Skip to main content

Ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στις ΗΠΑ ο πάπας Φραγκίσκος

Ο πάπας Φραγκίσκος αντιμετώπισε την σεξουαλική κακοποίηση παιδιών από τους ρωμαιοκαθολικούς κληρικούς τη τελευταία μέρα της πρώτης του επίσκεψης στις Ηνωμένες Πολιτείες χθες, σε μια συνάντηση με πέντε ενήλικες που είχαν κακοποιηθεί ως παιδιά, με τη δέσμευση ότι θα τεθούν υπό των ευθυνών τους όσοι είναι αναμεμιγμένοι στα εγκλήματα και τις αποκρύψεις των.

Για τη Ρώμη αναχώρησε χθες το βράδυ από το αεροδρόμιο της Φιλαδέλφειας ο πάπας Φραγκίσκος, ολοκληρώνοντας την εξαήμερη επίσκεψή του στις ΗΠΑ.

Τη τελευταία ημέρα του ταξιδιού του, ο Πάπας χοροστάτησε σε μια λειτουργία έξω από το Μουσείο Τέχνης της Φιλαδέλφειας, ενώ είχε συνάντηση με πέντε ενήλικες που είχαν κακοποιηθεί ως παιδιά από παιδεραστές ιερωμένους.

Το σκάνδαλο των βιασμών παιδιών από καθολικούς ιερωμένους άρχισε να εμφανίζεται το 2002 στις ΗΠΑ, και σε άλλες χώρες αργότερα, ζημιώνοντας ηθικά και οικονομικά την Καθολική Εκκλησία παγκοσμίως. Υπολογίζεται ότι 100.000 παιδιά στις ΗΠΑ έπεσαν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης από καθολικούς ιερωμένους, ενώ η Φιλαδέλφεια ήταν μια από τις πόλεις με τα περισσότερα κρούσματα. Δώδεκα έδρες επισκόπων στη χώρα έχουν κηρύξει πτώχευση μετά από τεράστιες αποζημιώσεις που πλήρωσαν σε θύματα, οι οποίες συνολικά στις ΗΠΑ ανέρχονται στα 3 εκατομμύρια δολ.

Κατά τη λειτουργία ο Φραγκίσκος είπε στα πλήθη στη Φιλαδέλφεια ότι ο κόσμος πρέπει να ενωθεί για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις, όπως η κλιματική αλλαγή, και να βοηθήσει τους φτωχούς να ξεπεράσουν τη φτώχεια τους.

Νωρίτερα ο πάπας επισκέφτηκε μια φυλακή, όπου συνάντησε 71 φυλακισμένους (60 άντρες και 11 γυναίκες) που είχαν συγκεντρωθεί σε μια αίθουσα μαζί με τους συγγενείς τους.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters