Skip to main content

Λ. Μενδώνη: Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή για τον ανελκυστήρα και τις Μυκήνες

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Λίνα Μενδώνη απαντώντας σήμερα σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Πάνου Σκουρολιάκου για τον ανελκυστήρα της Ακρόπολης, είπε τα εξής:

Κύριε  Βουλευτά,

Το κράτος αντέδρασε και δεν προκλήθηκε ζημία στις αρχαιότητες του αρχαιολογικού χώρου των Μυκηνών. Φωτιές σε αρχαιολογικούς χώρους έχουμε και τα προηγούμενα χρόνια. Θα μπορούσα να αναφέρω παραδείγματα από την περίοδο 2015-2020. Δεν είναι αυτός ο στόχος. Να πούμε τι ψευδώς συνέβη σε μια φωτιά. Είναι ατυχές το γεγονός θα συμφωνήσω κύριε Σκουρολιάκο. Είναι όμως εξαιρετικά ευτυχές το γεγονός ότι δεν έχουμε την παραμικρή ζημία στα μνημεία αυτού του αρχαιολογικού χώρου.

Περνάμε τώρα στην ερώτηση. Μου δίνετε την ευκαιρία να ξεκαθαρίσουμε μερικά πράγματα για άλλη μία φορά.

Η κατασκευή του νέου ανελκυστήρα στην Ακρόπολη αποτελεί ένα σύνθετο και πολύπλοκο έργο, για το οποίο απαιτήθηκαν και απαιτούνται καινοτόμες κατασκευαστικές λύσεις. Δεν πρόκειται για απλή αντικατάσταση του εργοταξιακού αναβατορίου που λειτουργούσε από το 2004 έως το 2018, όταν –με γνώση της τότε πολιτικής ηγεσίας– διεκόπη η λειτουργία του λόγω κατολισθήσεων, πτώσεων λίθων από το τείχος της Ακρόπολης.

Το πρόβλημα με το αναβατόριο κληροδοτήθηκε από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στη νυν ηγεσία του Υπουργείου. Το πρόβλημα ήταν γνωστό στην κυβέρνησή σας από τον Σεπτέμβριο 2018.

Στις 5/11/2018, η διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθηνών ενημερώνει την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού για την «Διακοπή λειτουργίας του εργοταξιακού αναβατορίου και της διαδρομής του Περιπάτου στον αρχαιολογικό χώρο Ακρόπολης και Κλιτύων». Καταθέτω και το σχετικό έγγραφο για τα πρακτικά.

Στις 11/2/2019 επανέρχεται η Υπηρεσία και σας ενημερώνει για την άμεση ανάγκη αντικατάστασης του ανελκυστήρα. Καταθέτω και το σχετικό έγγραφο για τα πρακτικά.

Ακολουθούν και πολλά άλλα έγγραφα τον Μάρτιο, τον Απρίλιο, και μόνον στο τέλος Μαΐου 2019, η διευθύντρια του Υφυπουργού ζητά από τις Υπηρεσίες χρονοδιάγραμμα ενεργειών για την αντικατάσταση του αναβατορίου με στόχο ο οδικός χάρτης να συζητηθεί στο ΚΑΣ στις 23ης ή της 30ης Ιουλίου 2019.

Ευτυχώς μεσολάβησαν οι εκλογές. Δυστυχώς τίποτε δεν ήταν έτοιμο για να εισαχθεί στο ΚΑΣ.

Επί 9 μήνες –Σεπτέμβριος 2018 έως Ιούλιος 2019- η κυβέρνηση αδιαφόρησε ή η ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού δεν είχε την ικανότητα να δρομολογήσει το έργο της αντικατάστασης του αναβατορίου με έναν ασφαλή ανελκυστήρα σύμφωνα με τις προδιαγραφές που σας είχαν θέσει οι Υπηρεσίες. Και έρχεστε σήμερα και ζητάτε το λόγο που μέσα σε 9 μήνες –και παρά την πανδημία- κατασκευάζομε το έργο!!!!

Για μας η αντικατάσταση του εργοταξιακού αναβατορίου ήταν προτεραιότητα. Με την σύμπραξη του κοινωφελούς ιδρύματος Ωνάση εξασφαλίσθηκαν οι απαραίτητοι πόροι για την υλοποίηση του έργου και άμεσα εκδόθηκε, τον Οκτώβριο του 2019, ύστερα από γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, η έγκριση των προδιαγραφών, θέσης και συνοδών έργων για την εγκατάσταση νέου ανελκυστήρα στην Ακρόπολη. Ακολούθως, εκπονήθηκαν οι απαιτούμενες μελέτες, οι οποίες εγκρίθηκαν επί της αρχής από το ΚΑΣ στις 23-03-2020. Ήδη βρισκόμαστε εν μέσω πανδημίας.

Παρά την πανδημία, οι Υπηρεσίες του Υπουργείου στις 27.03.2020 ξεκίνησαν τις απαραίτητες εργασίες με πρώτη, τη στερέωση βράχου και του τοιχίου Μπαλάνου στη βόρεια κλιτύ της Ακρόπολης, έργο το οποίο έπρεπε να έχει προηγηθεί της εγκατάστασης του νέου ανελκυστήρα και που δυστυχώς δεν είχε ούτε αυτό δρομολογηθεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Το έργο είχε ανατεθεί από το Ίδρυμα Ωνάση σε ιταλική κατασκευαστική εταιρεία. Το εργοστάσιο της εταιρείας που ανέλαβε την κατασκευή του ανελκυστήρα βρίσκεται στο Κόμο της Ιταλίας, στην καρδιά της πανδημίας, και η διακοπή της λειτουργίας του επιβλήθηκε με τα μέτρα που ελήφθησαν από την Ιταλική Κυβέρνηση. Το εργοστάσιο έμεινε κλειστό επί 72 εργάσιμες ημέρες. Εξίσου αδύνατη ήταν και η ανταλλαγή επισκέψεων συνεργασίας των δύο πλευρών, Ιταλών κατασκευαστών και στελεχών του ΥΠΠΟΑ και του Ιδρύματος Ωνάση, λόγω των ταξιδιωτικών περιορισμών. Η καμπίνα του ανελκυστήρα πλαγιάς, που εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, καθώς και όλος ο μηχανολογικός εξοπλισμός που ετοιμάστηκε στην Ιταλία βρίσκεται ήδη στην Αθήνα.

Για λόγους ασφαλείας των επιβαινόντων στον ανελκυστήρα, στη τοποθέτηση του εξοπλισμού πρέπει να μετέχουν ειδικευμένοι τεχνίτες της κατασκευάστριας εταιρείας, οι οποίοι από σήμερα το πρωί –γιατί τώρα μπόρεσαν για υγειονομικούς λόγους να ταξιδέψουν- βρίσκονται στην Αθήνα και αυτή τη στιγμή σε σύσκεψη στο Υπουργείο Πολιτισμού.

Το έργο του ανελκυστήρα πλαγιάς θα αποδοθεί στο κοινό –εις πείσμα όλων υμών- βελτιώνοντας την ασφαλή πρόσβαση, όλων ανεξαιρέτως, στον ιερό βράχο της Ακρόπολης, ένα μνημείο σύμβολο για όλη την ανθρωπότητα, που δεν προσφέρεται για μικροπολιτική εκμετάλλευση, την οποία συστηματικά υπηρετείτε και εξυπηρετείτε.

ΙΙ. Δευτερολογία

“Τα καμένα χόρτα, είναι καμένα χόρτα και σαφώς είναι δυσάρεστη εικόνα, αλλά ας μην μιλάμε για φωτιές στο σπίτι του καμένου για φωτιές. Μπορούμε να πούμε πολλά για φωτιές. Σταματήστε την ιστορία αυτή. Δεύτερον: Κανείς ανάπηρος δεν μεταφέρθηκε στα χέρια το φετινό καλοκαίρι. Διότι ήταν τέτοιο καλοκαίρι, που οι άνθρωποι που είχαν τέτοια προβλήματα, δεν ήρθαν στην Ακρόπολη. Για να πούμε και το αντικειμενικό σημείο. Τρίτον: Στον κοινοβουλευτικό έλεγχο απαντώ πάντα εντός προθεσμιών. Εάν βρείτε μία απάντησή μου που δεν είναι εντός της προθεσμίας, ελάτε εδώ να το συζητήσουμε.

Όσο για το σχόλιό σας για τα δύο καλοκαίρια, μα το καλοκαίρι του 2019, επειδή εσείς δεν είχατε κάνει τίποτα από τον Σεπτέμβριο του 2018, παλεύαμε αλλάζοντας πλακέτες, για να μισολειτουργεί το εργοταξιακό αναβατόριο, το οποίο εσείς αφήσατε ρημαγμένο, χωρίς να λειτουργεί. Αυτή είναι η πραγματικότητα και υπάρχουν όλα τα δελτία Τύπου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού από τις 9 Ιουλίου και μετά, κάθε πότε χαλούσε το αναβατόριο. Διότι δεν είχατε εσείς μεριμνήσει για τίποτα.

Εάν όλα ήταν έτοιμα επί ΣΥΡΙΖΑ και αν η σημερινή κυβέρνηση ακολουθούσε τις ώριμες μελέτες που βρήκε, γιατί κύριε Σκουρολιάκο χρειάστηκε να εκπονηθούν καινούργιες μελέτες; Γιατί το γραφείο του υφυπουργού σας με ημερομηνία 27/5/2019 ζητάει από τις υπηρεσίες τον οδικό χάρτη, προκειμένου να δουν τι δουλειές θα κάνουν. Σταματήστε. Όλα τα πράγματα έχουν όρια. Αυτό το οποίο μας ενδιαφέρει να κατανοήσετε, είναι ότι ο ανελκυστήρας πλαγιάς στην Ακρόπολη είναι ένα πρωτοποριακό και καινοτόμο έργο, το οποίο θα παραδοθεί με την ασφάλεια την οποία πρέπει να έχει, για αυτούς που θα το χρησιμοποιούν.

Οφείλετε να γνωρίζετε τη συνθετότητα και την πολυπλοκότητα του έργου, διότι ιδίοις όμμασι τη διαπιστώσατε, κατά τη διάρκεια των πυροτεχνηματικών -θεατρικών τύπου επισκέψεών σας στον βράχο της Ακρόπολης. Από εκεί και πέρα, το μόνο που κάνετε είναι να διαρρέετε στον Τύπο διάφορα ανύπαρκτα προβλήματα και να μη μένετε στα αντικειμενικά. Εβδομήντα δύο ημέρες κλειστό το εργοστάσιο στην Ιταλία, είναι ένα αντικειμενικό θέμα. Το γεγονός ότι από τις 27 Μαρτίου, εν μέσω πανδημίας και με όλους τους περιορισμούς, οι υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού έκαναν αυτό που πρέπει να κάνουν, είναι κάτι για το οποίο, όχι κύριε Σκουρολιάκο, δεν ντρέπομαι. Όπως δεν ντρέπομαι και για την αποτελεσματικότητα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας, χάρις στην οποία, στη μεθοδικότητά της και στη συστηματικότητά της, δεν υπήρχε τίποτα για να καεί μέσα στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών, ώστε να δημιουργήσει πρόβλημα. 

Προσπαθείτε απεγνωσμένα να δημιουργήσετε την απολύτως ψευδή πεποίθηση ότι η σημερινή κυβέρνηση αποκλείει τους έχοντας κινητικά προβλήματα από την Ακρόπολη όταν η κυβέρνησή σας από αδιαφορία ή ανικανότητα δεν κατάφερε να δρομολογήσει την αντικατάστασή του εργοταξιακού αναβατορίου. Για μία ακόμη φορά επιλέγετε να χρησιμοποιήσετε την Ακρόπολη ως πεδίο στείρας πολιτικής αντιπαράθεσης για ένα έργο που βαίνει προς την ολοκλήρωσή του χωρίς να καταλαβαίνει απολύτως κανένας τί κομίζετε ως πολιτικό όφελος.

Προκειμένου μάλιστα να δημιουργήσετε έστω ένα μικρό πολιτικό ζήτημα, ψάχνετε να “πιαστείτε” από συνεντεύξεις μου στο ραδιόφωνο και από δηλώσεις μου,  ώστε να διαμορφώσετε τη βάση του περιεχομένου της επίκαιρης ερώτησης, της οποίας υποβάλατε.

Τέλος κύριε Βουλευτά όλα όσα σας αναφέρω για το έργο κατασκευής του ανελκυστήρα στην Ακρόπολη, μολονότι το έχετε κι εσείς δει ίδιοις όμμασι, σε περίπτωση που ακόμη δεν το έχετε καταλάβει είναι πράξεις και πολύ σύντομα θα δείτε ολοκληρωμένο το αποτέλεσμα. Αν παρά ταύτα εξακολουθείτε να μην το καταλαβαίνετε είναι διότι έχετε συνηθίσει στο ΣΥΡΙΖΑ σε εκθεσιακού περιεχομένου διατυπώσεις και όπως όλοι ξέρουμε ότι δεν μας είναι οικείο μας φαντάζει και περίεργο.

Επαναλαμβάνω, κ. Σκουρολιάκε για να το εμπεδώσετε:

Επί 9 μήνες –Σεπτέμβριος 2018 έως Ιούλιος 2019- αδιαφορούσατε ή δεν είχατε την ικανότητα να δρομολογήσετε το έργο της αντικατάστασης του αναβατορίου με έναν ασφαλή ανελκυστήρα, σύμφωνα με τις προδιαγραφές που είχαν θέσει ο Υπηρεσίες. Και έρχεστε σήμερα και ζητάτε το λόγο από μας που μέσα σε 9 μήνες –και παρά την πανδημία- κατασκευάζομε το έργο!!!!

Αναλογιστείτε πόσο εκτίθεστε….