Skip to main content

Τα τσιμπήματα των λέξεων

Από την έντυπη έκδοση 

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
[email protected]

Η ιατρική και η λογική δεν τσιμπάνε, σε έλη δεν τριγυρνάνε, με τη στοχοποίηση καλά δεν τα πάνε. Τσιμπάνε, όμως, οι λέξεις κι όχι μόνο το μολυσμένο θηλυκό κουνούπι του γένους των ανωφελών το οποίο προηγουμένως είχε τσιμπήσει ένα μολυσμένο με ελονοσία άτομο (www.malariasite.com,www.keelpno.gr). 

Τσιμπάνε και οι λέξεις, όπως ο όρος «καραντίνα», που χρησιμοποιήθηκε για να περιγράψει την πρακτική «για τη διευκόλυνση των υπηρεσιών αιμοδοσίας στη λήψη μέτρων για την ασφάλεια του αίματος».

Άλλο τα μέτρα για το αίμα, άλλο ο κίνδυνος μετάδοσης. Ψέμα; Η ιατρική δεν πουλάει πνεύμα. Ευτυχώς, και κάποιοι πολιτικοί δεν παίζουν με το θέμα. Διαβάστε την ανακοίνωση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας με τις διευκρινίσεις και θα απορήσετε για τον θόρυβο και τις αντεγκλήσεις. «Απευθύνουμε έκκληση στους πολίτες της περιφέρειας να αξιολογούν ψύχραιμα τα δημοσιεύματα που σχετίζονται με τη δημόσια υγεία, ώστε να αποφεύγεται η δημιουργία λανθασμένων και συνεπώς επιβλαβών εντυπώσεων».

Δεν υπάρχει, λοιπόν, θέμα; Από τη στιγμή που δεν πραγματοποιούνται εγκαίρως και στην έκταση που θα έπρεπε οι αναγκαίοι ψεκασμοί, η αιτία παραμένει και το πρόβλημα αναπαράγεται. Από τη στιγμή που η πρόληψη αντιμετωπίζεται ως κόστος και οι δράσεις αντιμετώπισης ως κόπος, ο βόμβος για τη νόσο μεταδίδεται στο στάδιο που τα κουνούπια είναι ακόμη προνύμφες.

Δεν υπάρχει, λοιπόν, θέμα; «Το πρόβλημα είναι όσο σοβαρό ήτανε και πέρσι και πρόπερσι και τα τελευταία πέντε χρόνια». Αυτό τι σημαίνει, ότι θα περιμένουμε τα χιόνια, για να γλιτώσουμε από τα ανωφελή καψόνια; Οι κίνδυνοι είναι αυξημένοι, λόγω της μετακίνησης πληθυσμών από τις χώρες που ενδημεί η ελονοσία ή και από αυτούς που τις επισκέπτονται, αλλά η επιστήμη έχει τη λύση, ενώ η (παρα)πολιτική μολύνει την κρίση.