Skip to main content

Σοφόν… το ασαφές:

Από την έντυπη έκδοση

* Η αλήθεια είναι πως όταν διαβάσαμε τις κουβέντες του αναλυτή της Beta Μάνου Χατζηδάκη, τον οποίο παρακολουθούμε χρόνια και τον θεωρούμε μεταξύ των πλέον αξιόπιστων σε εποχές που η πρόβλεψη ακόμα κι αν φαίνεται εύκολη είναι δύσκολη, σκεφτήκαμε… «πες τα, Χρυσόστομε». Δεν υπολογίσαμε όμως ότι η μειωμένη εμπιστοσύνη πολλών θεσμικών στα όσα επίμονα δηλώνουν οι αρμόδιοι της Fed, συνδυασμένη με τις ανάγκες των hedge funds και διαφόρων asset managers στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά, θα επανέφερε τις πιέσεις τόσο άδικα και γρήγορα. Ήταν στην αρχή της πρώτης εβδομάδας του Μαΐου όταν η τέως ηγέτιδα της Fed και νυν υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν πέταξε κάτι για αύξηση των επιτοκίων και βούλιαξαν πάλι απότομα τα χρηματιστήρια. Αλλά ο βήχας τους κόπηκε γρήγορα, ενδοσυνεδριακά. Ο επενδυτικός φόβος, όμως, όταν βρει γωνιά και φωλιάσει, δεν φεύγει εύκολα.

* Απλά μαζεύεται και στην επόμενη ευκαιρία εκτινάσσεται. Η δυναμική στην παγκόσμια χρηματιστηριακή σκηνή μπορεί να έχει σοβαρές δικαιολογίες και για να το πούμε απλά, ίσως είναι και δίκαιη. Η εικόνα της μαζικής φυγής που αποτύπωσε χθες το αθηναϊκό ταμπλό έδειξε μια ξεκάθαρη δυσκολία στην ανεύρεση κουράγιου για μια σημαντική μείωση των απωλειών μετά το πρώτο δίωρο. Προφανώς οι ιδιώτες συναλλασσόμενοι, διαπιστώνοντας πως οι ισχυροί θεσμικοί ακολούθησαν το κοπάδι των ομοίων τους παγκόσμια, δεν αποφάσισαν να πάνε κόντρα και αφέθηκαν στη θέση του παρατηρητή με ψήφο εμπιστοσύνης στους ισχυρούς κι ας ήταν υπέρ πτώσης. Χθες αφήσαμε την αγορά να λειτουργήσει ως τις 16:00, περιμένοντας να περάσει ο Γ.Δ. ψηλότερα από τις 893 μονάδες τουλάχιστον.

* Ατυχώς, με τζίρο τότε περίπου 59 εκατ. ευρώ, ο Γ.Δ. ήταν στις 892,33 μονάδες με πτώση 1,51%. Η διαφορά στον 25άρη από το διάστημα της αναζήτησης πυθμένα, που ορίστηκε τελικά στις 887 μονάδες, με άνοιγμα και ανώτερο ημέρας στις 896,4 (δέκα μονάδες χαμηλότερα από το προχθεσινό κλείσιμο), ήταν πως αντί για δύο τα ανοδικά blue chips ήταν πλέον τέσσερα και τα τρία εξ αυτών, ήτοι ΤΕΝΕΡΓ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ και ΣΑΡ, κέρδιζαν από 1,2% έως 2%. Στον αντίποδα, στις πρώτες θέσεις της κατάταξης με βάση τις απώλειες, οι ΑΛΦΑ και ΕΤΕ ήταν οι μοναδικές με μεταβολή άνω του -3% καθώς ξεκίνησε η τελευταία ώρα, ενώ με πτώση άνω του 2% ακολουθούσαν ΜΥΤΙΛ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΒΙΟ, ΕΛΠΕ, ΟΠΑΠ, ΒΙΟ και ΦΡΛΚ. Και για να πούμε την αμαρτία μας, ας ήταν η εικόνα των δεικτών στην Ευρώπη σε αναζήτηση πυθμένα, δηλαδή σε φάση διεύρυνσης των απωλειών, ως την ώρα που έκλεισε η αγορά. Δηλαδή χειρότερη.

* Η δυναμική της ελληνικής οικονομικής πραγματικότητας δεν αντιστοιχούσε στην εικόνα του ταμπλό και ας ήταν καλύτερη των ευρωπαϊκών. Άρα χθες υπήρξαν ευκαιρίες για αγορές σε μετοχές-στόχους έπειτα από μελέτη όσων τις αφορούν. Δεν υποτιμάμε, βέβαια, το δεδομένο πως στην Αθήνα η αναζήτηση πυθμένα σταμάτησε στις 12:05 και μετά η πορεία από τις 886,6 όριζε τοπικές κορυφές που η μία ήταν ψηλότερα από την προηγούμενή της. Αν οι θεσμικοί του δολαρίου δεν χάλαγαν αυτή τη διαδικασία απορρόφησης της προσφοράς, εκτός της πίκρας για μια εντελώς εισαγόμενη νευρικότητα, οι 893 μονάδες που φάνηκαν ξανά στις 16:20 μπορεί να μην ήταν το καλύτερο δυνατό. Ήταν, ωστόσο, μια αναγνώριση από τους κυρίαρχους ξένους θεσμικούς πως «έβλεπαν» κι αυτοί τον κίνδυνο να επωφεληθούν άκοπα κάποιοι hedge fund managers από το πάρτι για «αρκούδες».  

Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου

* Eίναι το εμβόλιο φονικό; Θέλει η κυβέρνηση να εκμεταλλευτεί τον φόβο και καθυστερεί να μας εμβολιάσει; Θέλει η αντιπολίτευση να ξεσπάσει τέταρτο κύμα, για να κερδίσει ποσοστά προτίμησης; Όλα αυτά και τα γνωστά «υπόλοιπα» προβληματίζουν και τρώνε πολύτιμο χρόνο από τη σκέψη των πολιτών, χωρίς να προσθέτουν τίποτε στο γεμάτο προκλήσεις μέλλον. Ζούμε σε χώρα που οι άνω των πενήντα παραδέχονται ότι σε πέντε δέκα χρόνια όλα θα γίνονται… ηλεκτρονικά. Μήπως θα ήταν καλύτερο να τους προετοιμάσουμε και να προετοιμαστούμε για ριζικές αλλαγές πολύ νωρίτερα; Οι εξελίξεις ακόμα και στον αγροτικό τομέα είναι τόσο ραγδαίες. Η παρακολούθηση όσων συμβαίνουν στα θερμοκήπια της Ολλανδίας, απ’ όπου εισάγουμε χρωματιστές πιπεριές που φυτεύονται, ελέγχονται και θρέφονται σε εσωτερικούς χώρους, ενώ ηλεκτροδοτούνται από συλλέκτες στην οροφή των εγκαταστάσεων, ειδοποιεί: Χρόνος δεν υπάρχει, ενώ απαιτείται συνειδητοποίηση, πλήρως, των αλλαγών που επιβάλλουν οι τεχνολογικές κατακτήσεις. Ο ανταγωνισμός άλλαξε, ας ξυπνήσουμε για να μη μας κρατάνε αργότερα άγρυπνους εφιάλτες πείνας.

Σοφοκλής β’
Κατά Κόσμον Κώστας Ιωαννίδης