Skip to main content

Ο ταλαντούχος Robert Noyce: Το πρόσωπο πίσω από την εφεύρεση που «κινεί» τα πάντα γύρω μας

Robert Noyce – intel.com

Ήταν εφευρέτης, οραματιστής, άκρως επιτυχημένος επιχειρηματίας - Παράλληλα πετούσε αεροπλάνα, τραγουδούσε και έκανε σκι σε δύσκολες πίστες

Στο ερώτημα ποιο είναι το πιο πολύτιμο «εμπόρευμα» για την παγκόσμια οικονομία σήμερα, αυτό χωρίς το οποίο δεν θα μπορούσαν να λειτουργήσουν οι περισσότερες συσκευές που θεωρούμε δεδομένες στην καθημερινότητά μας, δεν θα μπορούσε να «τρέξει» η παγκόσμια οικονομία, οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν: δεν είναι ούτε το πετρέλαιο, ούτε κάποιο μέταλλο, αλλά το… μικροτσίπ. Ήταν το στοιχείο που οδήγησε στην επανάσταση των ηλεκτρονικών υπολογιστών πριν από πολλές δεκαετίες και αυτό, που «οδηγεί» σήμερα την επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης.

Δεν είναι τυχαίο ότι η TSMC, η κατασκευάστρια μικροτσίπ της Ταϊβάν, αν και πολύ μικρή μπροστά στα τεχνολογικά μεγαθήρια του κόσμου, χαρακτηρίζεται συχνά ως η εταιρεία, που «κινεί» τον πλανήτη. Καθόλου τυχαίο δεν είναι ούτε το γεγονός ότι η Nvidia έγινε το νέο «καυτό» επενδυτικό στοίχημα των τελευταίων ετών.

Η «καρδιά» της καθημερινότητάς μας

Τα τσιπ ημιαγωγών είναι τα θεμελιώδη δομικά στοιχεία της σύγχρονης ηλεκτρονικής. Bρίσκονται στην καρδιά της καθημερινής μας ύπαρξης, ενδυναμώνοντας τις συσκευές και τα συστήματα που έχουν γίνει απαραίτητα στην εργασία, την επικοινωνία, την ψυχαγωγία, τις μεταφορές, την υγειονομική περίθαλψη – κάθε πτυχή της ζωής μας. Είναι η σανίδα σωτηρίας αμέτρητων συσκευών στις οποίες βασιζόμαστε με πάνω από 100 δισεκατομμύρια ημιαγωγούς να χρησιμοποιούνται καθημερινά.

Τα τσιπ παλαιού τύπου με μέγεθος 28 nm ή μεγαλύτερο δεν θεωρούνται αιχμής, αλλά συνεχίζουν να διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο σε οικιακές συσκευές, αυτοκίνητα, αεροσκάφη, ακόμη και στρατιωτικά συστήματα. Τα τσιπ αιχμής (κάτω από 5 nm) μπορούν να έχουν έως και εκατό στρώματα που αποτελούνται από δισεκατομμύρια τρανζίστορ, που όλα πρέπει να ευθυγραμμιστούν προσεκτικά πάνω από μία πλάκα πυριτίου με ακρίβεια νανομέτρων.

Η πατέντα της 25ης Απριλίου και ο «δήμαρχος» της Silicon Valley

Ποιος βρίσκεται, ωστόσο, πίσω από την εφεύρεση; Ήταν 25 Απριλίου 1961 όταν ο Robert Norton Noyce κατοχύρωνε την πατέντα για το πρώτο μονολιθικό ολοκληρωμένο κύκλωμα ή μικροτσίπ, το οποίο τροφοδότησε την επανάσταση των προσωπικών υπολογιστών.

Ο Noyce, που κέρδισε το προσωνύμιο «ο Δήμαρχος της Silicon Valley» γεννήθηκε στις 12 Δεκεμβρίου 1927 στο Μπέρλινγκτον της Άιοβα. Ήταν ο τρίτος από τους τέσσερις γιους του ιερέα Ralph Brewster Noyce και της Χάριετ Μέι Νόρτον, που ήταν επίσης κόρη κληρικού με σπουδές θεολογίας.

Ο Noyce είχε τρία αδέρφια: τον Donald Sterling Noyce, τον Gaylord Brewster Noyce και τον Ralph Harold Noyce. Ο αδερφός του Donald έγινε καθηγητής στο Κολέγιο Χημείας του UC Berkeley. Ο Robert δημιούργησε αργότερα το βραβείο Donald Sterling Noyce για να επιβραβεύσει την αριστεία στην προπτυχιακή διδασκαλία στο Berkeley. Ο Gaylord ήταν καθηγητής πρακτικής θεολογίας και κοσμήτορας στο Yale Divinity School, ενώ είχε συλληφθεί ως ένας από τους Freedom Riders του κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα.

Η «στημένη νίκη» και τα ταλέντα που έδειξε από μικρός

Μία από τις πρώτες παιδικές αναμνήσεις του Noyce είναι η ημέρα που κέρδισε τον πατέρα στο πινγκ πονγκ. «Δεν ήταν ωραίο που ο μπαμπάς σε άφησε να κερδίσεις;», του είπε η μητέρα του. Και του προκάλεσε σοκ. Ακόμη και στην ηλικία των πέντε ετών, ένιωθε προσβεβλημένος από την ιδέα της σκόπιμης απώλειας. «Δεν είναι αυτό το παιχνίδι», απάντησε σκυθρωπός. «Όταν κάποιος παίζει, πρέπει να παίζει για να κερδίσει».

Ο ίδιος ήξερε να κερδίζει… την προσοχή. Όταν ήταν δώδεκα ετών, το καλοκαίρι του 1940, αυτός και ο αδελφός του κατασκεύασαν ένα αερόπτερο, το οποίο χρησιμοποιούσαν για να πετάξουν από την οροφή των στάβλων του Grinnell College. Αργότερα κατασκεύασε ένα ραδιόφωνο από την αρχή και ενίσχυσε το έλκηθρό με μια προπέλα και έναν κινητήρα από ένα παλιό πλυντήριο.

Τα φοιτητικά χρόνια, το κλεμμένο γουρούνι και οι διακρίσεις

Ενώ ήταν στο γυμνάσιο, έδειξε ταλέντο στα μαθηματικά και τη φυσική, ενώ ήταν και ένας από τους καλύτερους δύτες στην ομάδα κολύμβησης του σχολείου. Ως φοιτητής στο Grinnell College είχε περιπέτειες, επειδή έκλεψε ένα γουρούνι από τη φάρμα του δημάρχου της πόλης. Ο δήμαρχος έγραψε στους γονείς του δηλώνοντας ότι «Στην αγροτική πολιτεία της Αϊόβα, η κλοπή ενός οικόσιτου ζώου είναι κακούργημα που επισύρει ελάχιστη ποινή φυλάκισης ενός έτους και πρόστιμο ενός δολαρίου». Αν και έφτασε κοντά στο να αποβληθεί, ο Grant Gale, ο καθηγητής φυσικής του, έπεισε το κολλέγιο πως δεν πρέπει να χάσει έναν φοιτητή με τις δυνατότητες του Noyce. Έχασε απλώς ένα εξάμηνο και αποφοίτησε με πτυχίο στη φυσική και τα μαθηματικά το 1949. Έλαβε επίσης μια μοναδική διάκριση από τους… συμφοιτητές του: Το Brown Derby Prize, το οποίο αναγνώριζε «τον ανώτερο άνδρα που κέρδισε τους καλύτερους βαθμούς με τη λιγότερη εργασία».

Ο Noyce συνέχισε για μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στο MIT, όπου χάρη στο γρήγορο, κοφτερό μυαλό του, τον αποκαλούσαν «Rapid Robert».

Andy Grove, Robert Noyce, Gordon Moore Rubylith – Intel.com

Τα πρώτα επιχειρηματικά του βήματα

Το τρανζίστορ είχε μπει για τα καλά στο μυαλό του Noyce από τότε που είδε ένα σε ένα μάθημα φυσικής στο κολέγιο. Το 1956, ενώ εργαζόταν για την Philco Corporation, ο Noyce γνώρισε τον William Shockley, έναν από τους βραβευμένους με Νόμπελ εφευρέτες του τρανζίστορ. Ο Shockley στρατολογούσε ερευνητές για την Shockley Semiconductor Laboratory, μια εταιρεία που είχε ξεκινήσει στο Palo Alto της Καλιφόρνια, για την παραγωγή τρανζίστορ υψηλής ταχύτητας. Ο Νόις άδραξε την ευκαιρία, νοικιάζοντας ένα σπίτι στο Πάλο Άλτο, πριν ακόμη περάσει από συνέντευξη για τη δουλειά. Ήταν βέβαιος ότι θα πάρει τη θέση.

Στις αρχές του 1957 οι μηχανικοί της νέας εταιρείας είχαν επαναστατήσει και προσπάθησαν να αναγκάσουν τον Shockley να αποχωρήσει από τη διευθυντική του θέση, με το επιχείρημα ότι η κακή του διοίκηση καθυστερούσε την παραγωγή και επηρέαζε αρνητικά το ηθικό. Ο Noyce και επτά συνάδελφοί τους, μεταξύ των οποίων και ο Gordon Moore, παραιτήθηκαν αφού δεν κατάφεραν να απομακρύνουν τον Shockley. Με τον Noyce ως ηγέτη, η ομάδα διαπραγματεύτηκε επιτυχώς με την Fairchild Camera and Instrument Company για να σχηματίσει μια νέα εταιρεία, την Fairchild Semiconductor Corporation.

Το ολοκληρωμένο κύκλωμα

Το 1958 ο Jean Hoerni, ένας άλλος ιδρυτής της Fairchild Semiconductor, τοποθέτησε ένα στρώμα οξειδίου του πυριτίου πάνω από τρανζίστορ, σφραγίζοντας τη σκόνη και άλλους ρύπους. Για τον Noyce, η διαδικασία του Hoerni κατέστησε δυνατή θεμελιώδεις καινοτομίες. Τελικά έφτασε να κατασκευάσει ένα ολόκληρο κύκλωμα – πλήρες με τρανζίστορ, αντιστάσεις και άλλα στοιχεία – σε ένα μόνο πλακίδιο πυριτίου, το ολοκληρωμένο κύκλωμα (IC). Υπό αυτή την έννοια, ο Noyce και ο Jack Kilby, ο οποίος εργαζόταν στην Texas Instruments Incorporated, σκέφτηκαν με παρόμοιο τρόπο. Και οι δύο έλαβαν διπλώματα ευρεσιτεχνίας για διάφορες πτυχές του σχεδιασμού και της κατασκευής IC.

Αλλά ο Noyce είδε κάτι παραπάνω. Είδε ότι η λύση στο πρόβλημα της σύνδεσης των εξαρτημάτων ήταν η εξάτμιση γραμμών αγώγιμου μετάλλου (τα «σύρματα») απευθείας στην επιφάνεια της πλακέτας πυριτίου, μια τεχνική γνωστή ως επίπεδη διεργασία. Οι Kilby και Noyce μοιράζονται την πίστωση για την ανεξάρτητη εφεύρεση του ολοκληρωμένου κυκλώματος.

Ωστόσο, μετά από πολλές αντιδικίες, η Fairchild Semiconductor έλαβε το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την επίπεδη διαδικασία, τη βασική τεχνική που χρησιμοποιήθηκε από τους επόμενους κατασκευαστές. Το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας έκανε πλούσιους τόσο τον Noyce όσο και τον Fairchild.

Η ίδρυση της Intel Corporation

Το 1968 ο Noyce και ο Moore εγκατέλειψαν την Fairchild Semiconductor για να δημιουργήσουν τη δική τους εταιρεία. Σύντομα ενώθηκαν με τον Andrew Grove, έναν άλλο συνάδελφο της Fairchild, και σχημάτισαν την Intel Corporation. Το 1971 η Intel παρουσίασε τον πρώτο μικροεπεξεργαστή, ο οποίος συνδύαζε σε ένα μόνο τσιπ πυριτίου το κύκλωμα τόσο για την αποθήκευση πληροφοριών όσο και για την επεξεργασία πληροφοριών. Η Intel έγινε γρήγορα ο κορυφαίος παραγωγός μικροεπεξεργαστών.

Ο Noyce υπηρέτησε ως πρόεδρος της Intel μέχρι το 1975 και στη συνέχεια ως πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου πριν παραιτηθεί το 1978 για να γίνει πρόεδρος του Semiconductor Industry Association (SIA).

Και η άλλη πλευρά ενός οραματιστή

Στη σελίδα της Intel διαβάζουμε: «Ως τεχνολόγος, ο Bob Noyce ήταν ο συν-εφευρέτης του ολοκληρωμένου κυκλώματος και κάτοχος πολλών πατέντων. . Ως επιχειρηματίας, ήταν συνιδρυτής τόσο της Fairchild Semiconductor όσο και της Intel Corporation. Δεκάδες εταιρείες τεχνολογίας προήλθαν από τις Shockley Semiconductor, Fairchild Semiconductor και Intel Corporation, εταιρείες όπου ο Noyce άφησε το μοναδικό και ανεξίτηλο στίγμα του.

Ως παράγοντας του κλάδου, βοήθησε στην ίδρυση της Ένωσης Βιομηχανίας Ημιαγωγών, ήταν αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, υπηρέτησε στην Επιτροπή Προέδρου για τη Βιομηχανική Ανταγωνιστικότητα και ήταν ο πρώτος Διευθύνων Σύμβουλος της SEMATECH.

Όσοι γνώριζαν τον Bob προσωπικά, όμως, γνώριζαν μια άλλη πλευρά—έναν άνθρωπο που βρήκε εκπλήρωση πέρα από την καταξίωση του. Πετούσε αεροπλάνα, τραγουδούσε και έκανε σκι σε δύσκολες πίστες. Ήταν τεχνίτης, αθλητής, σύζυγος, πατέρας και αληθινός οραματιστής. Για να τιμήσει αυτή τη μοναδική κληρονομιά, η οικογένειά του δημιούργησε το Ίδρυμα Robert Noyce».

Διαβάστε περισσότερα stories από το Naftemporiki.gr