Skip to main content

Εγνατία Οδός: Κλείνει η σήραγγα «Μαλακάσι Α» – Πώς θα διεξάγεται η κυκλοφορία

Πηγή φωτ. Υπ. Υποδομών και Μεταφορών

Ν. Ταχιάος: Δεν υπάρχει προφανής λόγος που επιβάλλει τη διακοπή της κυκλοφορίας στην σήραγγα, αλλά είναι υποχρέωση της πολιτείας να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες των πολιτών

Τη διακοπή της κυκλοφορίας στον βόρειο κλάδο των δίδυμων σηράγγων «Μαλακάσι Α» με κατεύθυνση προς Ηγουμενίτσα, ώστε να πραγματοποιηθεί έλεγχος από εξειδικευμένους δομοστατικούς, αποφάσισαν η «Εγνατία Οδός Α.Ε.» και η ηγεσία του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, όπως ανακοίνωσε ο αρμόδιος υφυπουργός Ν. Ταχιάος μετά από επιθεώρηση του σημείου.

Ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις Υποδομές, και κλιμάκιο στελεχών της εταιρείας «Εγνατία Οδός Α.Ε.», με επικεφαλής τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου, Γιώργο Κωνσταντόπουλο και μηχανικών της εταιρείας συντήρησης της οδού, συνοδευόμενοι από τον Περιφερειάρχη Ηπείρου, Αλέξανδρο Καχριμάνη, επιθεώρησαν χθες το απόγευμα, τις δίδυμες σήραγγες με την ονομασία «Μαλακάσι Α» και το Κέντρο Ελέγχου Κυκλοφορίας Ανηλίου, από το οποίο παρακολουθούνται οι σήραγγες της περιοχής. Ακολούθησε σύσκεψη στο Δημαρχείο Μετσόβου με τη συμμετοχή της Δημάρχου, Μαρίας – Χριστίνας Αβέρωφ.

Σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη, ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών σημείωσε πως «είναι φυσικό, οποιαδήποτε πληροφορία αφορά την ασφάλεια των μετακινήσεων να δημιουργεί κλίμα ανησυχίας στους πολίτες». Όπως ανέφερε, από το προηγούμενο Σάββατο έχουν κινητοποιηθεί, τόσο το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών όσο και η διαχειρίστρια της οδού δημόσια εταιρεία «Εγνατία Οδός Α.Ε.».

«Δεν διαπιστώθηκε η φερόμενη στατική ανεπάρκεια της κατασκευής»

«Μολονότι στον χρόνο που μεσολάβησε δεν περιήλθαν σε γνώση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, στοιχεία που να δικαιολογούν τις ανησυχίες που αποτέλεσαν το έναυσμα της κινητοποίησης, κάλεσα τον Περιφερειάρχη Ηπείρου, Αλέξανδρο Καχριμάνη, να επισκεφθούμε από κοινού την επίμαχη σήραγγα, συνοδευόμενοι από έμπειρους μηχανικούς της διαχειρίστριας εταιρείας. Από τον επιτόπιο μακροσκοπικό έλεγχο, δεν προέκυψαν νέα δεδομένα πέραν όσων είναι ήδη γνωστά και αφορούν στην εύλογη φθορά σήραγγας κατασκευασμένης την δεκαετία του ΄80» εξήγησε ο κ. Ταχιάος, διευκρινίζονας πως «σε καμία περίπτωση δεν διαπιστώθηκε η φερόμενη στατική ανεπάρκεια της κατασκευής».

Ο υφυπουργός τόνισε πως η βαριά συντήρηση και η ανάταξη γηρασκουσών και φθαρμένων υποδομών της Εγνατίας Οδού είναι προγραμματισμένες να πραγματοποιηθούν συστηματικά και στη βάση των πλέον σύγχρονων και αυστηρών προδιαγραφών από τον παραχωρησιούχο, με τον οποίον μόλις πριν από μία εβδομάδα υπεγράφη η σχετική σύμβαση και με τον οποίον το υπουργείο ήδη ξεκινήσει την εκπόνηση και υλοποίηση του οδικού χάρτη παράδοσης – παραλαβής του έργου. Η πιστοποίηση των σηράγγων και η συντήρηση των γεφυρών αποτελούν την πρώτη προτεραιότητα αυτής της υποχρέωσής του, πρόσθεσε.

Δήλωσε ωστόσο πως κατανοεί πολύ καλά την ανησυχία που δημιουργήθηκε, ειδικά σε μία περίοδο που σχολεία πραγματοποιούν εκδρομές προς μερικούς από τους πιο όμορφους και δημοφιλείς προορισμούς της πατρίδας και πολλοί πολίτες μας επίσης, προγραμματίζουν τις πασχαλινές διακοπές τους. «Η συζήτηση με την Δήμαρχο Μετσόβου Μαρία – Χριστίνα Αβέρωφ επιβεβαίωσε την ανησυχία μου για τις κλιμακούμενες συνέπειες στην αξιοπιστία μίας τεράστιας επένδυσης και ενός δύσκολου έργου, που κόστισε περισσότερα από 7 δισ. ευρώ και στην ανάπτυξη των περιοχών που αυτό εξυπηρετεί» επισήμανε.

«Κατόπιν αυτών» συνέχισε ο κ. Ταχιάος, «συμφώνησα με την ‘Εγνατία Οδός Α.Ε.’ να διακοπεί, ενδεχομένως και από σήμερα, η κυκλοφορία στον βόρειο κλάδο των δίδυμων σηράγγων ‘Μαλακάσι Α’ με κατεύθυνση προς Ηγουμενίτσα, ώστε να πραγματοποιηθεί έλεγχος από εξειδικευμένους δομοστατικούς, των οποίων η έκθεση πραγματογνωμοσύνης θα αποτελέσει την βάση για την επαναπόδοση ή μη της σήραγγας σε κυκλοφορία».

Όπως διευκρίνισε, στο διάστημα που η σήραγγα θα παραμείνει κλειστή, η κυκλοφορία θα διεξάγεται απρόσκοπτα προς όλες τις κατευθύνσεις με αμφιδρόμηση του νοτίου κλάδου, δηλαδή μέσω σήραγγας για την ασφάλεια της οποίας δεν υπάρχει καμία συζήτηση.

«Επιμένω ότι δεν υπάρχει κανείς προφανής λόγος που επιβάλει τη διακοπή της κυκλοφορίας στην σήραγγα, ωστόσο αποτελεί υποχρέωση της πολιτείας να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες των πολιτών, με ενσυναίσθηση, σοβαρότητα και τεχνοκρατική επάρκεια. Η αξιοπιστία της πολιτείας και η ασφάλεια των πολιτών αποτελούν αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών» διαβεβαίωσε ο υφυπουργός.