Skip to main content

Γ. Πλακιωτάκης: Μνημόνιο συνεργασίας Ελλάδας – Ρουμανίας – Μολδαβίας

Συνάντηση αντιπροσωπειών των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων Ελλάδας – Ρουμανίας – Μολδαβίας και υπογραφή μνημονίου συνεργασίας

Αντιπροσωπεία της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων αποτελούμενη από τον Πρόεδρό της και Α’ Αντιπρόεδρο του Κοινοβουλίου κ. Ιωάννη Πλακιωτάκη και τους κ.κ. Κωνσταντίνο Μπάρκα και Φραγκίσκο Παρασύρη, συναντήθηκε σήμερα στο Μέγαρο της Βουλής με αντιπροσωπείες των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων της Ρουμανίας και Εξωτερικής Πολιτικής και Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης του Κοινοβουλίου της Μολδαβίας.

Η ρουμάνικη αντιπροσωπεία αποτελούνταν από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, κ. ȘtefanMușoiu και τους βουλευτές κ.κ. AndiCristea, MirelaFurtună και ZoltánZakarias. Αντιστοίχως, η μολδαβική αντιπροσωπεία αποτελούνταν από την Αντιπρόεδρο του Κοινοβουλίου της Μολδαβίας, κα DoinaGherman, την Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικής Πολιτικής και Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης, κα InaCoseru και τη βουλευτή κα LarisaNovac, Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Μολδαβίας – Ελλάδας.

Ο κ. Πλακιωτάκης πραγματοποίησε κατ΄ αρχήν διμερή συνάντηση με τη Μολδαβή ομόλογό του, κα Gherman. Τόσο ο κ. Πλακιωτάκης όσο και η κα Gherman εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την επικείμενη λειτουργία ελληνικής Πρεσβείας στο Κισινάου, καθώς και τη δρομολόγηση απευθείας πτήσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Η κα Gherman αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην κρισιμότητα της προσεχούς διπλής εκλογικής αναμέτρησης στη Μολδαβία (δημοψήφισμα για ένταξη στην Ε.Ε. και Προεδρικές εκλογές), με τον κ. Πλακιωτάκη να επισημαίνει τη σημασία της κινητοποίησης της Μολδαβικής διασποράς στην Ευρώπη με δικαίωμα ψήφου για την επιτυχή έκβαση των υπόψη εκλογών.

Στο επίκεντρο της τριμερούς συνάντησης που ακολούθησε βρέθηκαν οι στενές σχέσεις των χωρών και η εμβάθυνση της διακοινοβουλευτικής συνεργασίας με την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας (MοU) μεταξύ των τριών Επιτροπών για την ενίσχυση, μεταξύ άλλων, της υποστήριξης της προ-ενταξιακής διαδικασίας της Μολδαβίας και της ενσωμάτωσης του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Κατά την ίδια συνάντηση επιβεβαιώθηκαν οι άριστες σχέσεις των τριών χωρών, ενώ εκτός από την ευρωπαϊκή προοπτική της Μολδαβίας και την ενδυνάμωση των κοινοβουλευτικών σχέσεων, συζητήθηκαν οι αρνητικές συνέπειες για τις γειτονικές χώρες από τη συνεχιζόμενη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ιδίως σε σχέση με την ενεργειακή επάρκεια και ασφάλεια και τις προσφυγικές ροές.

Ο κ. Πλακιωτάκης υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει την ενταξιακή πορεία της Μολδαβίας στην Ε.Ε. καθώς και την περαιτέρω συνεργασία με την Ρουμανία επισημαίνοντας την υποστήριξη της χώρας μας στην ένταξη της Ρουμανίας στο χώρο Σένγκεν.

Ο κ. Πλακιωτάκης τόνισε, επίσης, ότι η Ελλάδα και η Ρουμανία, καθώς και τα Κοινοβούλια τους, διαθέτουν βαθιά γνώση και εμπειρία ως προς διαχείριση ευρωπαϊκών προγραμμάτων, όπως είναι τα έργα διδυμοποίησης Κοινοβουλίων (Twining Projects), τονίζοντας ότι «την τεχνογνωσία αυτή, είμαστε έτοιμοι να την μοιραστούμε με ενθουσιασμό με τους φίλους μας από τη Μολδαβία».

Σημειώνεται ότι στη συνάντηση συμμετείχαν τα στελέχη της Υπηρεσίας Εφαρμογής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων (Υ.Ε.Ε.Π.) της Βουλής των Ελλήνων, κ.κ. Ελευθέριος Παπαδόπουλος (Συντονιστής) και Βασίλειος Σβολόπουλος, οι οποίοι αναφέρθηκαν στην εμπειρία του ελληνικού Κοινοβουλίου ως προς τη διαχείριση ευρωπαϊκών πόρων και την υλοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων.