Skip to main content

Cosmote TV: Τι σηματοδοτεί η συμφωνία Deutsche Telekom – Netflix

(ΝΑΣΟΣ ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)

Εντός του Ομίλου ΟΤΕ, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει προβληματισμός και συζητήσεις για το μέλλον της Cosmote TV

Η ανακοίνωση της συνεργασίας της Deutsche Telekom με το Netflix, η οποία αφορά και τον ΟΤΕ, ως μέλος του γερμανικού Ομίλου, εκτιμάται ότι πιθανότατα ανοίγει το δρόμο για αλλαγές στο μοντέλο λειτουργίας της Cosmote TV.

Η συνδρομητική τηλεοπτική πλατφόρμα του ΟΤΕ το 2023 αύξησε τους συνδρομητές της 5,5% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, φτάνοντας τους 678 χιλ. Ανανεώνει για ακόμα τρία χρόνια τα δικαιώματα της τηλεοπτικής μετάδοσης στην Ελλάδα όλων των ευρωπαϊκών διασυλλογικών διοργανώσεων της UEFA και αποτελεί παράμετρο για τη διάθεση ενοποιημένων υπηρεσιών προς τους τελικούς πελάτες του τηλεπικοινωνιακού Ομίλου.

Με παρουσία στο τηλεοπτικό τοπίο περίπου 15 χρόνια η Cosmote TV έχει να επιδείξει αξιόλογες παραγωγές και κυρίως ένα κανάλι, το Cosmote History, με σημαντική συνεισφορά σε περιεχόμενο ανάδειξης του πολιτισμού και της ιστορίας της χώρας. Αποτελεί αγαπημένο «τέκνο» του σημερινού προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του Ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλη Τσαμάζ, που όπως είναι γνωστό αποχωρεί στο τέλος Ιουνίου με τη θέση του να αναλαμβάνει ο Κώστας Νεμπής.

Την ίδια στιγμή ωστόσο οι ελληνικές συνδρομητικές πλατφόρμες δεν έχουν πάψει από την αρχή της δραστηριοποίησής τους να βρίσκονται σε κλοιό πιέσεων. Η διείσδυση τους στα νοικοκυριά δεν έχει φτάσει σε ικανοποιητικό επίπεδο ώστε να καταστούν κερδοφόρες, κάτι που προφανώς δεν γίνεται αποδεκτό εσαεί στους μετόχους τους.

Στις βασικές αιτίες συγκαταλέγεται η πειρατεία. Οι πειρατικές συνδέσεις συνδρομητικής τηλεόρασης στη χώρα μας εκτιμώνται από 500 χιλ. έως 900 χιλ. και αυτό παρά τις όποιες προσπάθειες της Αστυνομίας να βρει τους υπεύθυνους.

Παράνομα ένας συνδρομητής μπορεί να έχει σε ένα «πακέτο» Cosmote TV και Nova με 15 ευρώ, αγνοώντας δυστυχώς ότι εκτίθεται σε ενδεχόμενη εγκατάσταση κακόβουλου λογισμικού. Στη χαμηλή διείσδυση ρόλο παίζει και η πρόσθετη φορολογία που έχει επιβληθεί στη συνδρομητική τηλεόραση που παρέχεται από εταιρίες με έδρα την Ελλάδα (10%) επιβάρυνση που δεν έχουν οι ξένες τηλεοπτικές πλατφόρμες.

Εντός του Ομίλου ΟΤΕ, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει προβληματισμός και συζητήσεις για το μέλλον της Cosmote TV. Σχετίζεται με όλα τα παραπάνω και όπως εκτιμάται σε συνδυασμό και με τις δυνατότητες που ανοίγονται, έπειτα από τη συνεργασία της Deutsche Telekom με το Netflix, δύναται να οδηγήσει σε αλλαγές του μοντέλου λειτουργίας της.

Οι τελικές αποφάσεις και ο βαθμός «αποξένωσης» του ΟΤΕ από το τηλεοπτικό περιεχόμενο, που επιπλέον γίνεται ολοένα και ακριβότερο, θα εξαρτηθεί από τις σχετικές μελέτες που θα γίνουν και πιθανότατα θα ληφθούν από τη νέα ηγεσία του.

Η Nova στο μεταξύ έχει περίπου 440 χιλ. συνδρομητές τηλεόρασης. Αντιμετωπίζει τις ίδιες δυσκολίες που προαναφέραμε (πειρατεία, φόροι, ακριβό περιεχόμενο) και μένει να δούμε το μέλλον της καθώς εκκινεί διαδικασία πώλησης της μητρικής της United Group, χωρίς να αποκλείεται η θυγατρική στην Ελλάδα να πωληθεί ξεχωριστά.

Σημειώνεται ότι η χθεσινή ανακοίνωση της Deutsche Telekom αναφέρει ότι η συνεργασία της με το Netflix ξεκινά με την Hrvatski Telekom στην Κροατία και τη Magyar Telekom στην Ουγγαρία. Τονίζεται όμως πως κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, θα επωφεληθούν από αυτήν οι πελάτες όλων των θυγατρικών του Ομίλου στην Ευρώπη (δηλαδή και ο ΟΤΕ).