Skip to main content

Αυστρία: Ο 88χρονος που κακοποιούσε και κρατούσε επί 24 χρόνια κλειδωμένη την κόρη του ίσως αποφυλακιστεί

Η υπόθεση Φριτσλ έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα χειρότερα εγκλήματα στην ιστορία της Αυστρίας

Ο 88χρονος σήμερα Γιόζεφ Φριτσλ, ο οποίος κρατούσε την κόρη του επί 24 χρόνια κλειδωμένη σε κελάρι και την κακοποιούσε σεξουαλικά, έχοντας αποκτήσει μαζί της επτά παιδιά, ενδέχεται να βρεθεί εκτός των φυλακών υψίστης ασφαλείας στις οποίες κρατείται από το 2009, σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης της Αυστρίας.

Ο Φριτσλ είχε καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη το 2009.

Ο αυστριακός δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός ORF μετέδωσε ότι μια νέα ψυχιατρική έκθεση για τον Φριτσλ, ο οποίος πάσχει από άνοια, αναφέρει ότι δεν αποτελεί πλέον κίνδυνο για το κοινό.

Πλέον, οι αρμόδιες δικαστικές αρχές καλούνται να αποφασίσουν εάν θα μεταφερθεί σε κοινή φυλακή.

Τα τελευταία 15χρόνια, ο 88χρονος παραμένει έγκλειστος σε ίδρυμα υψίστης ασφάλειας για κρατουμένους με διανοητική διαταραχή στη φυλακή Στάιν, στην πόλη Κρεμς αν ντερ Ντόναου.

Στην Αυστρία, όσοι έχουν καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη μπορούν να υποβάλουν αίτηση αποφυλάκισης υπό όρους έπειτα από 15 χρόνια.

Σύμφωνα με νομικούς που επικαλείται το BBC, πιθανό ενδεχόμενο θα μπορούσε να είναι η υπό όρους αποφυλάκισή του.

Εφόσον αυτό συμβεί, ο Φριτσλ –ο οποίος έχει αλλάξει όνομα πλέον- θα μπορούσε να μεταφερθεί σε κάποιον οίκο ευγηρίας.

Το 2022, περιφερειακό δικαστήριο αποφάσισε ότι ο Φριτσλ «δεν αποτελεί πλέον κίνδυνο» και θα μπορούσε να μετακινηθεί σε μια κοινή φυλακή. Ωστόσο, το ανώτερο περιφερειακό δικαστήριο της Βιέννης μπλόκαρε την απόφαση.

Το χρονικό

Η υπόθεση Φριτσλ στην πόλη Αμστέτεν ήρθε στο φως της δημοσιότητας το 2008 και έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα χειρότερα εγκλήματα στην ιστορία της Αυστρίας.

Η κόρη του κατήγγειλε στην αστυνομία ότι ο πατέρας της την κρατούσε αιχμάλωτη επί 24 χρόνια σε κελάρι στο σπίτι της οικογένειας, κακοποιώντας την σεξουαλικά, με αποτέλεσμα να αποκτήσει επτά παιδιά.

Τρία από τα παιδιά παρέμειναν επί χρόνια αιχμάλωτα με τη μητέρα τους, ένα πέθανε λίγο μετά τη γέννησή του και ακόμη τρία ανατράφηκαν από τη σύζυγο του Φριτσλ.

Ο Φριτσλ συνελήφθη και τον Μάρτιο του 2009 ομολόγησε την ενοχή του σε όλες τις κατηγορίες που του αποδίδονταν.

Η κόρη του Φριτσλ και τα παιδιά της έχουν αλλάξει ταυτότητα.