Skip to main content

«Σπύρος Παπαλουκάς – Οπτικοποίηση του αρρήτου»

Ο Σπύρος Παπαλουκάς (δεξιά) και ο Φώτης Κόντογλου (δεύτερος από αριστερά) μαζί με φίλους στο εργαστήρι του Παπαλουκά, το 1919, στο Παρίσι

Το πρόγραμμα αποτελεί ένα νέο κεφάλαιο στην αποστολή του Ιδρύματος Θεοχαράκη που είναι να διαφυλάξει, να αξιοποιήσει και να αναδείξει το έργο του Σπύρου Παπαλουκά

Το Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη παρουσιάζει το πολυεπίπεδο πρόγραμμα «Σπύρος Παπαλουκάς – Οπτικοποίηση του αρρήτου», στο πλαίσιο του οποίου ψηφιοποιείται και τεκμηριώνεται ένα μεγάλο μέρος του έργου του σπουδαίου Έλληνα ζωγράφου. Παράλληλα, διανοίγεται μία ευρεία γκάμα δυνατοτήτων αξιοποίησης και προβολής του έργου του καλλιτέχνη μέσα από σύγχρονες πρακτικές διαχείρισης και επιμέλειας, στο πεδίο των εικαστικών τεχνών και του ψηφιακού πολιτισμού.

Καφενείο στη Μυτιλήνη, 1929, λάδι σε λινό πανί, 100×121 εκ, Συλλογή Ιδρύματος Β. & Μ. Θεοχαράκη

Ψηφιακές περιηγήσεις, ερμηνευτικά εκθέματα, διαδραστικές εγκαταστάσεις και εκπαιδευτικές δραστηριότητες για παιδιά προσκαλούν το εγχώριο και διεθνές κοινό να εμβαθύνει στο καλλιτεχνικό σύμπαν του καλλιτέχνη και να έρθει σε επαφή με τις πολλαπλές πτυχές του έργου του.

Σπίτια στην Κυπριάδου, 1930, λάδι σε μουσαμά, 45 x 50 εκ., Συλλογή Ιδρύματος Β. & Μ. Θεοχαράκη

Το πρόγραμμα «Σπύρος Παπαλουκάς – Οπτικοποίηση του αρρήτου» αποτελεί ένα νέο κεφάλαιο στην αποστολή του Ιδρύματος Θεοχαράκη που είναι να διαφυλάξει, να αξιοποιήσει και να αναδείξει το έργο του Σπύρου Παπαλουκά, τιμώντας τη βαθιά σύνδεση που είχε με τον ζωγράφο ο ιδρυτής του Ιδρύματος, Βασίλης Θεοχαράκης, ως μαθητής του, αλλά και τη σχέση του με την κόρη του Παπαλουκά, Μίνα, η οποία το 2006 δώρισε στο Ίδρυμα ένα μεγάλο μέρος του έργου του σπουδαίου ζωγράφου.

Θάλασσα στην Πάρο, 1948, λάδι σε χαρτόνι, 44 x 62 εκ., Συλλογή Ιδρύματος Β. & Μ. Θεοχαράκη

Συγχρόνως, το πρόγραμμα στηρίζει τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Ιδρύματος, χάρη στον οποίο δίνεται η δυνατότητα σε ένα ευρύτερο κοινό, τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό, να έρθει σε επαφή με τις εικαστικές τέχνες και την πολιτιστική κληρονομιά.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τους τρεις κάτωθι πυλώνες:

1.       ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ & ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΣΠΥΡΟΥ ΠΑΠΑΛΟΥΚΑ – MuseumPlus

2.       ΕΙΚΟΝΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ & ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ, μεταξύ άλλων:

–          Εφαρμογή ξενάγησης επαυξημένης πραγματικότητας

–          Ψηφιακό ερμηνευτικό έκθεμα «Ο Παπαλουκάς και η γενιά του ’30»

–          Εικονική έκθεση «Ο Παπαλουκάς και η αγιογραφία»

3.       ΨΗΦΙΑΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ με θέμα:

–          «Τα πρώιμα έργα του καλλιτέχνη και η θητεία στο Παρίσι (1917-1921)»

–          «Τα καφέ των καλλιτεχνών»

–          «Το δωμάτιό μου»

Σχετικά με το πρόγραμμα

Η υλοποίηση της ψηφιοποίησης και τεκμηρίωσης του αρχείου, όπως και ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη των εφαρμογών, πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία PostScriptum – Πληροφορική Επικοινωνίας Ε.Π.Ε., εκ μέρους του Ιδρύματος Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη. Ειδικοί ερευνητές, μουσειολόγοι, πολιτιστικοί διαχειριστές, διαμόρφωσαν αφηγήσεις και παρουσιάσεις του αρχειακού υλικού, και ταυτόχρονα επαγγελματίες πληροφορικής και προγραμματιστές ανέπτυξαν ευέλικτες, πλήρως λειτουργικές και φιλικές προς τον χρήστη ψηφιακές εφαρμογές, εναρμονισμένες με το σύγχρονο πολιτιστικό και ψηφιακό τοπίο.

Το έργο «“Σπύρος Παπαλουκάς – Οπτικοποίηση του αρρήτου” – Ανάπτυξη, οργάνωση, τεκμηρίωση, διαχείριση και προβολή ψηφιακού περιεχομένου του Ιδρύματος Βασίλη και Μαρίνας Θεοχαράκη» υλοποιήθηκε μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ) 2014 – 2020, με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης– ΕΤΠΑ).