Skip to main content

Προηγμένες τεχνολογίες και έξυπνες εφαρμογές στο 17ο ετήσιο συνέδριο Ναυτικής Τεχνολογίας

Παρουσιάστηκαν 14 επιστημονικές εργασίες πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, ερευνητικών κέντρων και στελεχών του ευρύτερου ναυτιλιακού χώρου

Στο Ίδρυμα Ευγενίδου πραγματοποιήθηκε το 17ο Ετήσιο Συνέδριο Ναυτικής Τεχνολογίας. Το άνοιξε ο πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Ναυτικής Τεχνολογίας (ΕΛ.Ι.Ν.Τ.), Δρ. Ν. Λιάπης. Στη συνέχεια, απηύθυναν χαιρετισμό ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χ. Στυλιανίδης, και εκ μέρους του προέδρου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά (ΕΒΕΠ), ο Ν. Μαυρίκος, μέλος Δ.Σ. ΕΒΕΠ.

Το φετινό συνέδριο εστίασε σε θέματα όπως οι τεχνολογίες απανθρακοποίησης, η τεχνητή νοημοσύνη και η αυτονομία των πλοίων. Ένα από τα ουσιαστικά συμπεράσματα του συνεδρίου είναι ότι η ναυτιλιακή βιομηχανία πρέπει να έρθει πιο κοντά με τα εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα, έτσι ώστε να μπορέσει να εξελιχθεί η Ελλάδα σε έναν κόμβο ναυτικής τεχνολογίας.

Πιο συγκεκριμένα, παρουσιάστηκαν 14 επιστημονικές εργασίες πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, ερευνητικών κέντρων και στελεχών του ευρύτερου ναυτιλιακού χώρου, μέσω των οποίων αναπτύχθηκαν θέματα σχετικά με εναλλακτικά καύσιμα, βελτιστοποίηση της σχεδίασης και της λειτουργίας πλοίων, νέες τεχνολογίες για την απανθρακοποίηση, ανάπτυξη και χρήση ψηφιακών διδύμων για την αξιολόγηση της απόδοσης, θέματα ασφάλειας και κανονισμών.

Οι εταιρείες της ναυτιλιακής βιομηχανίας που υποστήριξαν το φετινό συνέδριο ανέδειξαν προηγμένες τεχνολογίες και έξυπνες εφαρμογές, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν και να συντελέσουν στην ενεργοποίηση των υφιστάμενων και των αναδυόμενων τάσεων.

Επιπλέον, στο φετινό συνέδριο δόθηκε η ευκαιρία σε start-up εταιρείας να αναπτύξουν μέσω συζήτησης σε πάνελ τον ρόλο που διαδραματίζουν στην ανάδειξη της ναυτικής τεχνολογίας. Η καθιερωμένη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης εστίασε στις προκλήσεις και τις μεθόδους συμμόρφωσης αναφορικά με τους GHG κανονισμούς. Η τράπεζα εξελίχθηκε σε μια έντονη κι ενδιαφέρουσα συζήτηση, η οποία περιέλαβε τους τρόπους βελτιστοποίησης της απόδοσης του πλοίου βάση των νέων κανονισμών.

Σημαντική για το ΕΛ.Ι.Ν.Τ. ήταν φέτος η έναρξη υποτροφιών από το Ινστιτούτου, με στόχο να διευρυνθεί ο θεσμός αυτός, καθώς η εκπαίδευση αποτελεί έναν από τους κυριότερους σκοπούς του ΕΛ.Ι.Ν.Τ.

Στο φετινό συνέδριο έγινε και η ανακοίνωση του αποτελέσματος χορήγησης υποτροφίας για το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα (MSc) in Marine Engineering Management του BCA College για το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024.

Το συνέδριο έκλεισε ο Ν. Θεμελής, μέλος Δ.Σ. ΕΛ.Ι.Ν.Τ., τονίζοντας ότι το Ινστιτούτο θα υποστηρίξει όλες τις προσπάθειες που θα προετοιμάσουν και θα εισάγουν τη ναυτιλιακή τεχνολογία και τη ναυτιλία γενικότερα στη νέα εποχή.