Skip to main content

ΕΛΤΑ: Ολοκληρώθηκε η αναδιοργάνωση του δικτύου

Φωτ. EUROKINISSI

Αναβαθμίστηκε η λειτουργία έξι κεντρικών καταστημάτων - Ανασύσταση του δικτύου διανομής

Στη δεύτερη φάση του δομικού μετασχηματισμού τους, προκειμένου να ανακτήσουν τον κομβικό ρόλο τους στην οικονομία έως το τέλος του 2024, εισέρχονται τα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ). Το νέο επιχειρησιακό πλάνο που εφαρμόζεται από τον περασμένο Ιούλιο, όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΤΑ, Γρηγόρης Σκλήκας, στόχο έχει να μετατρέψει τα ΕΛΤΑ σε μια σύγχρονη, εξωστρεφή και πλήρως ανταγωνιστική εταιρεία ταχυδρομικών υπηρεσιών, που θα ανταποκρίνεται στα νέα δεδομένα της αγοράς. Σύμφωνα με τον ίδιο, ολοκληρώθηκε η αναδιοργάνωση του δικτύου σε 143 σημεία σε όλη τη χώρα, με το κλείσιμο υποστελεχωμένων και ζημιογόνων καταστημάτων, τη μείωση του λειτουργικού κόστους και την καλύτερη αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των ΕΛΤΑ.

Μέσω της αναδιοργάνωσης του δικτύου, ανέφερε ο κ. Σκλήκας, ενισχύεται κυρίως η υπηρεσία της αγροτικής διανομής και ο ρόλος των ταχυδρόμων της γειτονιάς, οι οποίοι με τη χρήση νέων ψηφιακών εργαλείων θα μπορούν πλέον να εισπράττουν αντικαταβολές με κάρτα, να διανέμουν συντάξεις και να εξοφλούν οποιονδήποτε λογαριασμό στην πόρτα των πελατών.

Αναβάθμιση καταστημάτων

Ταυτόχρονα, αναβαθμίστηκε ήδη η λειτουργία έξι κεντρικών καταστημάτων σε Γλυφάδα, Κηφισιά, Περιστέρι, Πειραιά, Θεσσαλονίκη και Πάτρα, με την εφαρμογή διευρυμένου ωραρίου και την κάλυψη κενών στη στελέχωσή τους, ενώ μέσα στον Νοέμβριο θα ενισχυθούν άλλα οκτώ καταστήματα σε Λάρισα, Τρίκαλα, Καλαμάτα, Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης, Ηράκλειο, Χανιά, Ιωάννινα και Καβάλα.

Εντός του 2024, σημείωσε ο κ. Σκλήκας, πέραν του φυσικού δικτύου των περίπου 1.000 σημείων εξυπηρέτησης των ΕΛΤΑ (εκ των οποίων 550 ιδιόκτητα φυσικά καταστήματα), θα δημιουργηθούν άλλα 600 νέα σημεία εξυπηρέτησης, μέσω franchise και συνεργασιών με εναλλακτικά δίκτυα last mile, PUDOs και shop in shop σε χώρους καταστημάτων. Παράλληλα, θα υπάρξουν περισσότερα σημεία «ΕΛΤΑ PostBox» (παραλαβής αντικειμένων).

Ανασύσταση του δικτύου διανομής

Στις καινοτομίες που προωθούνται περιλαμβάνεται και η ανασύσταση του δικτύου διαλογής και διανομής των ΕΛΤΑ, με στόχο τη δημιουργία δύο ισχυρών κεντρικών κόμβων διαλογής στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη, καθώς και τοπικών σημείων διαμετακόμισης που θα καλύπτουν όλη τη χώρα.

Επιπλέον, συνήφθη στρατηγική συμμαχία με την αεροπορική εταιρεία Dronamics, την πρώτη εταιρεία cargo drone παγκοσμίως, με τα drones της οποίας θα μεταφέρονται σε απο[1]μακρυσμένες περιοχές αλληλογραφία και δέματα. Ακόμα, στις άμεσες προτεραιότητες της διοίκησης του Οργανισμού είναι η ενσωμάτωση της τεχνογνωσίας της ΕΛΤΑ Courier, ο οποίος πλέον αριθμεί συνολικά 3.300 μόνιμους εργαζόμενους και 1.600 συμβασιούχους.