Skip to main content

Χρηματιστήριο Αθηνών: Μια εβδομάδα που θα προσφέρει πληροφορίες για τη συνέχεια ξεκινά

SOOC

Και η τελευταία συνεδρίαση έδειξε ότι ο ΓΔ συνεχίζει να χτίζει απόσταση ασφαλείας από τα πρόσφατα χαμηλά της 9/10

Στα διεθνή

Ο S&P 500 έκανε ράλι την Παρασκευή, ορίζοντας την καλύτερη εβδομαδιαία επίδοσή του από τον Νοέμβριο του 2022, αφού η τελευταία μηνιαία έκθεση για τις θέσεις εργασίας υποδηλώνει ότι η εκστρατεία αύξησης των επιτοκίων της Federal Reserve λειτουργεί. Τόσο σαφώς ώστε να το βλέπουν οι αρμόδιοι και έμμεσα να το ομολογούν, μετά από μήνες κόντρας με τους επαγγελματίες επενδυτές που υποστήριζαν πως το πιθανότερο σενάριο ήταν αυτό της ομαλής προσγείωσης της αμερικάνικης και της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Ο γενικός δείκτης την Παρασκευή, ενισχύθηκε 0,9%, ανεβάζοντας τα κέρδη της εβδομάδας στο 5,9%. Ο δείκτης σημείωσε άνοδο 14% φέτος. Ο Dow Jones Industrial Average σημείωσε άνοδο περίπου 200 μονάδων, ή 0,7%, ενώ ο Nasdaq Composite σημείωσε άνοδο 1,4%. Αυτοί οι δείκτες κατέγραψαν επίσης τα μεγαλύτερα εβδομαδιαία ποσοστιαία κέρδη του έτους. Γιατί; Διότι οι traders τιμολογούν πλέον με πιθανότητα 95% ότι η Fed θα αφήσει τα επιτόκια όπως ήταν τον Δεκέμβριο, από 79% πριν από μια εβδομάδα, σύμφωνα με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των ομοσπονδιακών αμοιβαίων κεφαλαίων του Ομίλου CME. Για τη στήλη η υπερβολή στις πρόσφατες κινήσεις δεν είναι ακόμα καλό σημάδι χωρίς να περνάμε στο στρατόπεδο των καταστροφολόγων.

Τα ζητήματα που φωλιάζουν κίνδυνοι

Από το τμήμα ανάλυσης του Dr Yardeni ειδοποίησαν: Πρόσφατα αυξήσαμε τις υποκειμενικές μας πιθανότητες για ύφεση στις ΗΠΑ πριν από το τέλος του 2024 από 25% σε 35% κυρίως επειδή οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι συνεχίζουν να κλιμακώνονται. Βλέπουμε δύο πιθανά σενάρια που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ύφεση, αλλά δεν δικαιολογούν την αύξηση των πιθανοτήτων ύφεσης αυτή τη στιγμή. Περαιτέρω κλιμάκωση του πολέμου στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να φέρει ανησυχητική αβεβαιότητα στη χρηματιστηριακή αγορά σε ένα φόντο γνωστών αντίθετων ανέμων και μιας ταραγμένης κινεζικής οικονομίας. Εξετάζοντας τα τελευταία νέα για τον πληθωρισμό. Δεν αναμένουμε ότι η Fed θα εκπλήξει τις αγορές με μια αύξηση επιτοκίων.

Η καταστροφή στην αγορά ακινήτων της Κίνας καταθλίβει την παγκόσμια οικονομία. Οι παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές επιβαρύνονται από τις κακές προοπτικές για την οικονομική ανάπτυξη στην Κίνα. Η οικονομική ανάκαμψη της Κίνας επιβαρύνθηκε από την ύφεση στον τομέα των ακινήτων της, με τις μεγάλες εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων China Evergrande Group και Country Garden Holdings Co. να έχουν βαριά χρέη. Η αγορά ακινήτων αντιπροσωπεύει περίπου το 30% του ΑΕΠ της Κίνας. Η Evergrande υπέβαλε αίτηση πτώχευσης σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης τον Αύγουστο. Κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2023, οι επενδύσεις στην ανάπτυξη ακινήτων μειώθηκαν κατά 9,1% ετησίως. Η αργή κατάρρευση της αγοράς ακινήτων της Κίνας είναι πιθανό να καταστέλλει την οικονομία της χώρας για χρόνια.

Το μέγεθος της εβδομαδιαίας ανόδου ταιριάζει με το μέγεθος της πρόσφατης πτώσης του ΧΑ αλλά τα μηνύματα ακόμα περιέχουν ψήγματα παραπλάνησης  τα οποία ή θα εξαφανιστούν ή θα δυναμώσουν. Η κυκλικότητα του αγοραστικού ενδιαφέροντος παρέμεινε και υποδηλώνει πόσο μικρή είναι η είσοδος νέων διαχειριστών.

Οι αγοραστές δεν έκαναν το 6 στις 6 για τον Γενικό Δείκτη, που θα ήταν ρεκόρ πενταμήνου και θα παρέπεμπε στο διάστημα από 27/6 έως και 4/7. Όμως και η τελευταία συνεδρίαση έδειξε ότι ο ΓΔ συνεχίζει να χτίζει απόσταση ασφαλείας από τα πρόσφατα χαμηλά της 9/10 (1105,15 μονάδες), έστω και κάποιοι επέλεξαν την ενθυλάκωση κερδών.

Μια εβδομάδα που η εντυπωσιακή άνοδος των αποτιμήσεων ήταν με πολλά επιχειρήματα δικαιολογημένη. Το κεντρικό κίνητρο ήταν η δραστική αλλά και κάπως άγαρμπη παρέμβαση του ηγέτη της Fed Jerome Powell. Εμμέσως πλην σαφώς παραδέχθηκε το δίκαιο των αισιόδοξων διαχειριστών χαρτοφυλακίου και αγνόησε τις φοβίες των καταστροφολόγων. Αυτόματα σε δυο συνεδριάσεις άλλαξε την εικόνα των αποδόσεων στα ομόλογα κάθε λήξης των ΗΠΑ για να ακολουθήσουν  και τα ευρωπαϊκά με μικρότερο αλλά υπολογίσιμο βηματισμό. Τη σημαντικότερη πτώση στην απόδοση του δεκαετούς αναφοράς είχαν τα δικά μας.

Ήταν η πιο κατάλληλη ένδειξη πως άρχισε να μετρά η αλυσίδα των αναβαθμίσεων του αξιόχρεου και η βελτίωση στα εταιρικά αποτελέσματα. Το φαινόμενο να μην έχουν πάρει ακόμα φόρα οι αποτιμήσεις των ΑΛΦΑ 3,10%, ΕΤΕ 0,92%, το έχουμε εξηγήσει. Σε αντίθεση με τις ΕΥΡΩΒ 6,98%, ΠΕΙΡ 5,14%, με δεδομένη την απόδοση του ΓΔ κατά 3,48% και του 25άρη 2,82% με τον ΔΤΡ στο +1,62% όταν οι βασικοί δείκτες τον Σεπτέμβρη βούλιαξαν -7,86% και -7,82% με τον ΔΤΡ στην ολοκληρωμένη διόρθωση -13,64%. Υπήρξαν δε πρωταθλητές στη ζήτηση και ήταν οι ΣΕΝΕΡ 11,64%, ΑΡΑΙΓ 9,74%, ΕΛΠΕ 9,32%, ΤΙΤC 8,10%, και ΕΥΔΑΠ ΕΥΡΩΒ στο 6,98%. Με δεδομένη την πτωχή ροή φρέσκου χρήματος θεωρήσαμε πως οι ήδη κάτοχοι μεγάλων θέσεων έσπευσαν να εμποδίσουν το σχηματισμό  θέσεων από νέους παίκτες.

Στα χαρακτηριστικά της τελευταίας συνεδρίασης, η υποχώρηση από τα πρωινά υψηλά, που εξέθεσε τους αρχικούς αγοραστές και το οριακά αρνητικό κλείσιμο. Το ευχάριστο εντοπίζεται επιλεκτικές κινήσεις των αγοραστών στα blue chip, και συνεχίστηκε η κινητικότητα στις μετοχές της μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, υπογραμμίζοντας τη  διατήρηση  του ενδιαφέροντος για περισσότερες περιοχές στο αθηναϊκό  ταμπλό. Η απόσταση που έχουν καλύψει οι δείκτες αύξησε το κίνητρο για κινήσεις κατοχύρωσης σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών. Για αυτό είναι  ιδιαίτερο το ενδιαφέρον για τις πρώτες συνεδριάσεις της τρέχουσας εβδομάδας.

Η Εθνική Τράπεζα και Eurobank έχουν τη σειρά τους την Τρίτη να ολοκληρώσουν το σετ δημοσιεύσεων των λεγόμενων συστημικών Τραπεζών Γκρουπ. Την ίδια ημέρα ανακοινώνει η Σαράντης. Την Τετάρτη ακολουθεί η Lavipharm. Την Πέμπτη ανακοινώνουν ΟΤΕ, TITC, ΔΕΗ και Ανδρομέδα. Την ίδια μέρα ξεκινάει η διαπραγμάτευση τίτλων της Trade Estates στην Κύρια Αγορά του Χ.Α.”

Από τον Μάνο Χατζηδάκη της Beta Sec. διαβάσαμε:

“Χωρίς στάση για ανάσα ο Γενικός Δείκτης συμπλήρωσε τέσσερις εβδομάδες με θετικό πρόσημο, αλλά αυτή την φορά ο βραχυπρόθεσμος καταλύτης ανόδου ήρθε από το εξωτερικό. Η στάση αναμονής της FED, σε ότι αφορά τα επιτόκια για το υπόλοιπο της χρονιάς, έτυχε θετικής υποδοχής από τις Αγορές, δίνοντας αφορμές επανεξέτασης των αποτιμήσεων σε μια περίοδο που τα εταιρικά αποτελέσματα είναι αρκούντως υποστηρικτικά, ενώ παρατηρήθηκε σημαντική αποκλιμάκωση των αποδόσεων στα ομόλογα, σε όλη την καμπύλη των λήξεων. Παράλληλα το κλίμα εντός παραμένει θετικά φορτισμένο από τις επιχειρηματικές συμφωνίες που ολοκληρώνονται, ενώ στο κοντινό διάστημα οι Τράπεζες έχουν μετοχικές εξελίξεις, με σημαντικό αποτύπωμα στην Αγορά.

Η Επενδυτική Κοινότητα επιστρέφει στα θεμελιώδη, στα μερίσματα και την προστιθέμενη αξία των συμφωνιών, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για ένα Χριστουγεννιάτικο ράλι.

Στον αντίποδα, οι αβεβαιότητες που συνδέονται με την γεωπολιτική αστάθεια, επί του παρόντος, δείχνουν να είναι διαχειρίσιμες, οδηγώντας σε αποκλιμάκωση των ενεργειακών τιμών, σε μια κομβική στιγμή για τις Οικονομίες.

Υπό αυτό το πρίσμα, το χρηματιστηριακό περιβάλλον μπορεί δικαιολογημένα να είναι πολύ πιο αισιόδοξο, από ότι πριν από μερικές εβδομάδες.

Σε ότι αφορά τα αποτελέσματα των Τραπεζών, το πρώτο σετ των δύο συστημικών Τραπεζών προϊδεάζει για το τι πρέπει να περιμένουμε στις επόμενες δυο ανακοινώσεις που έρχονται την επόμενη Τρίτη: Η αύξηση του εισοδήματος από τόκους ξεπέρασε το 8% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, τα έσοδα από προμήθειες έδειξαν αντοχή, ενώ το κόστος λειτουργίας σε σχέση με τα έσοδα υποχώρησε σημαντικά.

Παράλληλα η επίδραση των υψηλών επιτοκίων και οι καθυστερήσεις που συνδέονται με τις πρόσφατες φυσικές καταστροφές δεν έχουν επιδράσει στην αύξηση των μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων.

Κοινή επίσης παραδοχή είναι ότι, η κορύφωση της οργανικής κερδοφορίας έχει ακόμα μπροστά της ένα τρίμηνο.

Η αναθεώρηση των στόχων για το σύνολο της χρόνιας ήταν βέβαια πιο μετριοπαθής, αλλά σε κάθε περίπτωση η εικόνα της κερδοφορίας και η προοπτική διατήρησής της για τα επόμενα τέσσερα τρίμηνα, αν μη τι άλλο, δημιουργεί ένα άκρως ισχυρό θεμελιώδες υπόβαθρο, με ιδιαίτερα χαμηλούς πολλαπλασιαστές κερδών για τις χρήσεις 2023 και 2024.

Τεχνικά οι αγοραστές πήραν μια δύσκολη νίκη, η οποία μπορεί να είναι καθοριστική για την συνέχεια. Δεν είναι τόσο το γεγονός της διατήρησης του θετικού προσήμου για τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα στον Δείκτη, όσο ότι πλέον πήραν απόσταση ασφαλείας από τα κομβικά σημεία αντιστροφής της τάσης, αναβαθμίζοντας το ανοδικό περιθώριο.

Η διαφυγή από την συσσώρευση έγινε με κατοχύρωση μιας νέας στήριξης στις 1200 μονάδες, αυξημένο τζίρο και καλή εικόνα στο κλείσιμο της Πέμπτης. Πλέον όλοι οι βραχυπρόθεσμοι κινητοί μέσοι όροι βλέπουν άνοδο και μάλιστα με ένα πολύ αξιόλογο ανοδικό περιθώριο που εξαντλείται στις 1300 μονάδες.

Διαγραμματικά το περιθώριο αυτό υποστηρίζεται και από τους ταλαντωτές, οι οποίοι παρά την άνοδο που έχει προηγηθεί κινούνται λίγο υψηλότερα από τις ουδέτερες ζώνες. Η σύγκλιση των ταλαντωτών προς τις υπερτιμημένες ζώνες βρίσκεται στο όριο της αντίστασης τιμών, η οποία θα απαιτήσει την συνδρομή σαφώς υψηλότερων συναλλακτικών όγκων για την διάσπασή της.