Skip to main content

ΗΠΑ: Εργάζονται για τη δημιουργία “ασφαλών περιοχών” για τους αμάχους της Γάζας

REUTERS/Ahmed Zakot

Συζητήσεις με τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και τις υπηρεσίες αρωγής του ΟΗΕ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες συζητούν με υπηρεσίες αρωγής πώς μπορούν να δημιουργηθούν «ασφαλείς περιοχές» για αμάχους στη Γάζα, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, καθώς ο ισραηλινός στρατός κάλεσε όλους τους αμάχους στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας να μετακινηθούν στον νότο.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν συζήτησε το θέμα χθες, Πέμπτη, κατά τη συνάντησή του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε ο αξιωματούχος, που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας. Ο Μπλίνκεν πραγματοποιεί περιοδεία σε επτά χώρες της Μέσης Ανατολής στην προσπάθεια να αποτρέψει το ενδεχόμενο να εξελιχθεί η σύγκρουση ανάμεσα στο Ισραήλ και στους μαχητές της Χαμάς σε έναν μεγαλύτερο πόλεμο και να εξασφαλίσει την απελευθέρωση Ισραηλινών και Αμερικανών ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς.

«Ένα από τα πράγματα που συζητήσαμε πράγματι μαζί τους (με τους Ισραηλινούς) ήταν η ανάγκη να προστατευθούν οι ζωές των αμάχων στη Γάζα, η ανάγκη να δημιουργηθούν ορισμένες ασφαλείς περιοχές, όπου οι άμαχοι να μπορούν να μετακομίσουν ώστε να είναι ασφαλείς από τις νόμιμες επιχειρήσεις ασφαλείας του Ισραήλ», είπε ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος στους δημοσιογράφους καθ΄οδόν προς το Κατάρ.

«Επομένως συζητάμε με τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ), τις υπηρεσίες αρωγής του ΟΗΕ για να επεξεργαστούμε τις λεπτομέρειες τού πώς θα έμοιαζε κάτι τέτοιο. Είναι ακόμη μια δουλειά σε εξέλιξη. Οι Ισραηλινοί είναι δεσμευμένοι σε αυτό», είπε ο αξιωματούχος.

Το Ισραήλ κάλεσε σήμερα όλους τους αμάχους στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, περισσότερο από ένα εκατομμύριο ανθρώπους, να μετακομίσουν προς τον νότο μέσα σε 24 ώρες, καθώς συγκέντρωσε άρματα μάχης για μια αναμενόμενη χερσαία επίθεση σε απάντηση για την επίθεση της οργάνωσης Παλαιστινίων μαχητών Χαμάς.

Η Χαμάς, που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, είπε στους κατοίκους να μείνουν στα σπίτια τους και δεσμεύθηκε να πολεμήσει μέχρι την τελευταία ρανίδα αίματος.

Το Ισραήλ με αυτή την επιχείρηση θέλει να εξαλείψει την ηγεσία της Χαμάς, την ικανότητα της οργάνωσης να κυβερνά και τις συνθήκες που της επέτρεψαν να διενεργήσει την πιο φονική επίθεση εναντίον Εβραίων από την εποχή του Ολοκαυτώματος, δήλωσε ο αξιωματούχος των ΗΠΑ.

Πηγή: ΑΜΠΕ