Skip to main content

ΓΕΕΘΑ για πολύνεκρο τροχαίο στη Λιβύη: Τι απαντά στις επικρίσεις για την ενημέρωση

(ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΕΕΘΑ/EUROKINISSI)

«Η αρχική πληροφόρηση βασιζόταν στην ενημέρωση που παρείχαν οι αρχές της Λιβύης προς τις αρμόδιες αρχές της Ελλάδας»- Προχώρησαν σε διορθωτική ενημέρωση χωρίς να ενημερωθεί η ελληνική πλευρά, υποστηρίζεται.

Εξηγήσεις δίνει το ΓΕΕΘΑ, σε άτυπη ενημέρωσή του, για την καθυστέρηση στην ανακοίνωση των νεκρών μελών της ελληνικής ανθρωπιστικής αποστολής μετά το τροχαίο δυστύχημα στη Λιβύη.

Όπως σημειώνεται, αρχικά εκδόθηκε ανακοίνωση με αναφορά σε «ελαφρούς τραυματισμούς» γιατί η αρχική πληροφόρηση βασιζόταν στην ενημέρωση που παρείχαν οι αρχές της Λιβύης προς τις αρμόδιες αρχές της Ελλάδας, στην οποία αναφερόταν κατηγορηματικά ότι δεν υπήρχαν θύματα μεταξύ των μελών της ελληνικής αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας.

Στην ανακοίνωσή του το ΓΕΕΘΑ υπογραμμίζει επίσης ότι λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούσαν επί του πεδίου, δεν υπήρχε άλλος τρόπος διασταύρωσης της σχετικής πληροφόρησης, πλην της ενημέρωσης από τις αρχές της Λιβύης διά της διπλωματικής οδού.

Εξηγώντας τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούσαν στο πεδίο, αναφέρει στην περιοχή ότι δεν λειτουργούσε δίκτυο κινητής τηλεφωνίας και τα δορυφορικά τηλέφωνα που είχε μαζί της η ελληνική αποστολή καταστράφηκαν κατά την πυρκαγιά που ακολούθησε τη σύγκρουση των οχημάτων.

Η διόρθωση- συνεχίζει η ανακοίνωση- όσον αφορά τα θύματα του τροχαίου δυστυχήματος ήρθε αργότερα, όταν οι αρχές της Λιβύης,  διά του υπουργείου Υγείας, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση της ελληνικής πλευράς, προχώρησαν σε ανακοίνωση στην οποία συμπεριλαμβάνονταν μέλη της ελληνικής αποστολής στα θύματα.

«Λαμβάνοντας υπόψη το εξαιρετικό ευαίσθητο ζήτημα της πληροφόρησης των οικογενειών των θυμάτων, το ΓΕΕΘΑ όφειλε επίσης να αναμένει μετά τη νεότερη ενημέρωση από τη Λιβύη και πριν εκδοθεί διορθωτική ανακοίνωση, να ειδοποιηθούν προηγουμένως οι συγγενείς τους από τις στρατιωτικές αρχές και να μην πληροφορηθούν τη θλιβερή είδηση από τα ΜΜΕ. Ευθύς ως ολοκληρώθηκε η σχετική ενημέρωση, εκδόθηκε η νέα ανακοίνωση», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΣΥΡΙΖΑ: Να ενημερωθούμε γιατί το ΓΕΕΘΑ εξέδωσε αρχικά ανακοίνωση με αναφορά σε «ελαφρούς τραυματισμούς»

Νωρίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ζήτησε με ανακοίνωσή του ενημέρωση από την κυβέρνηση για το τραγικό δυστύχημα στη Λιβύη και την σύγχυση που επικράτησε όσον αφορά τα θύματα.

Στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε τη βαθύτατη θλίψη και οδύνη του για τον θάνατο τριών στελεχών των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και δύο πολιτών, μελών της αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη, σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα, καθώς και τα συλλυπητήριά του στις οικογένειές τους. «Παράλληλα, ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες».

«Αναμένουμε το συντομότερο ενημέρωση από την κυβέρνηση για τις συνθήκες του δυστυχήματος και ειδικότερα για τα μέτρα ασφαλείας που είχαν ληφθεί για τη μετακίνηση της αποστολής σε εμπόλεμη ζώνη που είχε πληγεί βαρύτατα από την καταιγίδα Daniel, με χιλιάδες νεκρούς», συνέχισε.

«Επιπλέον αναμένουμε να ενημερωθούμε για τους λόγους που το ΓΕΕΘΑ εξέδωσε ανακοίνωση χθες στις 19:35 με αναφορά σε ”ελαφρούς τραυματισμούς”, ενώ η είδηση του θανάτου μελών της αποστολής αποκαλύφθηκε από τα διεθνή ΜΜΕ», κατέληξε.

Ν. Ανδρουλάκης: Αναμένουμε πλήρη ενημέρωση για τις συνθήκες του τροχαίου

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος εξέφρασε τα θερμά του συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων της ελληνικής αποστολής, ευχόμενος παράλληλα ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες.

Τόνισε ακόμη πως «αναμένουμε πλήρη ενημέρωση για τις συνθήκες του τροχαίου δυστυχήματος αλλά και το κενό πληροφόρησης, που παρατηρήθηκε εκ μέρους των αρμοδίων αρχών».

Τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις

Τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις κήρυξε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας για το πολύνεκρο τροχαίο δυστύχημα στη Λιβύη, στο οποίο έχασαν τη ζωή τους 5 μέλη της ελληνικής αποστολής.

Τη βαθύτατη οδύνη του εξέφρασε ο Νίκος Δένδιας και απηύθυνε συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και ευχές για ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες. Ακολουθεί ολόκληρη η δήλωση του υπουργού Εθνικής Άμυνας.

«Εκφράζω τη βαθύτατη οδύνη μου για τον θάνατο των τριών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, τα οποία έχασαν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος, συμμετέχοντας στη αποστολή της ελληνικής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη. H απώλεια της ζωής τους σε δυστύχημα, κατά την έμπρακτη επίδειξη αλληλεγγύης σε δοκιμαζόμενους συνανθρώπους μας, μαζί με μέλη αποστολών από άλλα κράτη, προκαλεί απέραντη θλίψη στη μεγάλη οικογένεια των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως και σε ολόκληρο τον ελληνικό λαό.

Τη βαθύτατη οδύνη μου εκφράζω επίσης για την απώλεια της ζωής των δύο πολιτών, οι οποίοι συμμετείχαν στην ίδια αποστολή.

Οι σκέψεις μας αυτή την ώρα είναι στις οικογένειες των θυμάτων του δυστυχήματος, στις οποίες απευθύνουμε τα πλέον ειλικρινή μας συλλυπητήρια, όπως και στους τραυματίες, στους οποίους απευθύνουμε ευχές για ταχεία ανάρρωση.

Με απόφασή μου κηρύσσεται τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις για τον θάνατο των στελεχών τους, κατά την αποστολή της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη».

Στο 401 στρατιωτικό νοσοκομείο οι 10 εκ των τραυματιών από τη Λιβύη

Σε στρατιωτικά νοσοκομεία έχουν μεταφερεθεί οι τραυματίες της ελληνικής ανθρωπιστικής αποστολής στη Λιβύη. Συγκεκριμένα, οι δέκα από τους συνολικά δεκατρείς τραυματίες που επέστρεψαν το πρωί στην Ελλάδα με πτήση C-130 βρίσκονται στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, ενώ οι υπόλοιποι τρεις βρίσκονται στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας και στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο έφτασε το μεσημέρι και ο αρχηγός του ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος προκειμένου να επισκεφθεί τους τραυματίες και να ενημερωθεί για την κατάσταση της υγείας τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, η κατάσταση ενός από τους δέκα τραυματιών που νοσηλεύονται στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο είναι σοβαρή καθώς υπέστη κατάγματα στη μέση.

Όλοι οι τραυματίες θα υποβληθούν σε ιατρικές εξετάσεις προκειμένου να αποτυπωθεί η κατάσταση της υγείας τους και να διαπιστωθεί ποιοι χρειάζονται περαιτέρω νοσηλεία.