Skip to main content

ΗΠΑ: Τέιλορ Σουίφτ, Beyonce και «Barbenheimer» δίνουν μπόνους 8,5 δισ. στο ΑΕΠ

REUTERS/Maja Smiejkowska

Η ώθηση που λαμβάνει η αμερικανική οικονομία από τον χώρο της ψυχαγωγίας αναμένεται να είναι βραχύβια.

Η αμερικανική οικονομία έχει τονωθεί σημαντικά φέτος από τον χώρο της βιομηχανίας του θεάματος.

Συγκεκριμένα, οι συναυλίες των Τέιλορ Σουίφτ και Beyonce μαζί με τις εισπάξεις των δύο μεγάλων κινηματογραφικών επιτυχών «Barbie» και «Oppenheimer» (που κυκλοφόρησαν την ίδια μέρα στις ΗΠΑ προκαλώντας το φαινόμενο «Barbenheimer») προβλέπεται να προσθέσουν 8,5 δισ. δολάρια στην παραγωγή των ΗΠΑ το τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με το Bloomberg Economics.

Αυτό το ποσό υπερβαίνει το ΑΕΠ 35 χωρών, μεταξύ των οποίων του Μαυροβουνίου και του Μπαρμπάντος.

Τα έσοδα από τις συναυλίες των Τέιλορ Σουίφτ και Beyonce αναμένεται να προσθέσουν 5,4 δισ. δολάρια στο ΑΕΠ των ΗΠΑ, ενώ οι ταινίες «Barbie» και «Oppenheimer» προβλέπεται να αποφέρουν περίπου 3,1 δισ. δολάρια από τις καταναλωτικές δαπάνες και τις παγκόσμιες πωλήσεις εισιτηρίων, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Πιθανόν έτσι να αυξήσουν κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες την εθνική παραγωγή για την περίοδο Ιουνίου έως Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τους οικονομολόγους του Bloomberg.

Πάντως, οι οικονομολόγοι του Bloomberg σημειώνουν ότι η ώθηση που λαμβάνει η αμερικανική οικονομία από τον χώρο της ψυχαγωγίας θα είναι βραχύβια. Ούτε η Beyonce ούτε η Σουίφτ έχουν προγραμματίσει συναυλίες στις ΗΠΑ το τελευταίο τρίμηνο του έτους ενώ η επιτυχία του «Barbenheimer» θεωρείται ένα σπάνιο γεγονός.

«Ένα μεγάλο κομμάτι αυτής της δύναμης προέρχεται από προσωρινούς παράγοντες»,ανέφεραν. «Αυτοί οι παράγοντες δημιουργούν έναν αντικατοπτρισμό ανθεκτικής κατανάλωσης, ενώ στην πραγματικότητα χάνει ρυθμό».