Skip to main content

Φουκουσίμα: Άρχισε η απόρριψη υδάτων – Στοπ στις εισαγωγές ιαπωνικών θαλασσινών από την Κίνα

REUTERS/Florence Lo

Συλλήψεις διαδηλωτών στη Σεούλ που επιχείρησαν να εισέλθουν στην ιαπωνική πρεσβεία

Με τις αντιδράσεις για τη Φουκουσίμα να γιγαντώνονται, το Πεκίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι αναστέλλει όλες τις εισαγωγές θαλασσινών προϊόντων ιαπωνικής προέλευσης, μετά την έναρξη από την Ιαπωνία της επίμαχης απόρριψης στον Ειρηνικό Ωκεανό των υδάτων που προέρχονται από τον κατεστραμμένο ιαπωνικό πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα Νταϊίτσι.

Η απόφαση αυτή, η οποία ελήφθη για την «ασφάλεια των τροφίμων» και έχει στόχο «να προληφθούν οι κίνδυνοι ραδιενεργής μόλυνσης που προκαλούνται από την απόρριψη στη θάλασσα μολυσμένων υδάτων», αναφέρουν οι κινεζικές τελωνειακές αρχές σε ανακοίνωσή τους.

«Θα συνεχίσουμε να δίνουμε προσοχή στην κατάσταση της απόρριψης πυρηνικού μολυσμένου νερού στην θάλασσα στην Ιαπωνία και θα προσαρμόζουμε τα σχετικά ρυθμιστικά μέτρα», προσθέτουν.

Η Ιαπωνία άρχισε σήμερα την απόρριψη στη θάλασσα των υδάτων από τον κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, παρά τις ανησυχίες των αλιέων της και την έντονη αντίθεση του Πεκίνου, το οποίο ενίσχυσε αμέσως τους εμπορικούς του περιορισμούς έναντι του Τόκιο.

Η διαδικασία θα διαρκέσει ως τη δεκαετία του 2050

Η διαδικασία αυτή θα είναι πολύ σταδιακή -αναμένεται να διαρκέσει ως τη δεκαετία του 2050- και το νερό με τρίτιο που θα απορρίπτεται μέσα σε μία ημέρα στη θάλασσα δεν θα ξεπερνά τα 500 κυβικά μέτρα.

Το νερό φιλτραρίστηκε προηγουμένως για να απαλλαγεί από την πλειονότητα των ραδιενεργών του ουσιών, με εξαίρεση το τρίτιο.

Η Ιαπωνία προβλέπει την απόρριψη των υδάτων αυτών αφού προηγουμένως θα έχει προβεί σε σημαντική αραίωσή τους, ούτως ώστε το επίπεδο της ραδιενέργειας σε αυτό να μην ξεπερνά τα 1.500 μπεκερέλ (Bq) ανά λίτρο.

Το επίπεδο αυτό είναι κατά 40 φορές κατώτερο των ιαπωνικών εθνικών προδιαγραφών για το νερό με τρίτιο, οι οποίες είναι ευθυγραμμισμένες με τις διεθνείς προδιαγραφές (60.000 Bq/λίτρο), και είναι εξάλλου περίπου 7 φορές χαμηλότερο από το πλαφόν που ορίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) για το πόσιμο νερό (10.000 Bq/λίτρο).

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (IAEA), ο οποίος επιβλέπει την επιχείρηση της απόρριψης των υδάτων αυτών, έδωσε τον Ιούλιο το πράσινο φως του, κρίνοντας ότι το σχέδιο αυτό είναι σύμφωνο με “τους διεθνείς κανόνες ασφαλείας” και ότι ο αντίκτυπός του όσον αφορά τη ραδιενέργεια “θα είναι αμελητέος στον πληθυσμό και το περιβάλλον”.

Επεισόδια στη Σεούλ

Η Ιαπωνία οφείλει «να δημοσιοποιήσει με διαφάνεια» τα δεδομένα για τον αντίκτυπο που θα έχει η απόρριψη των υδάτων της Φουκουσίμα «στη διάρκεια των 30 επόμενων ετών», δήλωσε σήμερα ο νοτιοκορεάτης πρωθυπουργός Χαν Ντουκ-σου, ενώ η νοτιοκορεατική αστυνομία ανακοίνωσε πως συνέλαβε περισσότερους από δέκα διαδηλωτές που επιχείρησαν να εισέλθουν στην πρεσβεία της Ιαπωνίας στη Σεούλ στη διάρκεια διαδήλωσης κατά της απόρριψης των υδάτων αυτών στη θάλασσα.

«Ζητώ από την ιαπωνική κυβέρνηση να δημοσιοποιήσει τις πληροφορίες για την απόρριψη υδάτων με τρόπο διαφανή και υπεύθυνο για τα τριάντα επόμενα χρόνια», δήλωσε ο Χαν, καταγγέλλοντας τις «ψευδείς πληροφορίες» και τη δημαγωγία σχετικά με την απόφαση της Ιαπωνίας, την οποία η Σεούλ έχει δημοσίως υποστηρίξει.

Στο μεταξύ, μια ομάδα περίπου 50 ατόμων, αποτελούμενη κυρίως από νέους ανθρώπους, εισήλθε σήμερα στη Σεούλ στο κτίριο, στο οποίο στεγάζεται η ιαπωνική πρεσβεία. Έφθασαν στον όγδοο όροφο, όπου βρίσκεται η πρεσβεία, και ανήρτησαν πανό που καταδικάζουν την απόρριψη των υδάτων της Φουκουσίμα.

«Η θάλασσα δεν είναι σκουπιδοτενεκές της Ιαπωνίας», έγραφε ένα από τα πανό. «Σταματήστε αμέσως την απόρριψη μολυσμένων υδάτων».

REUTERS/Kim Hong-Ji

Φωτογράφος του Reuters είδε αστυνομικούς να σέρνουν βίαια διαδηλωτές για να τους απομακρύνουν από το κτίριο και να τους οδηγήσουν σε ένα αστυνομικό λεωφορείο.

«Περισσότερα από δέκα άτομα συνελήφθησαν επειδή επιχείρησαν να εισέλθουν δια της βίας μέσα στην πρεσβεία», δήλωσε αστυνομικός στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Οργανωτής της διαμαρτυρίας είπε στο Reuters πως 14 άτομα συνελήφθησαν. Το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap έκανε λόγο για 16 συλλήψεις.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters