Skip to main content

Αυτός είναι ο Τουταγχαμών των φαλαινών

Καλλιτεχνική απεικόνιση της πανάρχαιας φάλαινας. πηγή φωτό (Hesham Sallam/Mansoura University Vertebrate Paleontology Centre)

Ανακαλύφθηκε φάλαινα ηλικίας 41 εκατ. ετών που έλαβε το όνομα του νεαρού Φαραώ.

Τα τελευταία χρόνια ανακαλύπτονται συνεχώς πανάρχαιοι εξαφανισμένοι σήμερα πρόγονοι θαλάσσιων ειδών που είτε κυριαρχούν σήμερα στις θάλασσες και τους ωκεανούς είτε αποτελούν σημαντικούς κρίκους στα θαλάσσια οικοσυστήματα.

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν απολιθωμένα οστά φάλαινας που εκτιμάται πως έζησε στην Αίγυπτο πριν από 41 εκατομμύρια χρόνια, ανακοίνωσε σήμερα το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο στο Κάιρο (AUC).

Η φάλαινα βαφτίστηκε «Tutcetus Rayanensis» – από το όνομα του Φαραώ Τουταγχαμών, τη λέξη cetus (που σημαίνει κήτος στα ελληνικά) και την προστατευόμενη περιοχή Ουάντι ελ Ραγιάν όπου βρέθηκαν τα απολιθωμένα οστά.

«Πρόκειται για τον μικρότερο βασιλόσαυρο (προϊστορικό είδος φάλαινας, το οποίο έχει εξαφανιστεί) που έχει ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα και είναι ένα από τα αρχαιότερα δείγματα του συγκεκριμένου είδους στην Αφρική», αναφέρει το AUC σε σχετική ανακοίνωση.

Παλαιοντολόγοι εκτιμούν πως το κήτος είχε μήκος 2,5 μέτρων και ζύγιζε 187 κιλά. Τα απολιθώματα βρέθηκαν σε μια περιοχή της Αιγύπτου που κάποτε καλυπτόταν από τα νερά της θάλασσας. Η περιοχή είναι ευρέως γνωστή ως «Κοιλάδα των Φαλαινών» και περιέχει «ανεκτίμητα» απολιθώματα, σύμφωνα με την UNESCO.

Καλλιτεχνική απεικόνιση της πανάρχαιας φάλαινας. πηγή φωτό (Hesham Sallam/Mansoura University Vertebrate Paleontology Centre)

Τον Αύγουστο του 2021, αιγύπτιοι αρχαιολόγοι είχαν ανακαλύψει σε κοντινή περιοχή το απολίθωμα ενός αμφίβιου είδους φάλαινας που χρονολογείται πριν από 43 εκατομμύρια χρόνια. Η «Phiomicetus Anubis», που εκτιμάται πως είχε μήκος άνω των τριών μέτρων και ζύγισε περίπου 600 κιλά, παρουσιάστηκε τότε ως η «αρχαιότερη και πιο άγρια φάλαινα (που έζησε) στην Αφρική».

Naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ