Skip to main content

Intrakat: Δημοσίευσε την Έκθεση Βιωσιμότητας για το 2022

Σημαντικές μετοχικές και διοικητικές αλλαγές, αλλά και εταιρικός μετασχηματισμός, υψηλές επενδύσεις σε ΑΠΕ και πράσινες τεχνολογίες

Η Intrakat παρουσίασε την Έκθεση Βιωσιμότητας για το 2022.  Είναι η πρώτη που συντάχθηκε με βάση το διεθνές πρότυπο Global Reporting Initiative (GRI) και σηματοδοτεί μία χρονιά – ορόσημο για την ιστορία του Oμίλου: Σημαντικές μετοχικές και διοικητικές αλλαγές, αλλά και εταιρικός μετασχηματισμός, υψηλές επενδύσεις σε ΑΠΕ και πράσινες τεχνολογίες, στήριξη των Ελλήνων προμηθευτών, χρήση ολοκληρωμένου συστήματος ανακύκλωσης στο σύνολο των έργων και υπεύθυνη λειτουργία σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων του Ομίλου.

Με αφορμή την δημοσιοποίηση της Έκθεσης Βιωσιμότητας, ο Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Intrakat, κ. Αλέξανδρος Εξάρχου δήλωσε: «Το 2022 υπήρξε καθοριστικό έτος για την πορεία του Ομίλου. Έχοντας εξασφαλίσει ισχυρή μετοχική στήριξη, η Intrakat επενδύει στρατηγικά στην Ελλάδα και μετασχηματίζεται σε έναν κορυφαίο οργανισμό που θα βοηθήσει την ελληνική οικονομία να γίνει πιο σύγχρονη και «πράσινη». Το αναπτυξιακό μας όραμα γίνεται σταδιακά πραγματικότητα, ενώ τα διευρυμένα μας μεγέθη μας δίνουν τη δύναμη να συμβάλουμε στην εθνική προσπάθεια για ανάπτυξη και αειφορία».

Τα σημαντικότερα σημεία της Έκθεσης

Συμβολή στην πράσινη μετάβαση της Ελλάδας

Το 2022 η Intrakat υλοποίησε και δρομολόγησε  επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) συνολικής ισχύος 2,6 GW, εκ των οποίων 1GW σε αιολικά πάρκα, 0,9 GW σε φωτοβολταϊκά πάρκα και 0,7 GW σε συστήματα αποθήκευσης ενέργειας. Επιπλέον, έντονη ήταν η δραστηριοποίηση της Εταιρείας σε έργα πράσινης οικονομίας και «έξυπνων» πόλεων, ενώ πέτυχε εξοικονόμηση ενέργειας κατά 30% στη λειτουργία της.

Στήριξη Ελλήνων προμηθευτών

Το 2022 η συντριπτική πλειονότητα των αγορών της Intrakat, κατά 95%, έγινε από εγχώριους προμηθευτές, επιτυγχάνοντας έτσι μεγιστοποίηση της κοινωνικής αξίας των προμηθειών της. Μάλιστα, ποσοστό 15% των προμηθειών αυτών προήλθε από τοπικούς προμηθευτές και επιχειρήσεις που βρίσκονται στις περιφέρειες των ενεργών εργοταξίων της εταιρείας.

Σχεδόν απόλυτη ανακύκλωση

Το 2022 η Intrakat πέτυχε να ανακυκλώσει σχεδόν το σύνολο (96,67%) των Αποβλήτων Εκσκαφών, Κατασκευών και Κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ), το οποίο ξεπέρασε τους 633.000 τόνους, αποδεικνύοντας έτσι την υπεύθυνη διαχείριση των αποβλήτων μέσω της ανακύκλωσης, με σεβασμό στο περιβάλλον. Η Intrakat ενεργεί με στόχο τη μείωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματός μέσω της υιοθέτησης πρακτικών συστηματικής ανακύκλωσης, χρήσης πρώτων υλών φιλικών προς το περιβάλλον, εξοικονόμησης φυσικών πόρων, καθώς και μείωσης της χρήσης του πλαστικού και περιορισμό των ρύπων από τις μεταφορές μας.

Εταιρικός μετασχηματισμός

Το 2022 αποτέλεσε ορόσημο για την πορεία της Intrakat. Από τα μέσα της χρονιάς απέκτησε νέους βασικούς μετόχους και έθεσε σε εφαρμογή ένα ολοκληρωμένο σχέδιο λειτουργικής και διοικητικής αναδιάρθρωσης της εταιρείας. Επίσης, υλοποίησε δύο αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου ύψους €51,4 εκατ. και €100 εκατ., αντίστοιχα, οι οποίες ενισχύουν τις προοπτικές της για το σύνολο των αγορών όπου δραστηριοποιείται (κατασκευές, ΑΠΕ, ΣΔΙΤ, παραχωρήσεις, διαχείριση απορριμμάτων, Real Estate). Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά τον πληθωρισμό και τον πόλεμο στην Ουκρανία, η εταιρεία επιστρέφει σταδιακά σε λειτουργική κερδοφορία.

Υπεύθυνη λειτουργία

Το 2022 η Intrakat είχε 25 εν ενεργεία σημαντικά έργα σε Ελλάδα και εξωτερικό, επιτυγχάνοντας να μην έχει ούτε ένα σοβαρό ατύχημα κατά τη διάρκεια των εργασιών. Η εταιρεία προχώρησε στην ανάπτυξη και λειτουργία ενός ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία (σε συμφωνία με το ISO 45001:2018), το οποίο καλύπτει τον συνολικό αριθμό των εργαζομένων.

Η Έκθεση Βιωσιμότητας είναι διαθέσιμη εδώ