Skip to main content

Καύσωνας: Ανακοινώνονται μέτρα για την προστασία των εργαζομένων – ΣΥΡΙΖΑ: Ολιγωρία Γεωργιάδη

(ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Εργασίας για την αντιμετώπιση της θερμικής καταπόνησης εργαζομένων 

Η αντιμετώπιση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων εν όψει του επικείμενου καύσωνα βρέθηκαν στο επίκεντρο ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε υπό την ηγεσία του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδ. Γεωργιάδη και του υφυπουργού Βασίλη Σπανάκη.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν η Γ.Γ. Εργασιακών Σχέσεων Άννα Στρατινάκη, ο Γενικός Διευθυντής του υπουργείου Εργασίας Κωνσταντίνος Αγραπιδάς, ο Γενικός Διευθυντής Επιθεώρησης Εργασίας Χαράλαμπος Βούρτσης, η πρόεδρος του ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε. Ρένα Μπαρδάνη, εκπροσώποι της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ) και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Πηγή φωτ. Υπ. Εργασίας

Όπως έγινε γνωστό μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, θα ακολουθήσουν αναλυτικές ανακοινώσεις  για την προστασία των εργαζομένων από τον κίνδυνο θερμικής καταπόνησης. Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε συγκεκριμένα πως θα υπάρξουν «αναλυτικές οδηγίες μέσα στις επόμενες ώρες για το πώς θα αντιμετωπίσουμε το επερχόμενο κύμα καύσωνα όσον αφορά τους εργασιακούς χώρους και την ασφάλεια των εργαζομένων». «Οι οδηγίες θα είναι πάρα πολύ αναλυτικές και όλες οι επιχειρήσεις θα ξέρουν ακριβώς τι πρέπει να κάνουν αναλόγως του θερμικού φορτίου που θα έχει η κάθε περιοχή. Είμαστε από πάνω, θέλουμε οι εργαζόμενοι μας να είναι ασφαλείς, αλλά και οι επιχειρήσεις να μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς προβλήματα» τόνισε.

Διυπουργική αύριο στο υπ. Κλιματικής Κρίσης

Όπως έκανε νωρίτερα γνωστό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης αύριο στις 11.00 θα συγκληθεί διυπουργική στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας σχετικά με το επικείμενο κύμα καύσωνα.

ΣΥΡΙΖΑ: Μόλις σήμερα εδέησαν να συγκαλέσουν σύσκεψη

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του ζητεί να ληφθούν «έστω και τώρα» όλα τα αναγκαία μέτρα που εισηγούνται οι ειδικοί και προτείνουν τα συνδικάτα καταλογίζοντας «ολιγωρία» στην ηγεσία του υπουργείου.

«Πριν λίγες ημέρες, ένας ακόμη εργαζόμενος έχασε τη ζωή του εν ώρα εργασίας. Στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, καρδιοπαθής, με συστάσεις να εργάζεται σε ελαφρές εργασίας, αφέθηκε να δουλεύει υπερωριακά, μεσημεριανές ώρες, κάτω από τον ήλιο. Το τραγικό αυτό γεγονός δεν απασχόλησε καν τον -λαλίστατο κατά τα άλλα- υπουργό Εργασίας κ. Γεωργιάδη, ο οποίος μόλις σήμερα εδέησε να συγκαλέσει σύσκεψη για τα μέτρα προστασίας από τον καύσωνα, ενώ οι ειδικοί προειδοποιούν εδώ και πολλές ημέρες. Η ολιγωρία είναι χαρακτηριστική» σχολιάζει η Κουμουνδούρου

Επισημαίνει ακόμη πως «αν οι σχετικές συστάσεις δεν συνοδεύονται από εντατικούς ελέγχους και αυστηρά πρόστιμα σε όσους παραβιάζουν την εργασιακή νομοθεσία, τότε θα είναι κενό γράμμα και οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να μένουν απροστάτευτοι».

Έκτακτο δελτίο καιρού της ΕΜΥ – Ποιες θα είναι οι πιο θερμές ημέρες

Υπενθυμίζεται ότι η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε νωρίτερα έκτακτο δελτίο καιρού, καθώς η χώρα αναμένεται να βρεθεί σε κλοιό καύσωνα από την Τετάρτη έως τουλάχιστον την ερχόμενη Δευτέρα. Οι υψηλότερες θερμοκρασίες αναμένεται να επικρατήσουν την Παρασκευή και το Σάββατο. Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ.

Δ. Αθηναίων: Ανοίγουν κλιματιζόμενες αίθουσες

Σε ετοιμότητα βρίσκεται και ο δήμος Αθηναίων για την προστασία των πολιτών και των αστέγων. Όπως ανακοινώθηκε, ο Δήμος θέτει σε λειτουργία από αύριο Τρίτη 11 Ιουλίου επτά ειδικά διαμορφωμένους κλιματιζόμενους χώρους για τη φιλοξενία και προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων από τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

naftemporiki.gr