Skip to main content

Εκλογές 2023: Τι προσδοκούν τα κόμματα από τις κάλπες της 25ης Ιουνίου

ΙΝΤΙΜΕ/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Οι στόχοι της δεύτερης - σε έναν μήνα - εκλογικής αναμέτρησης.

Διαφορετικές προσδοκίες έχουν από την σημερινή εκλογική αναμέτρηση οι πολιτικοί αρχηγοί, ενώ ασαφές είναι το πόσα κόμματα θα καταφέρουν να μπουν τελικά στη Βουλή. «Πρώτα πάμε κάλπες και μετά παραλία» λένε τα κομματικά επιτελεία, που δίνουν την μάχη της συσπείρωσης και ανησυχούν για το ενδεχόμενο κάποιοι ψηφοφόροι να επιλέξουν την … θάλασσα.

Αναφερόμενος στην σημερινή αναμέτρηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζει την ανάγκη να προκύψει σταθερή κυβέρνηση, που να μπορεί να υλοποιήσει μια σειρά από τολμηρές αλλαγές. Σημειώνει δε πως «χρειάζεται μια κυβέρνηση η οποία δεν θα εξαρτάται από εύθραυστες πλειοψηφίες, δεν θα εξαρτάται από πιέσεις, δεν θα εξαρτάται από ισορροπίες».

Μιλώντας στην τελευταία προεκλογική συγκέντρωση στο Σύνταγμα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας χαρακτηριστικά τόνισε πως «σας καλώ για μία μέρα να φέρουμε έναν εκλογικό «καύσωνα», να χτυπήσουμε σαραντάρια και βάλε στα ποσοστά μας. Ώστε το τιμόνι της χώρας να την οδηγήσει με ασφάλεια εκεί που τελικά όλοι θέλουμε: στην καρδιά της Ευρώπης, στην πρώτη γραμμή της Ευρώπης».

Η κρίσιμη μάχη της Κουμουνδούρου

Την ίδια στιγμή για μια κρίσιμη μάχη με στόχο την ανατροπή των συσχετισμών που αποτυπώθηκαν στην κάλπη της απλής αναλογικής μιλά η Κουμουνδούρου. Στόχος είναι η συσπείρωση των ψηφοφόρων και από το ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζεται το διακύβευμα της σημερινής αναμέτρησης. Με τον Αλέξη Τσίπρα να τονίζει πως «επιτρέπεται να πέσεις, επιβάλλεται να σηκωθείς. Κι εμείς είμαστε ήδη όρθιοι. Δίνουμε τον αγώνα για τις αξίες, τις αρχές και τα ιδανικά μας».

Ο στόχος της Χαριλάου Τρικούπη

Στη Χαριλάου Τρικούπη στόχος είναι σήμερα να υπάρξει περαιτέρω άνοδος των ποσοστών του κόμματος και αυτό που σημειώνεται είναι πως η χώρα χρειάζεται αξιόπιστη αντιπολίτευση. «Καλώ τους προοδευτικούς πολίτες να στηρίξουν την προσπάθεια μας για ισχυρή, σύγχρονη κεντροαριστερά» έχει χαρακτηριστικά πει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης.

Οι προσδοκίες του ΚΚΕ

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Κουτσούμπας τόνισε πως «ο λαός μας μπορεί να ανεβάσει ακόμα πιο ψηλά το ΚΚΕ. Να ψηλώσει το μπόι του στην κάλπη, με ένα ΚΚΕ πολύ πιο ισχυρό. Με μεγαλύτερο ποσοστό, με πιο πολλούς βουλευτές, παντού».

Ασαφές το πόσα κόμματα θα μπουν στη Βουλή

Δύσκολο είναι να γίνουν ασφαλείς προβλέψεις για το πόσα τελικά κόμματα θα καταφέρουν να μπουν στη Βουλή. Στα μικρότερα κόμματα το προηγούμενο διάστημα υπήρχε έντονη κινητικότητα και μένει να φανεί πόσα αλλά και ποια θα πιάσουν τον πήχη του 3%.

Να σημειωθεί εδώ πως όσο υψηλότερο είναι το ποσοστό των κομμάτων που μένουν εκτός Βουλής τόσο ευκολότερη είναι η αυτοδυναμία για το πρώτο κόμμα αλλά ισχύει και το αντίστροφο. Σε γενικές γραμμές όσα κόμματα κινηθούν από το 3% έως το 3.5% πιθανότατα θα βγάλουν 8 με 10 βουλευτές.