Skip to main content

Apple: Το iPhone σήκωσε πάνω από τον πήχυ τα έσοδα τριμήνου

REUTERS/Mike Segar

Για το δεύτερο τρίμηνο χρήσης (Ιανουαρίου - Μαρτίου) τα έσοδα από τα iPhone ήταν αυξημένα κατά 2%.

Καλύτερα των προβλέψεων αποτελέσματα και άνοδος της μετοχής της Apple. Οι συνολικές πωλήσεις του αμερικανικού κολοσσού ήταν μειωμένες για δεύτερο διαδοχικό τρίμηνο, αλλά οι πωλήσεις των iPhone ήταν υψηλότερες των προσδοκιών.

Η Apple δεν έδωσε επίσημη εκτίμηση (guidance) για το τρέχον τρίμηνο, που λήγει τον Ιούνιο, ωστόσο ο οικονομικός διευθυντής Λούκα Μαέστρι είπε ότι περιμένει πτώση των εσόδων κατά περίπου 3% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα. Πρόσθεσε δε ότι η εταιρεία αντιμετωπίζει μακροοικονομικές προκλήσεις στην ψηφιακή διαφήμιση και το mobile gaming, που είναι μέρος των υπηρεσιών Apple.

Για το δεύτερο τρίμηνο χρήσης (Ιανουαρίου – Μαρτίου) τα έσοδα από τα iPhone ήταν αυξημένα κατά 2% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, γεγονός που ικανοποίησε πλήρως τον διευθύνοντα σύμβουλο, Τιμ Κουκ. Στον αντίποδα ιδιαίτερα δύσκολα ήταν τα πράγματα για τις πωλήσεις των Mac, που έκαναν βουτιά 31% στα 7,17 δισ. δολάρια. Όπως ωστόσο σχολίασε ο Τιμ Κουκ, η μεγάλη πτώση έχει εν πολλοίς να κάνει με το γεγονός ότι η σύγκριση έρχεται με την περίοδο αμέσως μετά την πανδημία, όταν η ζήτηση για PC ήταν ακόμη στα ύψη. Τα έσοδα από iPads ήταν επίσης μειωμένα κατά 13% στα 6,67 δισ. δολάρια.

Τα έσοδα στον τομέα Υπηρεσιών που περιλαμβάνει μηνιαίες συνδρομές, έσοδα από το  App Store και από άδειες για αναζήτηση, ήταν αυξημένα κατά 5,5% στα 20,9 δισ. δολάρια. Στα wearables η αξία των πωλήσεων ήταν μειωμένη μόλις κατά 1% – με το αποτέλεσμα να είναι καλύτερο των προβλέψεων.

Στον απόηχο της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων, στις συναλλαγές μετά το κλείσιμο της αγοράς, η μετοχή της Apple ενισχύθηκε 2%.