Skip to main content

Link Technologies: Καινοτόμα συστήματα τηλεματικής

Η εταιρεία της Θεσσαλονίκης που έφερε την τηλεματική στις συγκοινωνίες

Τις καινοτόμες λύσεις και εφαρμογές της τις χρησιμοποιούν καθημερινά εκατομμύρια επιβάτες καθώς και μεγάλοι συγκοινωνιακοί Οργανισμοί σε Ελλάδα και Εξωτερικό. Είναι η εταιρεία η οποία σχεδίασε το πρωτοποριακό σύστημα διαχείρισης στόλου και real time ενημέρωσης των επιβατών στις δημόσιες αστικές συγκοινωνίες των Φιλιππίνων, όπως και το σύστημα διαχείρισης οχημάτων του Bus Rapid Transit στην Μπανγκόγκ, ενώ προμηθεύει με λογισμικό για την τηλεματική διαχείριση συγκοινωνιακού έργου και το Χονγκ Κονγκ.

Η Link Technologies είναι η εταιρεία της Θεσσαλονίκης η οποία εισήγαγε πριν από 20 χρόνια τον όρο «τηλεματική» στην Ελλάδα με αιχμή τις συγκοινωνίες, αφήνοντας το καινοτόμο αποτύπωμά της σε μια σειρά από μεγάλα έργα αστικών και υπεραστικών συγκοινωνιών στην ελληνική, αλλά και στην ασιατική αγορά. Χάρη στα δικά της «έξυπνα συστήματα», σήμερα, εκατοντάδες χιλιάδες επιβάτες στο λεκανοπέδιο, στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες μεγάλες πόλεις στην Ελλάδα γνωρίζουν με ασφάλεια την ακριβή ώρα διέλευσης των λεωφορείων, τη διαδρομή τους, ενώ μπορούν ακόμη και να υποβάλλουν τις παρατηρήσεις και τα παράπονά τους προς τους συγκοινωνιακούς Οργανισμούς.

Το πρώτο σύστημα τηλεματικής για τη διαχείριση του συγκοινωνιακού έργου, εφαρμόστηκε στην Ελλάδα από τη Link Technologies, στον ΟΑΣΘ, το 2004. Ελληνικής παραγωγής και πρωτοποριακό για εκείνη την εποχή παρείχε τη δυνατότητα ελέγχου των δρομολογίων των λεωφορείων και εντοπισμού της θέσης τους, μέχρι τη διαχείριση της βάρδιας των οδηγών, τον προγραμματισμό και τον έλεγχο του κλιματισμού, το οποίο μάλιστα βραβεύθηκε ως ένα από τα πέντε καλύτερα ευρωπαϊκά, πάνω και από το αντίστοιχο του Λονδίνου. Το έργο όμως που αποτέλεσε για τη Link Technologies την πιο απαιτητική πρόκληση μέχρι στιγμής ήταν αυτό της εφαρμογής ενός πρωτοποριακού συστήματος τηλεματικής για τη διαχείριση 2.100 οχημάτων στις αστικές συγκοινωνίες της Αττικής. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα πολύπλοκο και απαιτητικό έργο το οποίο έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του επιβατικού κοινού του Λεκανοπεδίου, συμβάλλοντας στη σημαντική αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχει ο ΟΑΣΑ.

Παράλληλα, η Link Technologies που σήμερα απασχολεί 60 άτομα, όλα υψηλού επιστημονικού επιπέδου, από προγραμματιστές μέχρι συγκοινωνιολόγους, υλοποιεί συστήματα τηλεματικής σε 12 ΚΤΕΛ ανά την Ελλάδα, όπου μέσω mobile εφαρμογής σε λειτουργικό Android και IOS δίνεται η δυνατότητα στο επιβατικό κοινό να ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο για τα δρομολόγια του ΚΤΕΛ καθώς και να αγοράζει εισιτήριο.

Τα συστήματα τηλεματικής παρακολούθησης της Link Technologies είναι εγκατεστημένα και στα ΕΚΑΒ της Θεσσαλονίκης, της Αθήνας και άλλων πόλεων. Η αποτελεσματικότητα του συστήματος τηλεματικής φάνηκε στην τραγωδία στο Μάτι όπου τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ ήταν τα πρώτα που έφτασαν στο σημείο ακριβώς λόγω της έξυπνης τηλεματικής υποστήριξης που διέθεταν.

Πέραν αυτών η Link Technologies έχει αναπτύξει και υλοποιεί μια σειρά από καινοτόμα συστήματα έξυπνων πόλεων σε μια σειρά κρίσιμους τομείς όπως είναι η παρακολούθηση των δικτύων ύδρευσης, του συστήματος αποκομιδής των απορριμμάτων, της ελεγχόμενης στάθμευσης κ.ο.κ. Η ανάπτυξη  και η παραγωγή των καινοτόμων αυτών συστημάτων γίνεται στην Ελλάδα από Έλληνες επιστήμονες και περιλαμβάνει τη δημιουργία εξοπλισμού και λογισμικού.

Η εταιρεία σχεδιάζει και παράγει λύσεις με δικά της τηλεματικά υδρόμετρα για την εξ αποστάσεως μέτρηση της κατανάλωσης νερού και τη μετάδοση των πληροφοριών σε ένα κέντρο ελέγχου. Το έξυπνο σύστημα περιλαμβάνει αισθητήρες οι οποίοι μετρούν τη ροή, την πίεση και την ποιότητα του νερού, παρακολουθούν και ελέγχουν σε πραγματικό χρόνο τα δίκτυα ύδρευσης, ανιχνεύουν βλάβες και διαρροές. Με τον τρόπο αυτόν επιτυγχάνουν μείωση της σπατάλης νερού, άμεση απόκριση στην αποκατάσταση των βλαβών, αξιόπιστη και αποδοτική λειτουργία των δικτύων ύδρευσης.

Εξαιρετικά αποτελεσματικό και χρήσιμο για κάθε δήμο της χώρος είναι το σύστημα της έξυπνης διαχείρισης απορριμμάτων. Περιλαμβάνει αισθητήρες τοποθετημένους στους κάδους απορριμμάτων και ανακύκλωσης καθώς και συσκευές παρακολούθησης GPS για την τηλεματική διαχείριση των απορριμματοφόρων το οποίο έχει υιοθετηθεί ήδη από αρκετούς δήμους στην Ελλάδα.

Η Link Technologies εφαρμόζει και συστήματα για την τηλεματική διαχείριση δημοτικών πάρκινγκ και της ελεγχόμενης στάθμευσης τα οποία δίνουν τη δυνατότητα στο χρήστη να βρίσκει εύκολα, μέσω του κινητού του θέση για πάρκινγκ.