Skip to main content

Ευρωζώνη: Επιδεινώθηκε το οικονομικό κλίμα για τον Μάρτιο

Ο δείκτης κλίματος πέφτει στο 99,3.

Το οικονομικό κλίμα στην Ευρωζώνη υποχώρησε απροσδόκητα για τον Μάρτιο, καθώς η βιομηχανία έχασε τη δυναμική της.

Ο δείκτης κλίματος που δημοσιεύει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποχώρησε στο 99,3 από την αναθεωρημένη μέτρηση του 99,6 τον Φεβρουάριο. Αυτή είναι η δεύτερη συνεχόμενη φορά που τα στοιχεία υπολείπονται των εκτιμήσεων.

Ενώ ο τομέας των υπηρεσιών παρέμεινε σταθερός τον Μάρτιο χάρη στις βελτιωμένες προσδοκίες για τη ζήτηση, η βιομηχανία υποχώρησε και η ανάκαμψη της καταναλωτικής εμπιστοσύνης σταμάτησε.

Στη ζώνη του ευρώ ο χειμώνας μπορεί να ήταν πολύ πιο ήπιος από ό,τι αναμενόταν, αλλά ο τομέας της μεταποίησης εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προβλήματα. Επιπλέον, ο πληθωρισμός μπορεί να υποχωρεί, αλλά εξακολουθεί να είναι οδυνηρά υψηλός.

Συν τοις άλλοις, η αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές που ξεκίνησε στις ΗΠΑ μετά τη χρεοκοπία ορισμένων τραπεζών, έφτασε και εντός των ευρωπαϊκών συνόρων με την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS στην Ελβετία με τη μεσολάβηση της κυβέρνησης την περασμένη εβδομάδα.

Αυτή η τελευταία αναταραχή πιθανώς δεν επηρέασε πλήρως την έρευνα του Μαρτίου, καθώς περίπου τα δύο τρίτα των απαντήσεων των διευθυντών επιχειρήσεων και τουλάχιστον το 80% των απαντήσεων των καταναλωτών συγκεντρώθηκαν πριν από την εμφάνιση των τραπεζικών προβλημάτων.

naftemporiki.gr