Skip to main content

Τουρκία: Τα μωρά του σεισμού – Χωρίς γονείς και όνομα περιμένουν ακόμη το θαύμα

REUTERS/Kemal Aslan

Τουλάχιστον 1.915 παιδιά σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Υγείας έχουν διασωθεί χωρίς γονείς ή άλλα μέλη της οικογένειας επιζώντες.

8 Φεβρουαρίου 2023. Ένα μωρό μεταφέρεται στο νοσοκομείο των Αδάνων. Το βρήκαν οι διασώστες κάτω από έναν σωρό ερειπιών ακούγοντας το κλάμα του. Ήταν μόνο και ζούσε ως εκ θαύματος δύο μέρες μετά τους δίδυμους σεισμούς που σκότωσαν περισσότερους από 51.000 ανθρώπους. Κανείς δεν ήξερε το όνομά του. Και το ίδιο δεν ήταν σε ηλικία να μιλήσει και να δώσει πληροφορίες για τη ζωή του. Το νοσοκομεία των Αδάνων είναι γεμάτο από παιδιά που επέζησαν των φονικών σεισμών. Όσα είναι αρκετά μεγάλα για να μιλήσουν ρωτούν ξανά και ξανά: Πού είναι οι γονείς μου;

Περίπου 250 από τα παιδιά στο νοσκομείο των Αδάνων, είναι πολύ μικρά για να πουν τα ονόματά τους. σύμφωνα με ανταπόκριση της Wall Street Journal. Η κατάσταση είναι ανάλογη και σε άλλες περιοχές. Για κάποια παιδιά το θαύμα είναι δυνατό. Την περασμένη εβδομάδα, το προσωπικό του νοσοκομείου στη Σίβα, ένωσε ξανά ένα αγόρι 2 μηνών, τον Ουμουτ —που ανασύρθηκε από ένα τετραώροφο κτίριο που κατέρρευσε— με τη μητέρα του, Μπεντίνα Κιλίντς.

Τουλάχιστον 1.915 παιδιά σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Υγείας έχουν διασωθεί χωρίς γονείς ή άλλα μέλη της οικογένειας επιζώντες. Η Ντέρια Γιάνικ, υπουργός Οικογενειακού Προγραμματισμού, διέψευσε τις φήμες ότι ορισμένα παιδιά, των οποίων δεν είναι γνωστή ακόμη η ταυτότητα, έχουν παραδοθεί σε νέες οικογένειες. Η αστυνομία έχει πάρει δείγματα DNA και μικροσκοπικά δακτυλικά αποτυπώματα από τα παιδιά για μια κυβερνητική βάση δεδομένων που χρησιμοποιείται για την επανένωση των επιζώντων με τις οικογένειές τους, συγκρίνοντας βιομετρικά δεδομένα, συμπεριλαμβανομένων φωτογραφιών και φυσικών περιγραφών.

Τις πρώτες χαοτικές ώρες μετά τους σεισμούς, τα σωστικά συνεργεία ανέσυραν τους τραυματίες και τους παρέδιδαν στα πληρώματα των ασθενοφόρων. Μερικοί οδηγήθηκαν σε νοσοκομεία της περιοχής και άλλοι μεταφέρθηκαν με αεροπλάνο εκατοντάδες μίλια μακριά. Στις επιχειρήσεις συμμετείχαν και πολλοί εθελοντές, που δεν ήταν σίγουροι ποιες πληροφορίες να καταγράψουν, εκτός από το πού είχαν βρει τα παιδιά.

Reuters

«Υπήρχε μια ατμόσφαιρα πανικού…καμία σωστή εντολή», εξηγεί στη WSJ ο Τσιχάν Τεζουκάρ, ένας εκ των εθελοντών. Τέσσερις ημέρες μετά τον σεισμό, έσκαψε τα ερείπια που είχαν απομείνει από μια πεσμένη επταώροφη πολυκατοικία και βρήκε το πτώμα μιας γυναίκας. Ένα μωρό, ακόμα κουμπωμένο στην αγκαλιά της, του χαμογέλασε. «Το μωρό είναι αγνώστων στοιχείων», είπε. «Όλοι μας έχουμε σώσει πολλά μωρά. Οι οικογένειές τους έχουν πεθάνει».

Η βάση βιομετρικών δεδομένων

Αφού τα παιδιά λάβουν ιατρική περίθαλψη, τα βιομετρικά τους δεδομένα προστίθενται στη βάση δεδομένων. Τα τεστ DNA συνήθως χρειάζονται 10 ημέρες, αλλά η εργασία έχει επιταχυνθεί για να αποφέρει αποτελέσματα σε μόλις τρεις ημέρες. Οι αξιωματούχοι του νοσοκομείου διασταυρώνουν τα αποτελέσματα του DNA των παιδιών, τη φυσική περιγραφή και την τοποθεσία όπου βρέθηκαν με λίστες που συντάχθηκαν από διασώστες, κυβερνητικούς αξιωματούχους και εθελοντές από περισσότερες από 20 χώρες. Περισσότερα από 1.600 παιδιά έχουν επανενωθεί με οικογένειες, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, με τον τρόπο αυτό.

Κάποιες επανενώσεις έρχονται ακόμη και τυχαία. Μια μητέρα που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο της πόλης των Αδάνων, περίπου 50 μίλια από το επίκεντρο του σεισμού, περνούσε με αναπηρικό καροτσάκι από την παιδική πτέρυγα όταν αναγνώρισε το χαμένο μωρό της.

REUTERS/Firas Makdesi

Οι ανησυχίες για trafficking

Τούρκοι αξιωματούχοι ανησυχούν για την εξαφάνιση παιδιών, αφού γνωρίζουν ότι αυτό έχει συμβεί στο παρελθόν σε καταστροφές σε άλλες χώρες. Τις εβδομάδες μετά τους σεισμούς που έπληξαν το Νεπάλ το 2015, έπεσαν θύμα trafficking 245 παιδιά, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Εθελοντές από την Κωνσταντινούπολη έχουν ταξιδέψει στο νοσοκομείο της πόλης των Αδάνων για να βοηθήσουν. Η Νουρχάν Ιλχάν, 43χρονη μητέρα δύο παιδιών από το Γκαζιαντέπ της Τουρκίας, φροντίζει ένα 7χρονο κορίτσι από τη Συρία που βρέθηκε κάτω από ένα κτίριο που κατέρρευσε στην Αντιόχεια, μια από τις πόλεις που έχουν ισοπεδωθεί. «Ξέρουμε ότι ζούσε στην οδό Μεζαρλίκ, αλλά μέχρι εκεί», είπε.

Όταν η κοπέλα ρώτησε για την οικογένειά της, η κα Ιλχάν απέκρουσε την ερώτηση, ακολουθώντας οδηγίες από ψυχολόγους του νοσοκομείου. Μαζί, παρακολουθούν ντοκιμαντέρ με ζώα και ακούν παραδοσιακή συριακή μουσική. Έξω από την παιδική μονάδα, οι πενθούντες γονείς κάνουν ουρά για να εγγραφούν για να υιοθετήσουν παιδιά που έμειναν ορφανά. «Δύο από τα ξαδέρφια μου πέθαναν στον σεισμό και ο σύζυγός μου πέθανε πριν προλάβουμε να κάνουμε παιδί», λέει μία γυναίκα στη WSJ.

Και το θαύμα

Το μωρό που έφτασε στο νοσοκομείο των Αδάνων στις 8 Φεβρουαρίου είχε αίσιο τέλος στην ιστορία του. Λίγες εβδομάδες μετά τον εντοπισμό του το DNA του ταίριαξε με εκείνο μίας γυναίκας που είχε επίσης διασωθεί. Η Μερβέ Γιλμάζ είχε βρεθεί κάτω από τα συντρίμμια μια μέρα πριν οι διασώστες εντοπίσουν τον γιο της και είχε μεταφερθεί με ελικόπτερο σε ένα νοσοκομείο πολλά χιλιόμετρα μακριά, όπου κρατήθηκε αρχικά ναρκωμένη. Όταν έλαβε ένα τηλεφώνημα στο οποίο οι αρχές της έλεγαν πως το μωρό της βρέθηκε, δεν το πίστευε. Της είχαν πει ότι το 3 μηνών αγοράκι της είχε πεθάνει στον σεισμό.

Όταν έφτασε στο νοσοκομείο των Αδάνων είδε το μωρό της να κοιμάται σε ένα αποστειρωμένο λευκό κρεβάτι. «Είναι ένα θαύμα», είπε. «Ο Θεός έσωσε το μωρό μου».