Skip to main content

Market Beat: Η διάθεση για ανάληψη ρίσκου διεθνώς, εδώ κοντράρει με την στατιστική προϊστορία

Οι μετοχές των ασιατικών χρηματιστηρίων εμφανίζουν ανοδική  εικόνα μετά την άνοδο στα χρηματιστήρια των ΗΠΑ.

Στα διεθνή

Οι αμερικανικές μετοχές σημείωσαν άνοδο την Τετάρτη, διαγράφοντας προηγούμενες απώλειες, μετά την ανακοίνωση της Federal Reserve ότι ενέκρινε την αύξηση των επιτοκίων κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας. Το απογευματινό ράλι των αγορών έδειξε πόσο σίγουροι είναι πολλοί επενδυτές ότι η Fed θα καταλήξει να μειώσει τα επιτόκια φέτος.

Ο Κώστας Ιωαννίδης

Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ αναγνώρισε ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας είχαν αρχίσει να μειώνουν τον πληθωρισμό. «Μπορούμε τώρα να πούμε, νομίζω για πρώτη φορά, ότι η διαδικασία αποπληθωρισμού έχει ξεκινήσει», είπε ο κ. Πάουελ σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας.

Ωστόσο, αντιτάχθηκε στην ιδέα ότι η κεντρική τράπεζα θα εξετάσει το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων φέτος. Η νομισματική πολιτική δεν φαίνεται ακόμη «αρκετά περιοριστική», είπε. Παρά αυτή την προειδοποιητική σημείωση, οι αγορές απογειώθηκαν. Οι μετοχές διέλυσαν τις απώλειες από το πρωί. Όλοι εκτός από έναν από τους 11 τομείς του S&P 500 έληξαν υψηλότερα.

Ο S&P 500 έκλεισε με άνοδο 42,61 μονάδων, ή 1%, στις 4119,21, αφού αρχικά έπεσε ως αντίδραση στην απόφαση της Fed για τα επιτόκια. Ο Nasdaq σημείωσε άνοδο 231,77 μονάδων, ή 2%, στις 11816,32. Ο Dow Jones έμεινε πίσω από τους αντίστοιχους, κερδίζοντας μόνο 6,92 μονάδες, ή λιγότερο από 0,1%, στις 34092,96.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες οι επενδυτές άρχισαν να απομακρύνονται από την εμμονή τους με τον πληθωρισμό, μετατοπίζοντας τις αγορές σε ένα νέο καθεστώς όπου τα καλά νέα για την οικονομία είναι και πάλι καλά νέα για τις μετοχές. Αυτή είναι μια μεγάλη αλλαγή από το ράλι που ανέβασε τον S&P 500 από λίγο μετά τα Χριστούγεννα έως τα μέσα Ιανουαρίου, το οποίο συνοδεύτηκε από πτώση των αποδόσεων των ομολόγων καθώς οι φόβοι για τον πληθωρισμό υποχώρησαν. Με άλλα λόγια, η οικονομική ανάπτυξη είναι καλή γιατί σημαίνει υψηλότερα κέρδη, αντί για κακή επειδή σημαίνει υψηλότερο πληθωρισμό.

Ορισμένα τμήματα της παγκόσμιας αγοράς ομολόγων επανήλθαν στη ζωή τον Ιανουάριο, με τις πωλήσεις νέων χρεογράφων να σημειώνουν ρεκόρ στην Ευρώπη και στις αναδυόμενες αγορές. Κυβερνήσεις αναδυόμενων αγορών όπως το Μεξικό, η Σαουδική Αραβία και η Μογγολία εξέδωσαν διεθνή ομόλογα 61 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Ιανουάριο, καταρρίπτοντας το προηγούμενο υψηλό για τον μήνα Ιανουάριο των 41 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv που χρονολογούνται από το 1970.

Στην Ευρώπη, οι κυβερνήσεις πούλησαν ομόλογα ρεκόρ 75 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Ιανουάριο, ενώ εταιρείες με αξιολογήσεις επενδυτικής βαθμίδας εξέδωσαν χρεογραφα με τον ταχύτερο ρυθμό για αυτό τον μήνα από το 2011, καθώς οι ανησυχίες για την ύφεση στην Ευρώπη και την ενεργειακή ασφάλεια της ηπείρου εξανεμίστηκαν.

Στην Αθήνα

Παρακολουθούμε  μια άνοδο  που απολαμβάνουν η ομάδα των ξένων θεσμικών “εμείς και εμείς” και των ιδιωτών με χαρακτηριστικό  “παρόντες  βρέξει χιονίσει”.

Χρήσιμοι στις συναλλαγές  οι έχοντες τα βασικά στο ψυγείο πριν σκεφτούν να περάσουν το κατώφλι της αγοράς. Κουράστηκαν και γύρισαν στο σπίτι όσοι περίμεναν πως οι ιδιοκτήτες των εισηγμένων θα υπερασπιστούν της εταιρία τους από τα αρπακτικά. Εμφανίζονται ορισμένοι ξαφνικά  και χτυπούν συγκεκριμένους στόχους. Η δυναμική της αγοράς έχει ήδη δημιουργήσει το σύνδρομο FOMO ( φόβος πως χάνουν κάτι γιατί δεν έχουν την πληροφορία)   στη μερίδα των σκεπτικιστών που περίμεναν τη διόρθωση, η οποία κράτησε λιγότερο από μια μέρα.

Μια πορεία που η στήλη περίμενε να εμφανιστεί εδώ και μερικούς μήνες, φάνηκε να αγγίζει χθες το πρώτο στάδιο ολοκλήρωσής της . Το στηριγμένο ενδιαφέρον κατά την εκτίμησή μας στην στατιστική προϊστορία, αποκαλύφθηκε με την προσέγγιση τιμών γύρω από το επίπεδο των 1030 μονάδων. Αυτό μαρτυρά η εκτίναξη του τζίρου την τρέχουσα εβδομάδα. Θα ήταν λογικό να κάνουμε ως αναλυτές και ρεπόρτερ μια αποτίμηση της κατάστασης, αφού εκπληρώθηκε ένας επενδυτικός  στόχος και θα ακολουθήσει, πάντα κατά την άποψή μας, μια περίοδος αφομοίωσης αυτού του επιτεύγματος. Για τα χθεσινά μηνύματα από το ταμπλό η μετάφραση μοιάζει απλή και για αυτό επικίνδυνη.

Οι  Τράπεζες διατηρούν την ανοδική τους ορμή. ΟΙ μετοχές του βιομηχανικού τομέα δύσκολα θα τις ξεπεράσουν σε επίπεδο αποδόσεων. Από την άλλη ποιος εγχώριος ιδιώτης επενδυτής θα άξιζε να τολμήσει να αμφισβητήσει τις επιλογές των ξένων θεσμικών. Αλλά και αυτοί με τη σειρά τους θα υποκλιθούν  στους στόχους και τις επιδιώξεις των Κεντρικών Τραπεζιτών. Γιατί το σύνδρομο του χουζούρι μαθητή που κερδίζει υπακούοντας προς τις υποδείξεις, μοιάζει να ικανοποιεί  όλες τι πλευρές προσωρινά.  Αλλά δεν μπορεί να αποτελέσει την κανονικότητα των χρηματιστηρίων για καιρό. Το να γνωρίζεις που θα ανέβει η αγορά και να επαληθεύεται αυτή η προσδοκία δεν εξασφαλίζει τίποτε χειροπιαστό επενδυτικά.

Η στατιστική προϊστορία που σέβεται η στήλη υπαγορεύει μια διόρθωση που δεν θα είναι στιγμιαία και όλο και περισσότεροι εγχώριοι και ξένοι αναλυτές βλέπουν αυξημένη πιθανότητα διόρθωσης. Αλλά ως χθες οι βασικοί δείκτες συνεχίζουν να αναζητούν μέρα με τη μέρα υψηλότερα επίπεδα τιμών.

Τεχνικά, η Εγχώρια Αγορά δείχνει υπεραγορασμένη, όπως υποστηρίζουν οι εγχώριοι αναλυτές όμως τα χαρτοφυλάκια που δραστηριοποιούνται  στην Αθηνα δεν δείχνουν διατεθειμένα να δώσουν μια ευκαιρία για τοποθετήσεις  σε όσους έχασαν το τραίνο του Δεκεμβρίου ή των αρχών αυτής της χρονιάς.

Από την Euroxx Sec. σημείωσαν: “Περιμένουμε η Αγορά να συσσωρεύσει γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα, με τις επιλεκτικές τοποθετήσεις να συνεχίζονται”. Ενώ η Beta Sec. ανέφερε: “Ο Φεβρουάριος ξεκινάει με ένα ακόμη γύρο αυξήσεων επιτοκίων από τις Κεντρικές Τράπεζες. Γι΄ αυτό παραμένουμε επιφυλακτικοί ενόψει της απόφασης της FED σήμερα το βράδυ”.

Σήμερα την σκυτάλη παίρνει η ΕΚΤ, με την Αγορά να έχει προεξοφλήσει μια αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης. Το ενδιαφέρον όμως βρίσκεται στην ομιλία της C. Lagarde, όπου αναμένεται να δώσει τον τόνο για τις επικείμενες αυξήσεις και την νομισματική πολιτική που θα ασκήσει στις επόμενες συνεδριάσεις.

O Νικόλας. Πετράκης  τεχνικός αναλυτής Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ σημείωσε:

“Η Εγχώρια αγορά συνεχίζει να εντυπωσιάζει θετικά, με τις όποιες πιέσεις να απορροφούνται με άνεση και το “rotation” τίτλων να λειτουργεί υποστηρικτικά στην διακράτηση της ανοδικής τάσης.

Σε κάθε περίπτωση όμως η εικόνα παραμένει ιδιαίτερα υπεραγορασμένη, με βραχυπρόθεσμα σημάδια κόπωσης, και με τις επιλογές τίτλων που έχουν “τρέξει” να χρήζουν προσοχής.

Το κρισιμότερο επίπεδο αντίστασης παραμένει στις 1048 μονάδες, με μια επικείμενη διόρθωση να “βλέπει” τις 1010 και χαμηλότερα τις 980 μονάδες του Δείκτη. Μια δυνητική διόρθωση έως και τις 980 μονάδες θα αποτελούσε υγιή εξέλιξη, με την παράλληλη επιβεβαίωση της ανοδικής τάσης και του “breakout point” της οκταετούς συσσώρευσης της Αγοράς, χωρίς αυτό να “χαλάει” την ανοδική εικόνα”.

ΗΠΑ

Ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ δήλωσε: «Η Fed έχει διανύσει ήδη πολύ δρόμο στη μάχη κατά του πληθωρισμού αλλά χρειάζεται ακόμα πολλή δουλειά». Επιπλέον σημείωσε ότι η ο πληθωρισμός υποχωρεί χωρίς να υπάρχει ουσιαστική επιβράδυνση της οικονομίας. Το αποτέλεσμα ήταν κέρδη στη Wall Street μετά την αναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης.

Ο Dow Jones ενισχύθηκε μόλις 0,02% ή 7 μονάδες στις 34.092, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 1,05% στις 4.119 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 2% στις 11.816 μονάδες.

Στον βιομηχανικό Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Intel (+2,9%) και Salesforce (+2,4%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Amgen (-3,1%) και Travelers (-3%).

Στο πεδίο των μακροοικονομικών δεδομένων, η μεταποίηση στις ΗΠΑ συρρικνώθηκε τον Ιανουάριο, με τον δείκτη του ινστιτούτου ISM να υποχωρεί για πέμπτο διαδοχικό μήνα στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2020.

Παράλληλα, καθοδική τροχιά για δεύτερη μέρα ακολούθησαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές υποχώρησε κατά εννέα μονάδες βάσης στο 3,42% και το 2ετές κινήθηκε χαμηλότερα κατά επτά μονάδες βάσης στο 4,13%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε χαμηλότερα 1,1% έναντι του ευρώ, στα 1,0987 δολάρια.

ΕΥΡΩΠΗ

Μικτά πρόσημα στις αγορές του ευρώ ενώ στα δεδομένα για την Ευρωζώνη ο πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί στο 8,5% τον Ιανουάριο, κατεβάζοντας ταχύτητα από το 9,2% του Δεκεμβρίου. Πρόκειται για τον τρίτο διαδοχικό μήνα που κινείται καθοδικά στις χώρες του ευρώ. Βρίσκεται σε επιβράδυνση από τότε που κορυφώθηκε στο 10,6% τον Οκτώβριο.

Επιπλέον, κατέβασε ταχύτητα η ύφεση της μεταποιητικής δραστηριότητας στην ευρωζώνη τον περασμένο μήνα, υποδηλώνοντας ότι τα χειρότερα μπορεί να έχουν τελειώσει, σύμφωνα με έρευνα που έδειξε ότι οι πιέσεις στις τιμές υποχωρούν και η πτώση της ζήτησης μετριάζεται, οδηγώντας σε άνοδο της αισιοδοξίας.

Στις ευρωπαϊκές αγορές, ο δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε μόλις 0,03% στις 453 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 0,14% στις 7.761 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα 0,35% στις 15.181 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 0,07% στις 7.077 μονάδες.

ΧΑ

Με αξιόλογους όγκους η άνοδος κατά 0,43% διέκοψε την πρόσφατη διόρθωση του ΓΔ

Η δυναμική στην Αθήνα ήταν ανάλογη της τάσης που εμφάνισαν τα ισχυρότερα από τα υπόλοιπα χρηματιστήρια του ευρώ, που  λειτούργησαν με πτωτική δυναμική  στην έναρξη και στο πρώτο μέρος και ανοδική με μικρά κέρδη στο δεύτερο,  η οποία είχε σταθεροποιήσει σε αρκετά μεταβολές  της τάξης του +0,35%. Στο μεταξύ η μεταβολή των ΣΜΕ του S&P500 που ειδοποιούσε για ανοδική έναρξη ήταν η εικόνα που εμφανίστηκε αμέσως μετά την μονίμως νευρική ανοδική δυναμική στη Νέα Υόρκη, συνεπώς η πορεία στο φάρο των χρηματιστηρίων ήταν ενδεικτική της επιστροφής της διάθεσης  των επενδυτών για ανάληψη  ρίσκου.

Στην Αθήνα υπήρξε βούλιαγμα σε αρνητικό πεδίο κοντά στην έναρξη από τις 11:05 ως και τις 11:38  και σε θετικό μόνιμα μετά τις 11:38 ως το πέρας της συνόδου. Με καλύτερο  συγκριτικά με τον μέσο τζίρο της περασμένης εβδομάδας αλλά μικρότερο της προηγούμενης μέρας, το ελάχιστο ημέρας εμφανίστηκε μια φορά και ήταν οι 1021,16 μονάδες στις  11:22  που αντιστοιχούσε σε μεταβολή -0,16%. Για όσους υπολογίζουν την στατιστική εικόνα το κλείσιμο βρήκε τον ΓΔ στις 1027,25 μονάδες δηλαδή 57 μονάδες ψηλότερα από το επίπεδο των 970 που ήταν η αντίσταση που εμπόδιζε την αγορά να εκτιναχθεί.

Οι επενδυτές στην πρώτη σύνοδο του Φεβρουαρίου, με τζίρο 88,9 εκατ. ευρώ και αξία  πακέτων 10,2 εκατ. ευρώ, οδήγησαν στο τέλος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης τον μέσο όρο στις 1031,07 μονάδες (+0,81%). Μετά, στις δημοπρασίες, που βελτίωσαν τον τζίρο κατά 17 εκατ. είχαμε αρνητική  για τις αποτιμήσεις παρέμβαση κατά την εξέλιξή τους. Οδήγησαν στο τέλος της συνεδρίασης την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 1027,25 από 1022,82 μονάδες την προηγούμενη, με μεταβολή +0,43 ή 4,43  μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της 31/1/23.

Εμφανίστηκαν 11 μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης ( ο τζίρος της οποίας ήταν 97,927 εκατ. ευρώ) που χαρακτηρίστηκαν από υπεροχή της ζήτησης για αυτά ώστε στο κλείσιμο βρέθηκαν 3 με κέρδη άνω του +2,00% ήτοι ΕΥΡΩΒ +3,67%, ΑΛΦΑ +2,94%, ΕΤΕ  +2,00%, και ακολούθησαν η ΔΕΗ  +1,37% και η ΕΥΔΑΠ +1,14%.  Από τις 14 πτωτικές απώλειες πάνω από -2,00% είχαν ΒΙΟ -2,68%, ΣΑΡ -2,60% και  ακολούθησαν ΕΛΛΑΚΤΩΡ -1,43% και ΚΟΥΕΣ -1,14%.

Ο συνολικός τζίρος διαμορφώθηκε στα 105,554 εκατ. ευρώ. Η αξία των πακέτων ήταν 10,5 εκατ. ευρώ και τα 2,830  εκατ. αφορούσαν την ΜΟΗ, την ΠΕΙΡ  τα 2,460 εκατ. ευρώ,  τον ΟΤΕ 1,870 εκατ., τα  ΕΛΠΕ 1,101 εκατ., την ΑΛΦΑ 976.784 ευρώ την ΕΤΕ 874.000 ευρώ και την ΜΠΕΛΑ  408.021 ευρώ.

Στατιστικά

Σημείωσαν άνοδο 55 μετοχές και 56 απώλειες, ενώ σταθερές στο κλείσιμο βρέθηκαν 16. Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 71,266 από 70.936 δις ευρώ.

Η απόδοση  των 10ετών ομολόγων από το 4,278% την προηγούμενη έγινε 4,295% έχοντας φθάσει στο 4,340% ενδοσυνεδριακά.

Ο ΔΤΡ έκλεισε στις 791,97 μονάδες με μεταβολή +2,40%. Ο τζίρος των Τραπεζικών ανήλθε στα 44,476 εκατ. ευρώ. Ο FTSE25 έκλεισε με άνοδο +0,81% στις 2495,80 από 2475,79 μονάδες ήτοι 20,01 μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της 31/1/23, ενώ ο FTSEΜ είχε μεταβολή -0,36%.

Τεχνική  ανάλυση παράγωγα

Η σχεδόν χωρίς ανάσα άνοδος του FTSE25 επιβάλλει τα long στοιχήματα  

Η τιμή κλεισίματος των ΣΜΕ Φεβρουαρίου με βάση τις επιλογές των traders στα παράγωγα υστερεί  του υποκείμενου δείκτη μόνο κατά 1,95 μονάδες από 7,5 την Τρίτη υπογραμμίζοντας την γρήγορη μεταστροφή των διαθέσεων και των προσδοκιών τους για τη βραχυπρόθεσμη τάση.

Στην τρίτη συνεδρίαση της εβδομάδας και πρώτη  του δεύτερου μήνα του 2023, οι επενδυτές κίνησαν τον υποκείμενο δείκτη κύρια σε αρνητικό πεδίο στο πρώτο μέρος αλλά σε θετικό στο δεύτερο. Το άνοιγμα στις 2486,09 μονάδες (+-0,42%) αντιστοιχούσε σε ανοδικό  χάσμα 10,30 μονάδων. Η εγγραφή του χαμηλού ημέρας στις 11:17  έφερε τις 2472,70 μονάδες (-0,12%). Το ανώτερο σημειώθηκε στις 16:59 και ήταν οι 2504,29  μονάδες (+1,15%). Τον έκλεισαν τελικά 20,01 μονάδες ψηλότερα από την προηγούμενη στις 2495,80 μονάδες. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 16,060 εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Φεβρουαρίου ο όγκος διαμορφώθηκε στα 1001 ΣΜΕ με ανώτερο στις 2499,00 μονάδες κατώτερο τις 2470,25 με τελευταίες πράξεις στις 2497,00 και τιμή κλεισίματος 2497,75 από 2483,00 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 5489. Για  τη σειρά Μαρτίου διακινήθηκαν 35 συμβόλαια με ανώτερο στις 2497,00 μονάδες κατώτερο τις 2472,00 με τελευταίες πράξεις στις 2491,00 και τιμή κλεισίματος 2497,75 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 156.

Ημερήσιο αγοραστικό σήμα διατηρεί ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 2342 μονάδων. Όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 2342 και ακόμα καλύτερα υψηλότερα των 2450, θα υπάρξει κίνηση προς τις 2500 – 2525 μονάδες κάτι που χθες έγινε φευγαλέα. Κλείσιμο χαμηλότερα των 2342, μπορεί να πιέσει προς τις 2332, 2250 και 2166 – 2118 μονάδες (σπεύδουν οι ΚΜΟ 200 ημερών).

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη η δραστηριότητα ήταν μέτρια στα calls και στα puts. Στα δικαιώματα αγοράς της σειράς Φεβρουαρίου το ενδιαφέρον ήταν 17 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 2250  μονάδες. Το ενδιαφέρον για την επόμενη σειρά λήξης Μαρτίου έφερε όγκο 21 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 2550  και τις 2700 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Φεβρουαρίου  ο όγκος ήταν 20 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 2450 μονάδες. Για την επόμενη και τρίτη  σειρά του 2023 διακινήθηκαν 15 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 2500 μονάδες.

Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς, λήξης Μαρτίου άλλαξαν χέρια 10 συμβόλαια με ανώτατο στις 775,25 και κατώτερο στις 775,25 και ορίστηκε τιμή κλεισίματος στις 788,50 από 770,00 μονάδες αλλά τα ανοικτά ΣΜΕ έμειναν  407.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΕΕΕ και ΕΥΔΑΠ και με το θετικό οι ΒΙΟ και ΟΛΠ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΕΤΕ και ΕΥΡΩΒ και στο χαμηλό οι ΒΙΟ, ΜΠΕΛΑ και ΣΑΡ

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι όγκοι υποχώρησαν  αλλά δεν άλλαξαν υπολογίσιμα οι ανοικτές θέσεις για τις  σειρές Μαρτίου. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ:

Της ΑΛΦΑ με όγκο 16486 ΣΜΕ της σειράς Μαρτίου με τιμή κλεισίματος στα 1,28 ευρώ και οι ανοικτές θέσεις έγιναν 142.029 ΣΜΕ.

Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 2576 συμβόλαια της σειράς Μαρτίου με τιμή κλεισίματος στα 4,40  και οι ανοικτές θέσεις έγιναν 12.030 ΣΜΕ.

Της ΕΥΡΩΒ με 4305 ΣΜΕ της σειράς Μαρτίου με τιμή κλεισίματος στα 1,28 και οι ανοικτές θέσεις έγιναν 13.953.

Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 9732   ΣΜΕ με τιμή κλεισίματος στα 1,90 ευρώ και οι  ανοικτές θέσεις έγιναν 61.814  ΣΜΕ.

Τα καλύτερα σε όγκο εκτός των τραπεζικών blue chip ήταν τα 1994  ΣΜΕ της ΕΧΑΕ  για την τρέχουσα σειρά και τα 1368  ΣΜΕ της ΜΙΓ για σειρά Μαρτίου.

Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo αφορούσε τα 3000 συμβόλαια για ΜΠΕΛΑ, τα 1903 συμβόλαια ΜΙΓ, τα 1300 για ΕΛΧΑ, τα 450 για ΑΡΑΙΓ, τα 300 για ΒΙΟ, και τα 300 συμβόλαια για ΟΤΟΕΛ.

Από τη Leon Depolas Sec. ειδοποίησαν από χθες το πρωί:

“Σήμερα και αύριο στο επίκεντρο θα βρεθούν οι ομιλίες των κεντρικών τραπεζιτών, όπου πέραν των αναμενόμενων αυξήσεων στα επιτόκια, θα αναζητηθούν λεπτομέρειες κυρίως για το πόσο κοντά είμαστε στην κορύφωση αυτών. Υπενθυμίζουμε ότι για την Τετάρτη το βράδυ από την FED αναμένεται αύξηση κατά 25μβ με το βασικό επιτόκιο να ανεβαίνει στο 4,75%, ενώ για σήμερα αναμένεται αύξηση 50μβ από την ΕΚΤ, με το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 3,00%. Στο εσωτερικό, ο ΓΔΧΑ διατηρεί την ανοδική του ορμή, με εναλλαγή των πρωταγωνιστών, αλλά συνεχίζουμε να συστήνουμε προσοχή βραχυπρόθεσμα”.

Σήμερα

Οι μετοχές των ασιατικών χρηματιστηρίων εμφανίζουν ανοδική  εικόνα μετά την άνοδο στα χρηματιστήρια των ΗΠΑ

Στις 9:00 δική μας ώρα:

Ο ιαπωνικός Nikkei ήταν με άνοδο +0,20%

Ο δείκτης S&P/ASX 200 της Αυστραλίας είχε μεταβολή +0,13%

Ο δείκτης Kospi της Νότιας Κορέας ήταν κέρδη +0,78%

Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ ήταν με οριακή μεταβολή +0,05%

Αλλά και ο βασικός δείκτης της Σαγκάης ήταν πρακτικά αμετάβλητος +0,01%