Skip to main content

Qatargate: Προβληματισμός για τις επιπτώσεις στο ενεργειακό

«Έχουν αυξηθεί οι περιπτώσεις διαφθοράς»

Το Κατάρ θεωρείται από τις χώρες της ΕΕ ως βασικός προμηθευτής ενέργειας μετά την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία. Αλλά τώρα, με τη συνεχιζόμενη έρευνα για το Qatargate οι αξιωματούχοι ακολουθούν προσεκτική γραμμή.

Από τη μία πλευρά, πολλοί προσπαθούν να στείλουν ένα σαφές μήνυμα για την πάταξη της διαφθοράς. Από την άλλη, ορισμένοι διπλασιάζουν την ανάγκη να διατηρηθεί σταθερός ο ενεργειακός εφοδιασμός του Κατάρ.

«Είναι εντελώς απαράδεκτο… Χαίρομαι που η αστυνομία είναι σε θέση να το ερευνήσει», δήλωσε ο Τσέχος υπουργός Εξωτερικών Γιαν Λιπαβσκί στο POLITICO στις Βρυξέλλες.

Αλλά προειδοποίησε: «Δεν θα ήθελα να υπάρξει σύνδεση με αυτό… με ένα ζήτημα εξωτερικής πολιτικής μεταξύ της ΕΕ ή της Τσεχίας και του Κατάρ».

Και πρόσθεσε: «Νομίζω ότι είμαστε πολύ ξεκάθαροι ποια είναι η θέση μας, [και] πώς να σχεδιάσουμε τις πολιτικές μας έναντι των χωρών του Κόλπου, συμπεριλαμβανομένου του Κατάρ, μιλώντας για την ενέργεια, μιλώντας για οποιοδήποτε άλλο θέμα συμπεριλαμβανομένων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, επομένως, σίγουρα, Δεν βλέπω ότι αυτό θα πρέπει να έχει αντίκτυπο σε αυτό».

Ο Εσθονός ομόλογός του, Ούρμας Ρεϊνσάλου , είπε στο POLITICO ότι η περίπτωση της Εύας Καϊλή θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως «ειδικό, πιθανό» έγκλημα όταν ρωτήθηκε για τον πιθανό αντίκτυπο στις σχέσεις ΕΕ-Κατάρ στο φυσικό αέριο.

Αλλά πρόσθεσε: «Νομίζω ότι πρέπει να παραδεχτούμε ότι αυτό η διαφθορά – οικονομική πολιτική διαφθορά, μετατροπή των ανθρώπων σε πηγές επιρροής χρησιμοποιώντας εργαλεία διαφθοράς – έχει αυξηθεί».

Και έδειξε ένα ιδιαίτερα αμφιλεγόμενο παράδειγμα.

«Θυμόμαστε πολύ καλά τι είδους πρώην κορυφαίους ηγέτες στην Ευρώπη ενήργησαν ως παράγοντες επιρροής για τα έργα του Nord Stream», είπε ο Ρεϊνσάλου .

naftemporiki.gr