Skip to main content

Βρετανία: Συντηρητικοί βουλευτές ζητούν από την Τρας να παραιτηθεί

Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τη Λιζ Τρας, καθώς 16 βουλευτές των Συντηρητικών την καλούν να παραιτηθεί, μετά από εβδομάδες κυβερνητικού χάους και αστάθειας στη Βρετανία.

Οι βουλευτές των Τόρις είναι οργισμένοι από την Τετάρτης σχετικά με την ψηφοφορία και τις μεθόδους που χρησιμοποιήθηκαν για να ψηφίσουν με την κυβέρνηση. Το Νο 10 είπε ότι οι δεκάδες βουλευτές των Τόρις που δεν ψήφισαν αντιμετώπισαν «ανάλογα πειθαρχικά μέτρα».

Εν τω μεταξύ, η υπουργός Μεταφορών Αν-Μαρί Τρέβελιαν επέμεινε ότι το υπουργικό συμβούλιο εξακολουθεί να έχει εμπιστοσύνη στην Τρας.

Η βρετανίδα πρωθυπουργός συναντάται εκτάκτως και με δική της πρωτοβουλία με τον πρόεδρο της Επιτροπής 1922 Γκράχαμ Μπρέιντι, σύμφωνα με πηγή της Ντάουνινγκ Στριτ. Η συνάντηση Τρας-Μπρέιντι είναι σημαντική γιατί ο πρόεδρος της ξέρει πραγματικά αν η Τρας μπορεί να επιβιώσει. Άλλωστε, δυσαρεστημένοι βουλευτές των Τόρις του στέλνουν επιστολές δυσπιστίας στην πρωθυπουργό. Όπως αναφέρει το Bloomberg, εάν ο Μπρέιντι έχει λάβει έναν μεγάλο αριθμό επιστολών, θα πει στην Τρας ότι το παιχνίδι έχει τελειώσει.

Χθες Τετάρτη, σε μια ημέρα που η Τρας ήθελε να ισχυροποιήσει τη θέση της στο Κοινοβούλιο, η Σουέλα Μπράβερμαν παραιτήθηκε από την θέση της υπουργού Εσωτερικών για παραβίαση των κανόνων σχετικά με την ανταλλαγή ευαίσθητων κυβερνητικών πληροφοριών. Νέος υπουργός Εσωτερικών ορίστηκε ο Γκραντ Σαπς.

Επίσης, η Συντηρητική βουλευτής Γουέντι Μόρτον, που ήταν η αρμόδια για την τήρηση της κομματικής πειθαρχίας, υπέβαλε την παραίτησή της από την κυβέρνηση, σύμφωνα με την εφημερίδα Sun.

Εκλογές ζήτησε ο Στάρμερ

Ο ηγέτης των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ επανέλαβε το κάλεσμά του για γενικές εκλογές κατά την ομιλία του στο συνέδριο του TUC στο Μπράιτον.

Μιλώντας για το τι συνέβη στη Βουλή των Κοινοτήτων κατά τη διάρκεια ψηφοφορίας για το fracking χθες το βράδυ, λέει «ακόμα και με τα δικά τους πρότυπα, [ήταν] ένα νέο χαοτικό χαμηλό. Όλες οι αποτυχίες των τελευταίων 12 ετών έχουν πλέον φτάσει στο αποκορύφωμά τους».

Την Τετάρτη καταψηφίστηκε στη Βουλή των Κοινοτήτων η πρόταση των Εργατικών για την απαγόρευση της αμφιλεγόμενης μεθόδου υδραυλικής ρωγμάτωσης (fracking) για την εξόρυξη σχιστολιθικού φυσικού αερίου, σε μια ψηφοφορία που είχε λάβει χαρακτήρα παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην βρετανική κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση της Λιζ Τρας κέρδισε την ψηφοφορία με 326 ψήφους έναντι 230, αλλά δεν έμεινε αλώβητη. Όπως επισημαίνει το BBC, 40 Συντηρητικοί βουλευτές δεν συμμετείχαν στην ψηφοφορία.

Λέει ότι οι Συντηρητικοί έχουν δείξει «δεν έχουν το βασικό πατριωτικό καθήκον, να κρατήσουν τον βρετανικό λαό μακριά από τις δικές τους αξιοθρήνητες διαμάχες».

«Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Η Βρετανία αξίζει καλύτερα. Η Βρετανία δεν μπορεί να αντέξει πια το χάος των Συντηρητικών. Χρειαζόμαστε γενικές εκλογές τώρα.».

Η κ. Τρας έχει δει το κύρος της να καταρρακώνεται, με την κοινή γνώμη να την απορρίπτει και βουλευτές από το ίδιο της το κόμμα να την αμφισβητούν έπειτα από μόλις έξι εβδομάδες στην εξουσία. Σε μια προσπάθεια να ηρεμήσει την οικονομική και πολιτική θύελλα που προκλήθηκε η 47χρονη Τρας αναγκάστηκε να πάρει πίσω τις μεγάλες μειώσεις φόρων που είχε υποσχεθεί στη διάρκεια της προεκλογικής της εκστρατείας το καλοκαίρι.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBC