Skip to main content

ΗΠΑ: Άνω των προσδοκιών ο δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών

Ένας βασικός δείκτης του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, τον οποίο παρακολουθεί η Federal Reserve, αυξήθηκε απότομα κατά 1% τον Ιούνιο, οδηγούμενος από τις υψηλότερες τιμές των καυσίμων, σε μια ακόμη ένδειξη ότι οι πιέσεις τιμών στην οικονομία είναι ακόμα έντονες και είναι απίθανο να υποχωρήσουν γρήγορα.

Η αύξηση του λεγόμενου δείκτη τιμών προσωπικής κατανάλωσης (PCE) ξεπέρασε τις προβλέψεις της Wall Street. Οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει άνοδο 0,9%.

Ένα στενότερο μέτρο του πληθωρισμού που παραλείπει το ασταθές κόστος των τροφίμων και της ενέργειας, γνωστό ως πυρήνα PCE, αυξήθηκε κατά 0,6%. Αυτό ήταν πάνω από την πρόβλεψη 0,5% της Wall Street.

Ο ρυθμός πληθωρισμού το περασμένο έτος ανέβηκε στο 6,8% από 6,3% τον προηγούμενο μήνα — το υψηλότερο ποσοστό από τον Ιανουάριο του 1982. Ο βασικός ρυθμός πληθωρισμού ανήλθε στο 4,8% από 4,7% το 12μηνο που έληξε τον Ιούνιο. Είχε φτάσει σε υψηλό 40 ετών 5,3% τον Φεβρουάριο.

Η Federal Reserve θεωρεί τον δείκτη PCE ως το καλύτερο βαρόμετρο για τις τάσεις του πληθωρισμού.

Η οικονομία επιβραδύνεται ως συνέπεια του αυξανόμενου πληθωρισμού, των υψηλότερων επιτοκίων και του τέλους των κυβερνητικών προγραμμάτων ανακούφισης από την πανδημία. Εάν επιβραδυνθεί αρκετά, η μείωση της ζήτησης θα ανατρέψει την αύξηση των τιμών και θα συμβάλει στη μείωση του πληθωρισμού.

Ωστόσο, η νέα στρατηγική της Fed για επιθετική αύξηση των επιτοκίων απειλεί επίσης να βυθίσει την οικονομία στη δεύτερη ύφεση μέσα σε τρία χρόνια, δυνητικά ρίχνοντας τις ΗΠΑ σε μια άλλη περίοδο «στασιμοπληθωρισμού» – τον συνδυασμό υψηλού πληθωρισμού και αδύναμης οικονομικής ανάπτυξης.

naftemporiki.gr

Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ: Συρρικνώθηκε 0,9% το ΑΕΠ το β’ τρίμηνο