Skip to main content

Ο πολυσχιδής Σταν Κρένκε ανάμεσα στους γίγαντες του παγκόσμιου αθλητισμού

Ο Σταν Κρένκε, ιδιοκτήτης του συλλόγου του NFL Λος Άντζελες Ραμς, που κατάκτησε το 50ό Super Bowl, έχει περιουσιακά στοιχεία περίπου 10,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με υπολογισμούς του Forbes και κατέχει αθλητικά ακίνητα αξίας 10,5 δισεκατομμυρίων, καθιστώντας τον τη δεύτερη μεγαλύτερη αθλητική αυτοκρατορία στην κόσμο.

Ο Κρένκε κατέλαβε την 70ή θέση στη λίστα του Forbes για το 2021 με τους 400 πλουσιότερους Αμερικανούς. Η περιπέτειά του στον κόσμο του αθλητισμού ξεκίνησε στο Ντένβερ, το 2000, όταν αγόρασε τους Νάγκετς που παίζουν στο ΝΒΑ και τους Κολοράντο Άβαλανς, συγκρότημα της Εθνικής Λίγκας Χόκεϊ (NHL).

Το 2004 επέκτεινε την αυτοκρατορία του αγοράζοντας τους Κολοράντο Μαμούθ, ομάδα Λακρός που μετέχει στη National Lacrosse League και τους Κολοράντο Ράπιντς, μια ποδοσφαιρική ομάδα που συμμετέχει στο MLS.

Επίσης, το 2004 ξεκίνησε το Altitude, ένα νέο περιφερειακό αθλητικό δίκτυο που μεταδίδει μόνο τους αγώνες των ομάδων του και δημιούργησε το TicketHorse, ένα πρακτορείο με αποκλειστική πώληση εισιτηρίων για όλες τις ομάδες του.

Προϊόντος του χρόνου ο Σταν Κρένκε αύξησε τις επιχειρηματικές δραστηριότητές του στον κόσμο του αθλητισμού προχωρώντας στην απόκτηση κι άλλων ομάδων, όπως η Άρσεναλ στην Αγγλία και οι Λος Άντζελες Ραμς. Τελικά, αποφάσισε να αγοράσει και το Los Angeles Gladiators, το εθνικό πρωτάθλημα βιντεοπαιχνιδιών, φτάνοντας έτσι στα νέα σύνορα του ψηφιακού αθλητισμού.

Το 2017 έχτισε το πιο σύγχρονο στάδιο της Αμερικής, το SoFi Stadium στο Inglewood, το σπίτι των Ραμς αξίας πέντε δισεκατομμυρίων δολαρίων. Μια κίνηση που του κόστισε άλλα 790 εκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση στο Σεντ Λούις για τη μετακίνηση των «Κριαριών» από το Μιζούρι στο Λος Άντζελες.

Ο Κρένκε ήταν ο δημιουργός και ο εισηγητής, μέσω της Άρσεναλ, του πρότζεκτ για τη δημιουργία της ευρωπαϊκής Super League: ήθελε να εισάγει το μοντέλο του αμερικανικού ιδιωτικού πρωταθλήματος, όπου μόνο οι εγγεγραμμένες ομάδες παίζουν μεταξύ τους, χωρίς δυνατότητα υποβιβασμού και ανόδου.

Στην Αμερική, πάντως, υπάρχει ένα ακόμα μεγαλύτερο γκρουπ από αυτό του Κρένκε, η Liberty Media, η οποία εκτός από τη Formula 1 ελέγχει τους Ατλάντα Μπρέιβς, ένα κλαμπ μπέιζμπολ αξίας περίπου 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

«Υπάρχουν σούπερ παίκτες που θέλουν να παίξουν στον παγκόσμιο αθλητισμό», δηλώνει ο Τζέι Σούγκαρμαν, ιδιοκτήτης της ποδοσφαιρικής ομάδας Φιλαδέλφεια Γιούνιον, προσθέτοντας ότι «στην Ευρώπη προσπαθεί κάποιος με διαφορετικά μοντέλα, νομίζω η Μάντσεστερ Σίτι ή η Red Bull, αλλά προς το παρόν ασχολείται με μεμονωμένες περιπτώσεις».

Ο Σούγκαρμαν είναι παραδοσιακός: έκανε την περιουσία του στον τομέα των ακινήτων και αφιερώνει το προσωπικό του πάθος στον αθλητισμό και το ποδόσφαιρο, χωρίς τη φιλοδοξία να δημιουργήσει μια αθλητική αυτοκρατορία.

Όταν αναφέρει τη Μάντσεστερ Σίτι έχει δίκιο: η ιδιοκτησία έδωσε την ομάδα σε μια νέα νομική οντότητα, την City Football Group Limited, η οποία έχει επίσης επενδύσει σε ποδοσφαιρικούς συλλόγους σε Αμερική, Αυστραλία, Ινδία, Ιαπωνία, Ισπανία, Ουρουγουάη, Κίνα, Βέλγιο και Γαλλία, με 78% επενδυτές από το Άμπου Ντάμπι, 10% από αμερικανικό fund και 12% από τις China Media Capital και CITIC Capital.

Η επιλογή είναι στο ποδόσφαιρο για τον έλεγχο μιας ομάδας 500 ποδοσφαιριστών που μπορούν εύκολα να μετακινηθούν εντός του γκρουπ. Η απορία του Σούγκαρμαν, πάντως, είναι η εξής: «Γιατί δεν αγοράζουν ιταλικές ομάδες;». Ένα ερώτημα από το οποίο εξαρτάται, εν πολλοίς, το μέλλον του ιταλικού ποδοσφαίρου στον παγκόσμιο εμπορικό και ανταγωνιστικό αθλητισμό.