Skip to main content

Προειδοποίηση ειδικού: Ο Covid-19 ίσως δεν γίνει ποτέ ενδημικός

Ανησυχία προκαλεί η προειδοποίηση ειδικού στο CNBC σχετικά με την εξέλιξη του Covid-19. Αν και έως τώρα οι περισσότεροι επιστήμονες ότι αργά ή γρήγορα θα περάσει στην ενδημική φάση και θα αντιμετωπίζεται περίπου όπως και η γρίπη, η Raina Maclntyre, καθηγήτρια παγκόσμιας βιοασφάλειας στο Πανεπιστήμιο New South Wales του Σίντνεϊ πιστεύει ότι ο νέος κορωνοϊός δεν θα γίνει ποτέ ενδημικός, αλλά θα επιστρέφει πάντα σε κύματα επιδημίας. 

Όπως εξηγεί στους ενδημικούς ιούς μπορεί να υπάρχει πολύ μεγάλος αριθμός κρουσμάτων, αλλά δεν έχουμε ραγδαία αλλαγή στον αριθμό τους μέσα σε ημέρες ή εβδομάδες όπως με τον νέο κορωνοϊό. Οι επιστήμονες χρησιμοποιούν τον δείκτη R0 για να αποτιμήσουν το πώς εξαπλώνεται μία νόσος. Στην περίπτωση της Όμικρον το R0 με βάση υπολογισμούς του Imperial College είναι υψηλότερο από 3. 

Στόχος είναι να κρατήσουμε τον R0 κάτω από το 1. Όσο όμως είναι πάνω από το 1, θα έχουμε επαναλαμβανόμενα κύματα επιδημίας. Αυτό το μοτίβο το βλέπαμε επί αιώνες με την ευλογιά. 

«Ο Covid δεν θα μετατραπεί δια μαγείας σε μία ενδημική μόλυνση, όπου τα επίπεδα θα μένουν σταθερά για μεγάλες περιόδους» υποστήριξε. «Θα συνεχίσει να προκαλεί επιδημικά κύματα, ενώ θα μποαρούσε η ανοσία από τα εμβόλια να φθίνει και νεά στελέχη που θα διαφεύγουν της προστασίας των εμβολίων να έρχονται στο προσκήνιο, πλήττοντας πάντως κυρίως ανεμβολίαστους» πρόσθεσε. 

Υπό τις συνθήκες αυτές μία ισχυρή στρατηγική εμβολιασμού είναι απολύτως αναγκαία, σημειώνει. 

naftemporiki.gr