Skip to main content

Ντ. Κάμινγκς: «Ο Τζόνσον λέει ψέματα για τα πάρτι»

Ο Ντόμινικ Κάμινγκς κατηγόρησε τον Μπόρις Τζόνσον ότι είπε ψέματα, αφού η Ντάουνινγκ Στριτ αρνείται ότι ο πρωθυπουργός είχε προειδοποιηθεί να μην επιτρέψει ένα πάρτι κατά το πρώτο lockdown το 2020.

Ο Τζόνσον παραδέχτηκε στο κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα ότι παρευρέθηκε σε μια συγκέντρωση στον κήπο της Ντάουνινγκ Στριτ στις 20 Μαΐου 2020, αλλά ισχυρίστηκε ότι δεν είχε συνειδητοποιήσει ότι επρόκειτο για κοινωνική συγκέντρωση.

Η εκδήλωση οργανώθηκε από τον κύριο ιδιωτικό γραμματέα του Τζόνσον (PPS), Μάρτιν Ρέινολντς, ο οποίος είπε στους ανθρώπους να «φέρουν το δικό τους ποτό» – αλλά το Νο 10 αρνείται ότι ο πρωθυπουργός είδε την πρόσκληση που εστάλη μέσω email σε περίπου 100 υπαλλήλους.

Έχει επίσης αρνηθεί τους ισχυρισμούς ότι δύο ανώτερα στελέχη προειδοποίησαν τον Τζόνσον να μην προχωρήσει στην εκδήλωση, λέγοντας ότι αυτό «δεν ήταν αλήθεια».

Όμως ο Κάμινγκς, πρώην δεξί χέρι του πρωθυπουργού, έγραψε μια νέα ανάρτηση στο blog τη Δευτέρα αμφισβητώντας αυτόν τον ισχυρισμό. Είπε ότι είπε προσωπικά στον Ρέινολντς ότι η πρόσκληση παραβίασε τους κανόνες και ισχυρίστηκε ότι ο Ρέινολντς απάντησε: «Εφόσον τηρούνται οι αποστάσεις νομίζω ότι είναι εντάξει, θα το συζητήσω με τον Πρωθυπουργό εάν είναι σύμφωνος να προχωρήσουμε».

Ο Κάμινγκς είπε στην ανάρτησή του στο μπλογκ του: «Όχι μόνο εγώ αλλά και άλλοι αυτόπτες μάρτυρες που το συζήτησαν εκείνη την εποχή θα ορκίζονταν ότι αυτό συνέβη».

Η Σου Γκρέι, η ανώτερη δημόσια λειτουργός που είναι υπεύθυνη για την έρευνα για τα πάρτι της Ντάουνινγκ Στριτ, θα μπορούσε να υποβάλει επίσημο αίτημα για συνέντευξη από τον Κάμινγκς, επιβεβαίωσαν πηγές του Γουάιτχολ. Εναπόκειται στην αρμοδιότητα της έρευνας να προσεγγίσει πρώην μέλη του προσωπικού εάν τα στοιχεία τους μπορεί να είναι σχετικά.

Το προσωπικό του Νο 10 ήλπιζε ότι η έρευνα, η οποία εξετάζει περισσότερες από 15 ξεχωριστές καταγγελίες για παράνομες συγκεντρώσεις στην Ντάουνινγκ Στριτ, θα ολοκληρωνόταν αυτή την εβδομάδα. Λόγω της συνεχούς ροής των εξελίξεων, οι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι μπορεί να αναφέρει τώρα την επόμενη εβδομάδα.

Η έρευνα αναμένεται να περιγράψει πότε έγινε κάθε φερόμενο πάρτι, πόσα άτομα ήταν παρόντα και ποιοι συμμετείχαν στην οργάνωσή τους. Θα περιγράψει επίσης τους κανονισμούς εκείνη τη στιγμή και θα μπορούσε να προτείνει εάν κάθε εκδήλωση φαίνεται να έχει παραβιάσει τους κανονισμούς εκείνη τη στιγμή.

Η έκθεση της Γκρέι δεν αναμένεται να προτείνει ποινική έρευνα.

Ο Κάμινγκς είπε στη συνέχεια ότι κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης για το μέλλον του υπουργικού συμβουλίου και του Ρέινολντς, είχε πει στον πρωθυπουργό: «Του είχα πει επανειλημμένα ότι ο PPS έπρεπε να αντικατασταθεί, όπως και άλλοι αρμόδιοι υπάλληλοι που γνώριζαν ότι ολόκληρη η δομή χρειαζόταν μια τεράστια αναβάθμιση σε προσωπικό και διοίκηση.»

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Guardian