Skip to main content

Παρουσιάστηκε το σχέδιο ανέγερσης του Μεγάρου Παγκόσμιου Ποντιακού Ελληνισμού Σουρμένων

Σε μία ιστορική βραδιά για την πόλη του Ελληνικού, αλλά και για τον παγκόσμιο Ελληνισμό ο Δήμαρχος Ελληνικού Αργυρούπολης κ. Ιωάννης Κωνσταντάτος παρουσίασε το σχέδιο ανέγερσης του Μεγάρου Παγκόσμιου Ποντιακού Ελληνισμού Σουρμένων, στον χώρο του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού. Σημειώνεται, ότι την χρηματοδότηση της ανέγερσης του Μεγάρου έχει αναλάβει εξ ολοκλήρου ο Δρ. Σπύρος Λάτσης.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε έντονο συναισθηματικό κλίμα αφού το Μέγαρο Παγκόσμιου Ελληνισμού Σουρμένων αναμένεται να αποτελέσει τον συνδετικό κρίκο για όλη την ομογένεια και ειδικά για τους απανταχού Ποντίους.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία της η Α.Ε. η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Ομιλητές ήταν οι εξής :

Ο  Υπουργός Ανάπτυξης και επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης, ο Προέδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Lamda Development Οδυσσέας Αθανασίου, ο Γερουσιαστής των ΗΠΑ Λεωνίδας Ραπτάκης και ο Προέδρος της Ένωσης Σουρμένων Γεώργιος Σαραφίδης.

Σύσσωμες οι Ποντιακές Ομοσπονδίες  από Αμερική, Καναδά, Αυστραλία, Ευρώπη , Ρωσίας και Νότιας Αφρικής απέδωσαν τα εύσημα στον Δήμαρχο Ελληνικού Αργυρούπολης και τον Δρ Σπύρο Λάτση. Οι εκπρόσωποί των Ομοσπονδιών τόνισαν  ότι ενωμένοι θα μεταλαμπαδεύσουν τις παραδόσεις τους και θα δώσουν πνοή στο παγκόσμιο μνημείο που θα γεννηθεί στην καρδιά του Ελληνικού.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι ομιλητές συνεχάρησαν τον Δήμαρχο Ελληνικού Αργυρούπολης για το όραμά του και τον Δρ Σπύρο Λάτση για την χρηματοδότηση του Μεγάρου.

Ο Δήμαρχος Ελληνικού Αργυρούπολης Ιωάννης Κωνσταντάτος δήλωσε:

«Σήμερα 100 χρόνια από την καταστροφή της Σμύρνης και 100 χρόνια από την παρουσία των πρώτων προσφύγων στα Σούρμενα παρουσία της Α.Ε. Προέδρου της Δημοκρατίας, της Πολιτικής Ηγεσίας, πλήθος Υπουργών, Βουλευτών και Δημάρχων καθώς και εκπροσώπων όλων των ποντιακών Σωματείων απ’ όλο τον κόσμο που μας έβλεπαν ζωντανά, γεννήθηκε το Μέγαρο Παγκοσμίου Ποντιακού Ελληνισμού Σουρμένων, ένα κτήριο ορόσημο – ένα όνειρό μας – μια διεκδίκησή μας στο χώρο του παλαιού αεροδρομίου, που συμβολίζει τη ζωή και την αναγέννηση του πόντου που έχει ως απεικόνιση την Παναγία Σουμελά, τον Πυρρίχιο χορό, τον Ευξ. Πόντο και στο κέντρο το κενό συμβολίζει τις ζωές που χάθηκαν αλλά δεν ξεχάστηκαν. Συνεχίζουμε την μακρά παράδοση δημιουργίας των 30 αιώνων πολιτισμού του Πόντου»

O Διευθύνων Σύμβουλος LAMDA Development Οδυσσέας Αθανασίου δήλωσε :

‘’Με χαρά  βρίσκομαι σήμερα εδώ για να σας μεταφέρω εκ μέρους του κυρίου Σπύρου Λάτση την απόφαση του να αναλάβει εξ ολοκλήρου τη χρηματοδότηση για την ανέγερση του Μεγάρου Παγκόσμιου Ποντιακού Ελληνισμού. Ένα κτίριο τοπόσημο για το Ελληνικό, την Ελλάδα και τον Οικουμενικό Ποντιακό Ελληνισμό. Ένας ιδανικός τρόπος να συνδεθεί ιστορικά η νέα πόλη με την σημερινή. Το νέο σπίτι των Ποντίων, βάζει τα θεμέλια του στο Ελληνικό, εδώ όπου βρίσκονται οι ρίζες τους, η συλλογική τους μνήμη, οι πατρογονικές τους εστίες. Εδώ όπου κάτι νέο γεννιέται από την αρχή. Το Ελληνικό! Μία νέα, σύγχρονη πόλη που φιλοδοξεί να κάνει υπερήφανους όλους τους Έλληνες πολίτες, να αναβαθμίσει την καθημερινότητα τους και να κάνει την Ελλάδα παγκόσμιο σημείο αναφοράς.’’