Skip to main content

Κέρδη στη Wall Street μετά τα αναμενόμενα στοιχεία για τον πληθωρισμό

Οι αμερικανικές μετοχές κινήθηκαν ελαφρώς υψηλότερα την Τετάρτη, μετά την έκθεση για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, ο οποίος όμως σε μεγάλο βαθμό ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες.

Ο δείκτης Dow Jones σημείωσε άνοδο 0,3%. Ο S&P 500 κέρδισε 0,5% και ο τεχνολογικός Nasdaq κατέγραψε οριακά κέρδη 0,8%.

Ωστόσο, τα επιτόκια κινήθηκαν ήδη απότομα υψηλότερα την πρώτη εβδομάδα του 2022, πυροδοτώντας ένα ξεπούλημα στις μετοχές της τεχνολογίας. Αυτό υποδηλώνει ότι η καυτή έκθεση για τον πληθωρισμό, και οι μελλοντικές ενέργειες της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, ενδέχεται να αποδοθούν τουλάχιστον εν μέρει στην αγορά.

«Οι φόβοι για υψηλότερο και επίμονο πληθωρισμό έχουν τηλεγραφηθεί καλά τους τελευταίους μήνες. Ως εκ τούτου, οι επενδυτές ανέμεναν αύξηση του ρυθμού πληθωρισμού. Η σημερινή άνοδος του ρυθμού πληθωρισμού είναι εντός των προσδοκιών των επενδυτών», δήλωσε σε σημείωμα ο Richard Flynn, διευθύνων σύμβουλος της Charles Schwab UK.

Αν και ο ΔΤΚ δεν είναι ο κύριος δείκτης πληθωρισμού της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής παρακολουθούν διάφορα μέτρα καθώς ξεκινούν τα πρώτα στάδια για την αυστηροποίηση των πιο διευκολυντικών μέτρων πολιτικής στην ιστορία της κεντρικής τράπεζας.

Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ είπε στους νομοθέτες της Γερουσίας την Τρίτη ότι αναμένει αύξηση των επιτοκίων φέτος μαζί με το τέλος του μηνιαίου προγράμματος αγοράς ομολόγων τον Μάρτιο και μείωση των διαθεσίμων περιουσιακών στοιχείων. Ο Πάουελ είπε ότι οι κινήσεις πιθανότατα θα χρειαστούν για τον έλεγχο του πληθωρισμού σε μια εποχή που η οικονομία έχει ανακάμψει ουσιαστικά από το πανδημικό σοκ.

naftemporiki.gr