Skip to main content

«Cold of Kalandar»: Πρωτιά στα κινηματογραφικά βραβεία Ασίας – Ειρηνικού

Το «Cold of Kalandar» απέσπασε τα βραβεία καλύτερης ταινίας και επιτεύγματος στην κινηματογραφία, στα βραβεία Ασίας – Ειρηνικού (APSA – Asia Pacific Screen Awards), στην τελετή απονομής η οποία πραγματοποιήθηκε στη Βρισβάνη της Αυστραλίας.

Είναι η δεύτερη φορά που μία τουρκική ταινία διακρίνεται με το πρώτο βραβείο στα συγκεκριμένα βραβεία, μετά το 2012 όταν πρώτευσε η ελληνο-τουρκική συμπαραγωγή «Beyond the Hill». «Το “Cold of Kalandar” είναι μία αυστηρή κοινωνική κριτική και μια εικόνα της εξαθλίωσης και της απελπισίας που απέχει πολύ από την εικόνα της οικονομικής υπερδύναμης, την οποία ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αυτή τη στιγμή, προσπαθεί να παρουσιάσει», αναφέρει το Variety.com.

Η ταινία, που αποτελεί την τουρκική υποψηφιότητα στην κατηγορία για το  Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας, έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ του Τόκιο πριν από 13 μήνες, αποσπώντας τα βραβεία καλύτερης ταινίας και καλύτερης σκηνοθεσίας.

Το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας απονεμήθηκε στον Feng Xiaogang, δημιουργό της ταινίας «I Am Not Madame Bovary»,  που είναι μια πικρή σάτιρα για το δικαστικό σύστημα της Κίνας. Το βραβείο APSA Unesco – Diversity απονεμήθηκε στην ταινία «The Dark Wind», ένα δράμα για τη δίωξη της εθνοθρησκευτικής ομάδας Γεζίντι.

Ο Ινδός ηθοποιός Manoj Bajpayee κέρδισε το βραβείο καλύτερης ερμηνείας για τον ρόλο του στην ταινία «Aligarh», όπου υποδύεται έναν Καθηγητή Πανεπιστημίου που απολύεται λόγω του σεξουαλικού του προσανατολισμού. Το βραβείο καλύτερης γυναικείας ερμηνείας έλαβε η Hasmine Killip, από τις Φιλιππίνες, για την ταινία «Ordinary People» .

Ειδική μνεία δόθηκε στον Ινδό ηθοποιό Nawazuddin Siddiqui για την ερμηνεία του στην ταινία του Anurag Kashyap, «Psycho Raman». Το βραβείο καλύτερης νεανικής ταινίας πήρε το κορεατικό φιλμ «Τhe World of Us (Woorideul)», και το βραβείο καλύτερου σεναρίου  η ιαπωνική ταινία «Happy Hour» των Ryusuke Hamaguchi, Tadashi Nohara και Tomoyuki Takahashi.

Τα βραβεία APSA είναι μία διεθνής πολιτιστική πρωτοβουλία του δημοτικού συμβουλίου της Βρισβάνης που τιμά και προβάλλει ταινίες, ηθοποιούς, σκηνοθέτες και τους πολιτισμούς στην περιοχής Ασίας – Ειρηνικού. Ταυτόχρονα, υλοποιεί τους στόχους της Unesco για την προώθηση και διατήρηση των αντίστοιχων πολιτισμών μέσω των ταινιών.