Skip to main content

Καναδάς: Σε διαβούλευση νέος φόρος για αγορές πολυτελείας

Σε διαβούλευση θέτει η καναδική κυβέρνηση, το ενδεχόμενο να επιβάλει φόρο πολυτελείας στην αγορά σκαφών αναψυχής, πολύ ακριβών αυτοκινήτων ή αεροσκαφών. Πιο συγκεκριμένα όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της αρχών της χώρας, ο αντίκτυπος της ύφεσης που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού, ήταν εξαιρετικά άνισος.

Σε ορισμένους τομείς καναδοί πολίτες έχουν χάσει τις δουλειές τους, ή τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις τους, ενώ κάποιοι τομείς της οικονομίας έχουν ανθίσει. Για το λόγο αυτό προτείνουν όσοι καναδοί έχουν τη δυνατότητα  να αγοράσουν είδη πολυτελείας να συνεισφέρουν λίγο περισσότερο.

Σύμφωνα με την πρόταση θα εισαχθεί  φόρος στην πώληση νέων σκαφών αξίας άνω των 250.000 δολαρίων και νέων πολυτελών αυτοκινήτων και αεροσκαφών με τιμή λιανικής πώλησης άνω των 100.000 δολαρίων. Ο φόρος θα υπολογίζεται  είτε στο 20% πάνω από τη μίνιμουμ αξία των 250.000 δολαρίων για τα σκάφη και τα 100.000 δολάρια για αυτοκίνητα αεροσκάφη, ή στο 10% της συνολικής τους αξίας.

Ο φόρος προτείνεται να τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2022, ενώ η διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2021.