Skip to main content

Ποιοι επενδύουν στις υδατοκαλλιέργειες

Από την έντυπη έκδοση

Tης Δανάης Αλεξάκη
[email protected] 

Έντονη επενδυτική κινητικότητα αναμένεται το προσεχές διάστημα στον κλάδο των υδατοκαλλιεργειών, καθώς εγκρίθηκε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης η ένταξη 112 σχεδίων στα Μέτρα 3.2.2 και 4.2.4 «Παραγωγικές επενδύσεις στην Υδατοκαλλιέργεια» του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας και Θάλασσας (ΕΠΑλΘ) 2014-2020. Η λίστα με τις επιλέξιμες επενδύσεις περιλαμβάνει πάνω από 60 εταιρείες, ωστόσο τη μερίδα του λέοντος κατέχει ο όμιλος Andromeda υπό την ομπρέλα του οποίου βρίσκονται οι εταιρείες Ανδρομέδα, Νηρεύς και Σελόντα. 

Το ισχυρό σχήμα των τριών εταιρειών δρομολογεί την υλοποίηση συνολικά 47 επενδυτικών σχεδίων επιλέξιμου προϋπολογισμού 44,3 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα περίπου 13,7 εκατ. ευρώ αποτελούν δημόσια δαπάνη στο πλαίσιο των μέτρων του ΕΠΑΛ. 
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της απόφασης του γενικού γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων Χ. Κασίμη, η εταιρεία Σελόντα δρομολογεί 24 επενδυτικά σχέδια, επιλέξιμου προϋπολογισμού 14,5 εκατ. ευρώ, η Νηρεύς 17 επενδύσεις προϋπολογισμού 23,6 εκατ. ευρώ και η Ανδρομέδα 6 σχέδια προϋπολογισμού 6,1 εκατ. ευρώ. Η εθνική και κοινοτική συμμετοχή σε όλα τα εγκεκριμένα σχέδια ανέρχεται στο 30%. 

Να σημειωθεί ότι στη λίστα περιλαμβάνονται και άλλες σημαντικές επενδύσεις, όπως π.χ. της Γαλαξίδι Ιχθυοκαλλιέργειες, συνολικού ύψους 5,3 εκατ. ευρώ, που αφορούν τον εκσυγχρονισμό και την αύξηση δυναμικότητας με παράλληλη επέκταση των κτηριακών εγκαταστάσεων, της Mare Magnum A.E., που αφορά την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό πλωτής μονάδας πάχυνσης με αύξηση δυναμικότητας και ίδρυση υποστηρικτικών έργων συσκευασίας παραγόμενων προϊόντων, επιλέξιμου προϋπολογισμού 4,2 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 50% αποτελεί δημόσια δαπάνη,  της Lemond CΟ, που αφορά την ίδρυση και λειτουργία ιχθυογεννητικού σταθμού   δυναμικότητας 27.000.000 ιχθυδίων που βρίσκεται στη θέση Κακοδίκη Δήμου Ερέτριας επιλέξιμου προϋπολογισμού 2,8 εκατ. ευρώ, της ΝΙΜΟΣ (το 70% της οποίας ελέγχεται από τη Σελόντα) που αφορά την επέκταση και την αύξηση δυναμικότητας και τον εκσυγχρονισμό μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας στη θέση Νησίδα Μάκρη, Δήμου Χάλκης, προϋπολογισμού 2 εκατ. ευρώ. 

Αξίζει να επισημανθεί ότι συνολικά τα 112 επενδυτικά έργα έχουν επιλέξιμο προϋπολογισμό 93,1 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 40 εκατ. ευρώ αποτελούν τη δημόσια δαπάνη (εθνικοί και κοινοτικοί πόροι).
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, με την έγκριση των επενδυτικών έργων στον ταχέως αναπτυσσόμενο ελληνικό κλάδο των υδατοκαλλιεργειών ανοίγει ο δρόμος για την υλοποίησή τους και, με βάση τους φακέλους που υποβλήθηκαν, θα δημιουργηθούν τουλάχιστον 164 νέες θέσεις εργασίας.

Οι διαδικασίες εξαγοράς

Σε ό,τι αφορά την ολοκλήρωση των διαδικασιών της εξαγοράς των εταιρειών Σελόντα και Νηρεύς από τον όμιλο Andromeda, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι «τρέχουν» με βάση το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα, ενώ πηγές που παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις εκτιμούν ότι έως το τέλος του έτους δύναται να δημοσιευθεί και η απόφαση έγκρισης από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία, όπως έχει ήδη αναφερθεί, είναι πιθανόν να συνοδευτεί με εισήγηση για παραχώρηση μικρού αριθμού δραστηριοτήτων, π.χ. μονάδες εκτροφής. Η εξέλιξη αυτή θα ανοίξει τον δρόμο προκειμένου να γίνουν και οι απαραίτητες διαδικασίες που αφορούν την υποχρεωτική δημόσια πρόταση για την εξαγορά των μετοχών της Νηρεύς και της Σελόντα από τον όμιλο Andromeda, δεδομένου ότι και οι δύο αγορασθείσες εταιρείες είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο. Σε δεύτερο χρόνο, ωστόσο, δεν αποκλείεται να θα δρομολογηθεί η «έξοδος» των δύο εταιρειών από το ελληνικό ταμπλό.