Οικονομία & Αγορές
Κυριακή, 22 Ιουλίου 2012 15:13

Σόιμπλε: «Ηράκλειο» το έργο του Αντ. Σαμαρά

«Ηράκλειο» χαρακτήρισε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε το έργο που καλείται να φέρει εις πέρας ο Αντώνης Σαμαράς και υποστήριξε ότι η εφαρμογή του προγράμματος έχει καθυστερήσει για λόγους εσωτερικής πολιτικής. Παράλληλα, ήταν κατηγορηματικός ως προς την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, τονίζοντας ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να τις αποφύγει.

«Ηράκλειο» χαρακτήρισε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε το έργο που καλείται να φέρει εις πέρας ο Αντώνης Σαμαράς και υποστήριξε ότι η εφαρμογή του προγράμματος έχει καθυστερήσει για λόγους εσωτερικής πολιτικής.

Ειδικότερα, σε συνέντευξή του στη γαλλική Le Figaro και ερωτηθείς αν εμπιστεύεται τον Πρωθυπουργό ως προς τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν για να αποφευχθούν νέες αναταραχές το Σεπτέμβριο, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών σημείωσε: «Το έργο του Σαμαρά είναι Ηράκλειο».

«Οι ατασθαλίες της Ελλάδας διήρκησαν δεκαετίες. Ο λαός είναι αντιμέτωπος με μια μεγάλη κρίση προσαρμογής. Όμως, δεν υπάρχει τρόπος για να παρακαμφθούν αυτές οι προσπάθειες. Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε την Ελλάδα. Αλλά δεν μπορεί να αποφύγει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», συμπλήρωσε.

Είπε ακόμη πως δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις, αν η Ελλάδα θέλει να αποκτήσει εκ νέου πρόσβαση στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Οσον αφορά την έλευση της τρόικας στην Αθήνα, ο Σόιμπλε ανέφερε ότι το κλιμάκιο των ελεγκτών θα πρέπει να εξετάσει την κατάσταση με τη νέα ελληνική κυβέρνηση και στη συνέχεια θα ανακοινωθούν τα συμπεράσματα. Επέμεινε πάντως ότι η κυβέρνηση είναι αυτή που πρέπει να εξηγήσει στο λαό αυτό που είναι αναγκαίο για τη χώρα.

Σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης και την πορεία της προς μια «πολιτική και δημοσιονομική ενοποίηση» ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ υπογράμμισε: «Θα πρέπει να συμφωνήσουμε για να τα καταφέρουμε. Η Ένωση δεν θα γίνει σύμφωνα με το γερμανικό ή το γαλλικό πρότυπο. Θα είναι μια συνθέτη αλχημία βασισμένη στη σύνθεση της πολυποικιλότητας των ευρωπαϊκών πολιτισμών».

«Όμως», συμπλήρωσε, «ας είμαστε σαφείς. Δεν θέλουμε ένα ευρωπαϊκό υπέρ-κράτος με ακόμα μεγαλύτερη γραφειοκρατία. Θα πρέπει να δημιουργήσουμε κάτι καινούργιο με μια νέα ανακατανομή των εξουσιών ανάμεσα στις χώρες-μέλη της Ένωσης».

«Θέλουμε μια Ευρώπη ικανή να δρα στους τομείς των κοινών συμφερόντων, ιδιαίτερα στην νομισματική, οικονομική και χρηματοπιστωτική πολιτική. Δεν μπορεί να είναι διαφορετικά σε μια παγκοσμιοποιημένη διεθνή κοινότητα», κατέληξε ο Σόιμπλε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ