Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 01 Ιουλίου 2022 22:35

Οι Κινέζοι παρήγγειλαν σχεδόν 300 αεροπλάνα Airbus σε 24 ώρες

Καλά νέα για την Airbus: Μέσα σε 24 ώρες, αρκετές κινεζικές αεροπορικές εταιρείες παρήγγειλαν περιπου 300 αεροσκάφη μεσαίων αποστάσεων από την ευρωπαϊκή εταιρεια αεροσκαφών.

Καλά νέα για την Airbus: Μέσα σε 24 ώρες, αρκετές κινεζικές αεροπορικές εταιρείες παρήγγειλαν περιπου 300 αεροσκάφη μεσαίων αποστάσεων από την ευρωπαϊκή εταιρεια αεροσκαφών.

Οι κινεζικές οι αεροπορικές εταιρείες China Southern, China Eastern, Air China και Shenzhen Airlines ανακοίνωσαν μαζικές παραγγελίες για συνολικά 292 αεροσκάφη A320neo μεσαίων αποστάσεων.
Οι τελευταίες μεγάλες παραγγελίες για την Airbus έρχονται λίγες εβδομάδες πριν από την αεροπορική έκθεση στο Φαρνμπορο, στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου οι κατασκευαστές αεροσκαφών παραδοσιακά ανταγωνίζονται για μεγάλες παραγγελίες.

Η China Eastern Airlines ανακοίνωσε τώρα μια παραγγελία για 100 αεροσκάφη A320neo. Η Air China παραγγέλνει 64 αεροσκάφη της σειράς και η θυγατρική της Shenzhen Airlines άλλα 32. Η China Southern Airlines είχε προαναγγείλει την αγορά 96 αεροσκαφών A320neo.

Οι κινεζικές παραγγελίες έχουν συνολική αξία άνω των 35,4 δισ. ευρώ. Ωστόσο, οι μεγάλες εκπτώσεις είναι συνηθισμένες κατά την παραγγελία αεροσκαφών. Η ίδια η China Southern Airlines επεσήμανε στην ανακοίνωση ότι η πραγματική τιμή είναι χαμηλότερη. Οι συμφωνίες είναι οι πρώτες μεγάλες παραγγελίες αεροσκαφών από την Κίνα σε περίπου τρία χρόνια.

Η Airbus και η Boeing αγωνίζονται εδώ και χρόνια για την κυριαρχία της αεροπορικής αγοράς στην πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου. Ωστόσο, οι τύποι αεροσκαφών που έχουν μεγάλη ζήτηση, όπως το Airbus A320neo, πρέπει να παραγγελθούν αρκετά χρόνια νωρίτερα, καθώς τα βιβλία παραγγελιών των κατασκευαστών σε αυτό το τμήμα είναι γεμάτα - και η παραγωγή είναι πλήρως κρατημένη για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τα αεροσκάφη που παραγγέλθηκαν για την China Southern πρόκειται να παραδοθούν μεταξύ 2024 και 2027 και η εταιρεία θέλει επίσης να μισθώσει 19 τετοια αεροσκάφη . Η Air China αναμένει τα νέα της αεροσκάφη A320neo το 2023-2027 και η Shenzhen Airlines μεταξύ 2024-2026.

 

Η Airbus θα ξεπεράσει και πάλι την Boeing το 2021

Η China Southern Airlines ήταν ο μεγαλύτερος πελάτης της Boeing στη χώρα, αλλά διαθέτει επίσης πολλά αεροσκάφη Airbus στον στόλο της. Τον Μάιο, ωστόσο, η εταιρεία απέσυρε πάντως περισσότερες από 100 παραγγελίες για αεροσκάφη Boeing 737 Max μεσαίων αποστάσεων από τον βραχυπρόθεσμο σχεδιασμό του στόλου της. Η Airbus και η Boeing είχαν μειώσει σημαντικά την παραγωγή αεροσκαφών τους λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Επιπλέον, η Boeing έχει λάβει άδεια να παραδώσει ξανά τα αεροσκάφη 737 Max από το φθινόπωρο του 2020, όταν οι ΗΠΑ άρουν την απαγόρευση πτήσεων για τον τύπο αυτό των αεροσκαφών μετά τα αεροπορικά δυστυχήματα.

Η Airbus αναμένεται να αυξήσει την κατασκευή A320neo από 50 σε 65 αεροσκάφη το μήνα έως το 2023.

naftemporiki.gr