Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 29 Μαρτίου 2021 16:44

Κοινή δήλωση υπέγραψε ο Χ. Θεοχάρης με την υπουργό Εμπορίου της Σερβίας

Κοινή δήλωση υπέγραψε ο υπουργός Τουρισμού,Χάρης Θεοχάρης με την υπουργό Εμπορίου, Τουρισμού και Tηλεπικοινωνιών της Σερβίας κυρία Τατιάνα Μάτιτς.

Κοινή δήλωση υπέγραψε ο υπουργός Τουρισμού,Χάρης Θεοχάρης με την υπουργό Εμπορίου, Τουρισμού και Tηλεπικοινωνιών της Σερβίας κυρία Τατιάνα Μάτιτς.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, οι δύο πλευρές δεσμεύτηκαν σε στενή συνεργασία, με στόχο την ελαχιστοποίηση των αρνητικών συνεπειών της πανδημίας στον τουρισμό μεταξύ Ελλάδας και Σερβίας και επισφράγισαν με την υπογραφή Κοινής Δήλωσης. 

Η Κοινή Δήλωση υπεγράφη σήμερα Δευτέρα 29 Μαρτίου  στο Βελιγράδι, όπου ο κ. Θεοχάρης πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη. Στο κείμενο αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:

 • «Θα εργαστούμε από κοινού, σε μια προσπάθεια να ελαχιστοποιήσουμε τις ζημίες οι οποίες προκλήθηκαν από τον COVID-19, στον τομέα της τουριστικής δραστηριότητας μεταξύ Ελλάδας και Σερβίας.

• Θα καταβάλλουμε συνεχείς προσπάθειες να αποκαταστήσουμε τη συνεργασία στο πεδίο του τουρισμού, με σεβασμό στα υγειονομικά μέτρα τα οποία υιοθετούνται λόγω της πανδημίας σε Ελλάδα και Σερβία. Από την άποψη αυτή, θα τηρούνται οι σχετικές με τον τουρισμό ισχύουσες ανά χώρα νομοθετικές διατάξεις. Επίσης, οι διεθνείς υποχρεώσεις και συνέργειες Ελλάδας και Σερβίας στον τομέα του τουρισμού θα εναρμονίζονται με τις διαδικασίες οι οποίες ρυθμίζουν την είσοδο των τουριστών σε αμφότερες τις χώρες.

• Θα διατηρήσουμε αδιάλειπτη επικοινωνία και ανταλλαγή πληροφοριών σε σχέση με την πρόοδο της επιχείρησης εμβολιασμού και τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με την επιδημιολογική κατάσταση σε Ελλάδα και Σερβία. Με στόχο την εισήγηση νέων μέτρων, προκειμένου να διευκολυνθούν τα ταξίδια και ο τουρισμός, εφόσον τηρούνται οι σχετικές προϋποθέσεις.

• Θα ενθαρρύνουμε κάθε δραστηριότητα η οποία οδηγεί σε αμοιβαία ωφέλεια και αμοιβαίο ενδιαφέρον. 

Μετά από την υπογραφή της Κοινής Δήλωσης, ο υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης επεσήμανε ότι «κατ' αρχάς θα ήθελα να τονίσω πως η Ελλάδα και η Σερβία συντονίζονται και συμπορεύονται στον αγώνα για την απελευθέρωση της τουριστικής δραστηριότητας, στον αγώνα για την επιστροφή στην κανονικότητα.

Η κοινή δήλωση που μόλις υπογράψαμε μαζί με τη συνάδελφό μου και φίλη, κυρία Τατιάνα Μάτιτς, επισφραγίζει τη φιλία και τη συναντίληψη ανάμεσα στις δύο χώρες. Διαπιστώθηκε απόλυτη συμφωνία στο ότι η επιστροφή στην κανονικότητα περνά μέσα και από τη δυνατότητα των ανθρώπων να ταξιδέψουν, να απολαύσουν ασφαλείς αλλά και όμορφες διακοπές στον τόπο που επιθυμούν».

Από την πλευρά της, η κα  Μάτιτς, υπογράμμισε ότι «με την υπογραφή της Κοινής Δήλωσης, ακόμη μια φορά αποδείχθηκε η παραδοσιακή φιλία μεταξύ των χωρών μας, Σερβίας και Ελλάδας. Πρακτικά, επισημοποιήθηκε η κοινή μας πρόθεση, όπως την είχαμε εκφράσει και πριν από μερικούς μήνες, με σκοπό να ενδυναμώσουμε την συνεργασία στον τομέα του τουρισμού, κατά την πανδημική και μετά-πανδημική περίοδο.

Με την Κοινή Δήλωση δεσμευτήκαμε να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια ούτως ώστε να βρεθούν οι λύσεις για τα προβλήματα τα οποία προκάλεσε ο COVID-19. Μια από τις λύσεις προς την εξασφάλιση της υγειονομικής προστασίας των ταξιδιωτών είναι η εφαρμογή του Ψηφιακού Πιστοποιητικού και η αμφίπλευρη αναγνώριση αυτών».