Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 10 Δεκεμβρίου 2019 09:09

Γερμανία: Στην τελική ευθεία το νομοσχέδιο για φόρο επί χρηματοοικονομικών συναλλαγών

Nομοσχέδιο που προβλέπει την επιβολή φόρου χρηματοοικονομικών συναλλαγών σε δέκα χώρες -μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα- έχει καταρτίσει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών και αντικαγκελάριος Όλαφ Σολτς. Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ προετοίμασε το νομοσχέδιο έπειτα από αίτημα των ομολόγων του από τις άλλες χώρες, με τις οποίες συζητείται το ενδεχόμενο επιβολής του σχετικού φόρου, αναφέρει η γερμανική εφημερίδα «Sueddeutsche Zeitung» σε δημοσίευμά της. 

Nομοσχέδιο που προβλέπει την επιβολή φόρου χρηματοοικονομικών συναλλαγών σε δέκα χώρες έχει καταρτίσει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών και αντικαγκελάριος Όλαφ Σολτς. Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ προετοίμασε το νομοσχέδιο έπειτα από αίτημα των ομολόγων του από τις άλλες χώρες, με τις οποίες συζητείται το ενδεχόμενο επιβολής του σχετικού φόρου, αναφέρει η γερμανική εφημερίδα «Sueddeutsche Zeitung» σε δημοσίευμά της. 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Sueddeutsche Zeitung», οι Ευρωπαίοι εταίροι τού είχαν ζητήσει να καταθέσει σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο προβλέπει αρχικά την φορολόγηση της αγοραπωλησίας μετοχών. Τα έσοδα προορίζονται (στην Γερμανία) για τη χρηματοδότηση της βασικής σύνταξης για την οποία συμφώνησαν πρόσφατα να καθιερωθεί οι συγκυβερνώντες Χριστιανοδημοκράτες και οι Σοσιαλδημοκράτες.

«Έχουμε φτάσει, για πρώτη φορά από το 2011, στο σημείο να μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία», γράφει στους εταίρους του της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο κ. Σολτς, σύμφωνα με την βαυαρική εφημερίδα, κατά την οποία οι δέκα χώρες, εκτός από τη Γερμανία, στις οποίες πρόκειται αρχικά να εισαχθεί ο φόρος είναι το Βέλγιο, η Ελλάδα, η Ισπανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Αυστρία, η Πορτογαλία, η Σλοβενία και η Σλοβακία. Ο φόρος χρηματοπιστωτικών συναλλαγών είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση εδώ και χρόνια.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα το νομοσχέδιο προβλέπει ότι οι αγοραστές μετοχών μεγάλων εταιρειών θα πρέπει στο μέλλον να πληρώσουν φόρο 0,2% επί της υπεραξίας των μετοχών. Ωστόσο, αυτό ισχύει μόνο για μετοχές εταιρειών αξίας μεγαλύτερης του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ. Στη Γερμανία υπάρχουν 145 εταιρείες, στις δέκα χώρες συνολικά 500 τέτοιες επιχειρήσεις.

naftemporiki.gr