Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 26 Δεκεμβρίου 2007 12:47

Εργα αξίας 500 εκατ. στο ΕΣΠΑ από την Εκκλησία της Ελλάδος

«ΗXHPH» παρουσία στην υλοποίηση του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς 2007 -2013 διεκδικεί η Εκκλησία της Ελλάδας έχοντας προγραμματίσει ένα «πακέτο» έργων συνολικού προϋπολογισμού 500 εκ. ευρώ ποσού δεκαπλάσιου από αυτό που είχε διεκδικήσει από το Γ' ΚΠΣ.

Πακέτο 250 έργων που διεκδικούν κοινοτική χρηματοδότηση έχει σχεδιάσει και αναμένεται να προωθήσει η αναπτυξιακή εταιρεία της Εκκλησίας της Ελλάδας «ΣΥ.ΜΕ.ΑΝ. Α.Ε.» η οποία ιδρύθηκε το 2002 με αποστολή διαχείριση Υποστήριξη Επιχειρησιακών και Χρηματοδοτικών Προγραμμάτων Μελετών και Έργων.

Ο κατάλογος των έργων ο οποίος έχει παραδοθεί από τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδας Χριστόδουλο στον υπουργό Οικονομίας κ. Γιώργο Αλογοσκούφη πριν από την περιπέτεια της υγείας του και αφορά δράσεις για τη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς, την κατασκευή κοινωφελών έργων αλλά ακόμη και την ανέγερση πολυτελών τουριστικών κατοικιών, σε ολόκληρη τη χώρα.

Τα έργα

Τα σημαντικότερα από τα έργα που η Εκκλησία ζητά χρηματοδότηση από τα κοινοτικά διαρθρωτικά ταμεία είναι:

Το νέο συνοδικό μέγαρο στον Καρέα, προϋπολογισμού 17,7 εκατ. ευρώ, που περιλαμβάνει βιβλιοθήκη της Εκκλησίας (προϋπολογισμού 6,5 εκατ. ευρώ), κέντρο διάδοσης-προβολής της πληροφόρησης της Εκκλησίας (επίσης 6,5 εκατ. ευρώ) και κέντρο πληροφορικής της Εκκλησίας (4,7 εκατ. ευρώ). Βέβαια η υλοποίηση της επένδυσης αυτής είναι πολύπλοκη, καθώς υπάρχουν αντιδράσεις από το ΥΠΕΧΩΔΕ αλλά και από το δήμο Βύρωνα.

Η ανέγερση πολιτιστικού κέντρου, τριών ορόφων, με δύο υπόγεια, κοντά στο ναό των Αγίων Αναργύρων στο Μαρούσι, προϋπολογισμού 3 εκατ. ευρώ.

Η αποκατάσταση ναών, όπως της Παναγίας στη Γαστούνη Ηλείας, έργο του οποίου ο προϋπολογισμός αναμένεται να ξεπεράσει τα 3 εκ ευρώ.

Η κατασκευή διώροφης μονοκατοικίας για φιλοξενία υψηλών προσώπων στην περιοχή Σεντούκι στον Θεολόγο Φθιώτιδος, προϋπολογισμού 700.000 ευρώ, αλλά και η ανακαίνιση επταώροφου κτηρίου στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Λεωνιδίου 34, προϋπολογισμού 700.000 ευρώ.

Η κατασκευή 21 βρεφονηπιακών σταθμών σε ολόκληρη τη χώρα, η Εκκλησία ζητεί 7,6 εκατ. ευρώ. Για την ανάπτυξη υποδομών κέντρων κακοποιημένων γυναικών στην Αθήνα και το Σιδηρόκαστρο 7,5 εκατ. ευρώ. Για τον εκσυγχρονισμό 42 γηροκομείων 30,3 εκατ. ευρώ και για την αποπεράτωση κέντρων ατόμων με ειδικές ανάγκες σε όλη την Ελλάδα, ζητεί 10 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα ο σχεδιασμός των έργων έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο που εκτιμάται ότι υπάρχουν ήδη 10 έργα, συνολικού προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ, «ώριμα» σε επίπεδο μελετών και έτοιμα προς δημοπράτηση εντός του 2008. Μπορούν συνεπώς να είναι ανάμεσα στα πρώτα νέα έργα που θα ενταχθούν προς χρηματοδότηση από τα κονδύλια της επόμενης χρηματοδοτικής περιόδου.

Με ταχείς ρυθμούς

Η ΣΥΜΕΑΝ ΑΕ έχει κάνει τα πρώτα της βήματα στη διαχείριση συγχρηματοδοτούμενων έργων από τα κοινοτικά διαρθρωτικά ταμεία μέσω του Τρίτου Κοινοτικού Πακέτου Στήριξης Μέσα από την Τρίτη Προγραμματική περίοδο η αναπτυξιακή εταιρεία της Εκκλησίας της Ελλάδας εξασφάλισε 55 εκατ. ευρώ, με τα οποία χρηματοδοτούνται 14 έργα. Μέσα σε διάστημα λίγων μηνών τα έργα αυτά όχι μόνο έχουν δημοπρατηθεί, αλλά οι εργασίες ολοκληρώνονται το αργότερο στις αρχές του 2009.

ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ