Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου 2019 10:14

Ελαφρά ανάκαμψη για πετρέλαιο, σταθερές οι μετοχές

Στις 21:00 ώρα Ελλάδος η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα ανακοινώσει πιθανότατα, όπως όλοι περιμένουν, τη μείωση του βασικού επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης στο εύρος 1,75%-2%. Τα όσα θα πει λίγο αργότερα ο Τζερόμ Πάουελ και κυρίως τα όσα θα πράξει τους επόμενους μήνες η Fed είναι λιγότερο εύκολο να προβλεφθούν. Έχει μπροστά της πολλά ερωτήματα και διλήμματα σε έναν κόσμο που δοκιμάζεται από εμπορικές διαμάχες, νομισματικούς πολέμους, γεωπολιτικά παιχνίδια και πετρελαϊκά σοκ.

Η πτωτική τροχιά στην οποία είχαν τεθεί χθες οι τιμές του πετρελαίου, σε μία μάλλον αναμενόμενη διόρθωση, ανεκόπη. Το μπρεντ ακολουθεί την ανιούσα σήμερα, Τετάρτη, λίγο μετά τις 10:00 ώρα Ελλάδος, με την άνοδο να είναι πάντως εξαιρετικά συγκρατημένη. 

Οι επενδυτές τόσο στην αγορά ενέργειας όσο και σε εκείνες των μετοχών τηρούν στάση αναμονής και αποφεύγουν τις μεγάλες κινήσεις. Εξετάζουν τόσο τις διαβεβαιώσεις του Ριάντ για σύντομη αποκατάσταση της παραγωγής όσο και τις δηλώσεις του Αμερικανόυ προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ. Σήμερα, δε, περιμένουν να δουν τι στοιχεία θα παρουσιάσει η Σαουδική Αραβία για το ρόλο του Ιράν στις επιθέσεις κατά των εγκαστάσεων της Aramco, ενώ έχουν στραμμένο το βλέμμα και στη συνεδρίαση της Federal Reserve. 

 Υπό τις συνθήκες αυτές η τιμή του μπρεντ ανακάμπτει 0,65% στα 64,90 δολάρια το βαρέλι. Η τιμή του αμερικανικού αργού παραμένει υπό ελαφρά πίεση, στα 59,25 δολάρια το βαρέλι. 

Στα χρηματιστήρια της Ασίας η εικόνα είναι μεικτή με τις μεταβολές των δεικτών στις περισσότερες περιπτώσεις εξαιρετικά περιορισμένες. Σχεδόν αμετάβλητος είναι ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ. Πτώση μόλις 0,18% για τον Nikkei 225 στο Τόκιο και άνοδος 0,25% για τον Σύνθετο Δείκτη στη Σαγκάη. 

Ασκήσεις ψυχραιμίας και ισορροπίας αναμένεται να δούμε για δεύτερη ημέρα και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. 

naftemporiki.gr