Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 02 Αυγούστου 2019 09:21

Αμερικανοί και Ισραηλινοί στον διαγωνισμό για την ΕΛΒΟ

Αναθερμαίνεται το ενδιαφέρον για την ΕΛΒΟ εν όψει του τρίτου κατά σειρά δημόσιου πλειοδοτικού διαγωνισμού για την πώληση της εταιρείας, ο οποίος αναμένεται να προκηρυχθεί τον Σεπτέμβριο.

Από την έντυπη έκδοση

Του Γιώργου Χατζηλίδη
ghatzil@naftemporiki.gr

Αναθερμαίνεται το ενδιαφέρον για την ΕΛΒΟ εν όψει του τρίτου κατά σειρά δημόσιου πλειοδοτικού διαγωνισμού για την πώληση της εταιρείας, ο οποίος αναμένεται να προκηρυχθεί τον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν», στο παιχνίδι για την αγορά της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας φαίνεται να μπαίνει αμερικανική εταιρεία που δραστηριοποιείται στον τομέα των εξοπλιστικών συστημάτων, σε σύμπραξη με εταιρεία που εδρεύει στη Βόρεια Ελλάδα.

Νέος μνηστήρας φέρεται να είναι και η ισραηλινή Plasan Sasa, βιομηχανία κατασκευής οχημάτων για τον στρατό αλλά και οχημάτων για τα σώματα ασφαλείας, που απασχολεί 1.300 εργαζόμενους και έχει δύο θυγατρικές στις ΗΠΑ. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι παραμένει το ενδιαφέρον της νοτιοαφρικανικής Paramount, η οποία είχε συμμετάσχει και στους δύο προηγούμενους άκαρπους διαγωνισμούς, ενώ μένει να φανεί αν θα μετουσιώσουν σε πράξη το θεωρητικό ενδιαφέρον τους η γερμανική Krauss-Maffei Wegmann, σε σύμπραξη με τη γαλλική Nexter, η τσεχική Excalibur Army και η Mubadala από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Να σημειωθεί ότι ουσιαστικά η εταιρεία θα πουληθεί χωρίς εργαζόμενους, καθώς από τους περίπου 315 έχουν ήδη εγκριθεί οι μετατάξεις των 190, άλλες 85 που είναι θέμα χρόνου να εγκριθούν, 30 περίπου έχουν επιλέξει τη συνταξιοδότηση, ενώ απομένει ένας μικρός αριθμός εργαζομένων που καθώς είναι πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης δεν μπορούν να μεταταχθούν. Με άλλα λόγια, δεν υπάρχουν εκκρεμότητες σε εργασιακά και μισθολογικά ζητήματα, κάτι που αποτελεί ένα επιπλέον δέλεαρ για τους ενδιαφερόμενους επενδυτές.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΛΒΟ τέθηκε σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης το 2014, ο πρώτος διαγωνισμός ακυρώθηκε και ο δεύτερος κρίθηκε άγονος. Το Ελληνικό Δημόσιο μπορεί να διατηρήσει μειοψηφικό ποσοστό, που αντιστοιχεί στη μονάδα των Λέοπαρντ που κατασκευάστηκε στο πλαίσιο των αντισταθμιστικών ωφελημάτων.

Τα προς εκποίηση περιουσιακά στοιχεία της της ΕΛΒΟ, βάσει της τελευταίας προκήρυξης, είναι:

1.Ακίνητα
i. Ένα οικόπεδο έκτασης 190.206,97 τ.μ. στο οικοδομικό τετράγωνο (ΟΤ) 25 της Βιομηχανικής Περιοχής της Σίνδου.
ii. Ένα οικόπεδο έκτασης 76.957 τ.μ. στο οικοδομικό τετράγωνο (ΟΤ) 26 της Βιομηχανικής Περιοχής της Σίνδου.
iii. Ένα οικόπεδο έκτασης 5.322 τ.μ. στο οικοδομικό τετράγωνο (ΟΤ) 26 της Βιομηχανικής Περιοχής της Σίνδου.

2. Κτηριακές εγκαταστάσεις ευρισκόμενες στη Βιομηχανική Περιοχή Σίνδου Θεσσαλονίκης.

3. Εξοπλισμός.

4. Δικαιώματα Πνευματικής και Βιομηχανικής ιδιοκτησίας: το σήμα και ο διακριτικός τίτλος «ΕΛΒΟ», και κάθε άλλο δικαίωμα βιομηχανικής και πνευματικής ιδιοκτησίας, όπως τεχνογνωσία, σχέδια, άδειες ΙΤ και πατέντες που έχει κατοχυρώσει η εταιρεία.