Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 13 Μαρτίου 2018 16:58

Ο ΣΕΒ και 14 εταιρείες στο Ντουμπάι για επενδύσεις και συνεργασίες

Με την πρώτη συνάντηση του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ελλάδας - Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ξεκίνησε την Τρίτη η επιχειρηματική αποστολή που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας και την Ένωση Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, στο Ντουμπάι.

Με την πρώτη συνάντηση του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ελλάδας - Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ξεκίνησε την Τρίτη η επιχειρηματική αποστολή που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας και την Ένωση Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, στο Ντουμπάι.

Την επιχειρηματική αποστολή, στην οποία συμμετείχαν 14 επιχειρήσεις από τους κλάδους των κατασκευών, της ενέργειας, των τροφίμων, των δομικών υλικών, της διαχείρισης αποβλήτων και άλλων εξαγωγικών κλάδων, συνόδευσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Στο πλαίσιο της αποστολής διοργανώθηκε επιχειρηματικό φόρουμ, στο οποίο παρουσιάστηκαν οι διμερείς επενδυτικές και επιχειρηματικές ευκαιρίες. Οι ελληνικές επιχειρήσεις πραγματοποιήσαν περισσότερες από 100 διμερείς συναντήσεις (Β2Β) με εταιρείες των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.  

Το «παρών» στο επιχειρηματικό φόρουμ έδωσε ο υπουργός Οικονομίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Σουλτάν Μπιν Σαέντ Αλ Μανσούρι, ο οποίος τόνισε πως «θέλουμε να κτίσουμε τη συνεργασία μεταξύ των δύο γεωστρατηγικών τμημάτων του κόσμου. Δεν επιθυμούμε να αυξήσουμε μόνο το διμερές εμπόριο, αλλά και να προωθήσουμε τις επενδύσεις σε κρίσιμους τομείς της οικονομίας, όπως στα Logistics/εφοδιαστική αλυσίδα, στη μεταποίηση, στον τουρισμό και στη γεωργία. Είμαστε πολύ πρόθυμοι ως χώρα να επενδύσουμε στην Ελλάδα».

Ο ίδιος ενθάρρυνε την Ελλάδα να επαναφέρει τις διμερείς εμπορικές σχέσεις στο επίπεδο της δεκαετίας του 1970. «Πιστεύω ότι μπορούμε να οργανώσουμε μια δεύτερη επιχειρηματική συνάντηση στην Ελλάδα πριν από το τέλος του έτους», συμπλήρωσε.

O εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του ΣΕΒ, Κωνσταντίνος Μπίτσιος, ανέφερε από την πλευρά του ότι «η πρώτη συνάντηση του Επιχειρηματικού Συμβουλίου ανάμεσα στον ΣΕΒ και την Ένωση Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, στο Ντουμπάι,  αποτελεί ένα πολύ θετικό βήμα στην ενίσχυση των οικονομικών μας σχέσεων. Παρά την αύξηση του διμερούς εμπορίου ανάμεσα στις δυο χώρες, υπάρχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης, καθώς οι προοπτικές της αγοράς των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων είναι πολύ ελπιδοφόρες».

«Διαπιστώνω», δήλωσε, «ότι μπορούμε να ενισχύσουμε  τις υφιστάμενες εμπορικές μας σχέσεις και να διευρύνουμε το πεδίο των συναλλαγών σε νέους τομείς. Έχουμε μαζί μας σήμερα μια κορυφαία και ποικίλη επιχειρηματική αντιπροσωπεία, με μεγάλη εμπειρία και παρουσία στις παγκόσμιες αγορές. Ήρθαν σήμερα εδώ, για να διερευνήσουν τις ευκαιρίες που προσφέρονται και να συνεργαστούν με τους ομολόγους τους από τα ΗΑΕ. Ο ΣΕΒ, αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην προώθηση της εξωστρέφειας και θα συνεχίσει να στηρίζει έμπρακτα τις ελληνικές επιχειρήσεις στην επιδίωξή τους να διεθνοποιηθούν και να διεισδύσουν σε νέες αγορές».

Από πλευράς του ΣΕΒΕ ο πρόεδρος Κωνσταντίνος Λουφάκης επεσήμανε ότι η Ελλάδα, βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο και υπήρξε πάντα γέφυρα μεταξύ Ανατολής και Δύσης. «Σήμερα έχουμε το "success story" του Πειραιά και πιστεύουμε ότι το ίδιο θα συμβεί και με τη Θεσσαλονίκη.  Είμαστε, δε, βέβαιοι ότι η ανάπτυξη του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης δεν είναι μόνο θέμα logistics, αλλά και θέμα της μεταποίησης. Για τον ΣΕΒΕ είναι βασικός στόχος η προώθηση αυτής της ευκαιρίας για την περιοχή μας».

Στην αποστολή συμμετείχαν εκπρόσωποι από τις ακόλουθες ελληνικές επιχειρήσεις:

 1. ASPROFOS Engineering S.A. (Τεχνική και Συμβουλευτική Εταιρεία στον τομέα ενέργειας)
 2. CaO HELLAS (Παραγωγή Προϊόντων Ασβέστη)
 3. ENTERSOFT MIDDLE EAST (Εταιρεία Πληροφορικής)
 4. ENVIROPLAN S.A. (Σύμβουλοι Περιβαλλοντικών Έργων)
 5. GALAXY (Τρόφιμα)
 6. GOLDEN TREE (Τρόφιμα)
 7. KG LAW FIRM (Δικηγορική Εταιρεία)
 8. MVS INTERIORS (Κατασκευαστική Εταιρεία)
 9. PPC RENEWABLES S.A. (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας)
 10. PSAROUDAKIS S.A. (τρόφιμα)
 11. SALFO AND ASSOCIATES S.A. (Εταιρεία Συμβούλων Μηχανικών)
 12. TRIKALINOS Co. (Τρόφιμα)
 13. STEELMET S.A. (Εταιρία Εμπορίας Μετάλλων)
 14. UPSTREAM (Εταιρεία Τεχνολογίας).