Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 13 Σεπτεμβρίου 2017 16:56

Με κερδοφορία στο β' τρίμηνο η Aegean

Κέρδη, έναντι ζημιών το α’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους, κατέγραψε o όμιλος των αεροπορικών εταιρειών Aegean κατά το β’ τρίμηνο του έτους.

Από την έντυπη έκδοση

Κέρδη, έναντι ζημιών το α’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους, κατέγραψε o όμιλος των αεροπορικών εταιρειών Aegean κατά το β’ τρίμηνο του έτους.

Ειδικότερα, στο δεύτερο τρίμηνο, φέτος, τα ενοποιημένα έσοδα ανήλθαν σε 298,8 εκατ. ευρώ, 17% ενισχυμένα σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2016, χωρίς να αυξηθεί ο αριθμός των πτήσεων.

Η βελτίωση που σημειώθηκε στις πληρότητες κατά σχεδόν 9 ποσοστιαίες μονάδες, φθάνοντας στο 81% από 72% το αντίστοιχο τρίμηνο του 2016, οδήγησε σε ανάκαμψη της κερδοφορίας. Ως αποτέλεσμα, τα καθαρά κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 23,2 εκατ. ευρώ και μετά από φόρους σε 15,8 εκατ. ευρώ, από ζημίες 2,1 εκατ. ευρώ και 2,2 εκατ. ευρώ αντίστοιχα το δεύτερο τρίμηνο του 2016.

Η ποιοτική και ποσοτική βελτίωση των αποτελεσμάτων προήλθε από στοχευμένες προσαρμογές του δικτύου σε συνδυασμό με την επένδυση της εταιρείας σε αγορές του εξωτερικού, που συνεχίζουν να αποδίδουν θετικά αποτελέσματα, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της εταιρείας.

H επιβατική κίνηση αυξήθηκε κατά 7% το δεύτερο τρίμηνο του έτους, με το δίκτυο εξωτερικού να παραμένει ο κύριος μοχλός ανάπτυξης, παρουσιάζοντας αύξηση 12%. Συγκεκριμένα, η κίνηση εξωτερικού της Aegean από/προς την Αθήνα αυξήθηκε κατά 17% το δεύτερο τρίμηνο του έτους, με την εταιρεία να συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη της αγοράς.

+12% ο κύκλος εργασιών στο εξάμηνο

Στο μεταξύ, αύξηση 12% στον κύκλο εργασιών, ο οποίος ανήλθε σε 450,7 εκατ. ευρώ και αύξηση της επιβατικής κίνησης κατά 6% σε 5,6 εκ. επιβάτες ανακοίνωσε η Aegean για το α’ εξάμηνο του έτους.

Στο ίδιο διάστημα, το καθαρό αποτέλεσμα μετά από φόρους διαμορφώθηκε σε ζημίες ύψους 20 εκατ. ευρώ, βελτιωμένο κατά 3,7 εκατ. ευρώ σε σχέση με το αποτέλεσμα της αντίστοιχης περιόδου του 2016. Παράλληλα, οι καθαρές λειτουργικές ροές ενισχύθηκαν σε 119,5 εκατ. ευρώ από 87 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2016, με αποτέλεσμα τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα να διαμορφωθούν σε 337,4 εκατ. ευρώ την 30.06.2017, μετά και την καταβολή μερίσματος χρήσης ύψους 28,5 εκατ. ευρώ.

«Η αρχή της καλοκαιρινής περιόδου ήταν εξαιρετικά θετική αναφέρει ο κ. Δημήτρης Γερογιάννης, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, συνεχίζοντας, καταγράψαμε σημαντική ενίσχυση των πληροτήτων μας τόσο από ωρίμανση προορισμών και δικτύου και αποτελεσματική εμπορική πολιτική, όσο και λόγω βελτιωμένης ζήτησης συνολικά για τη χώρα. Στην Αθήνα κάναμε για άλλη μια φορά τη διαφορά, με 17% ανάπτυξη της κίνησης εξωτερικού στο δεύτερο τρίμηνο από ένα δίκτυο με συνολικά 102 προορισμούς.

Με βάση τα δεδομένα της κίνησης Ιουλίου-Αυγούστου που ήδη γνωρίζουμε, είμαστε ιδιαίτερα θετικοί για την πορεία του τρίτου και σημαντικότερου τριμήνου που πάντα διαμορφώνει το ετήσιο αποτέλεσμα. Βασική πρόκληση παραμένει η ιδιαίτερα έντονη εποχικότητα και η αδυναμία του πρώτου και τελευταίου τριμήνου του έτους, ιδιαίτερα όσο η εσωτερική ζήτηση παραμένει χαμηλή» κατέληξε ο διευθύνων σύμβουλος της Αegean.