Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2016 10:09

«Φταίει η φοροδιαφυγή για την πτώση των τουριστικών εσόδων;»

Νέα χρονιά - ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό, όμως τα έσοδα από φόρους μειώθηκαν. Μήπως η μείωση οφείλεται στην αύξηση της φορολογίας; Ή μήπως έχουμε να κάνουμε με γενικευμένη φοροδιαφυγή;

Νέα χρονιά - ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό, όμως τα έσοδα από φόρους μειώθηκαν. Μήπως η μείωση οφείλεται στην αύξηση της φορολογίας; Ή μήπως έχουμε να κάνουμε με γενικευμένη φοροδιαφυγή;

Είναι αναμφίβολα παράδοξο ότι ενώ οι τουρίστες ξεπέρασαν το καλοκαίρι τα 17 εκατ. - καταγράφοντας χρονιά ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό - τα έσοδα του δημοσίου μειώθηκαν σε σύγκριση με το 2016 κατά 8,8%. Κάποιοι ειδικοί εκτιμούν ότι πολλοί τουρίστες έκλεισαν αεροπορική θέση και ξενοδοχείο την τελευταία στιγμή και έτσι πέτυχαν πολύ χαμηλές τιμές.

Άλλοι πάλι πιστεύουν ότι ο λόγος για τη μείωση των τουριστικών εσόδων οφείλεται στη φοροδιαφυγή. Διευθυντής ξενοδοχείου στη Ρόδο, κάνει λόγο στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων (dpa) για γενικευμένη φοροδιαφυγή.

Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας. για την τουριστική κίνηση από τον Ιανουάριο μέχρι τον Αύγουστο του 2016. είναι σαφή. Οι αφίξεις ξεπέρασαν τις 17,2 εκατ., αυξήθηκαν κατά συνέπεια σε σύγκριση με πέρυσι κατά 1,8%. Την ίδια στιγμή όμως, τα έσοδα από τον τουρισμό μειώθηκαν από 9,25 εκατ. το 2015 σε 8,43 εκατ. την τρέχουσα χρονιά.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Ανδρέας Ανδρεάδης, εκτιμά ότι η μείωση οφείλεται στην αύξηση των φόρων, η οποία ωφέλησε εν τέλει τουριστικούς προορισμούς, όπως η Κύπρος και η Ισπανία. Στην αύξηση των φόρων περιλαμβάνονται η άνοδος του ΦΠΑ από το 17% στο 24% σε νησιά, όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Ρόδος, η Νάξος, η Πάρος και η Σκιάθος, αλλά και οι επιπλέον δασμοί για δωμάτια ξενοδοχείων, αλκοολούχα ποτά και πολλά τρόφιμα.

Μηχανήματα πληρωμής καρτών συνδεδεμένα με το εξωτερικό

Σύμφωνα όμως, με γνώστες της ελληνικής τουριστικής αγοράς, η μείωση των τουριστικών εσόδων οφείλεται στο γεγονός ότι πολυάριθμα τουριστικά γραφεία, εστιατόρια και μπαρ «προσαρμόστηκαν» στα νέα δεδομένα. Όλο και συχνότερα προσπαθούν να αποφύγουν την έκδοση αποδείξεων.

Παράλληλα όμως επινόησαν και κάτι άλλο. Στις πληρωμές με κάρτα, πολλοί ιδιοκτήτες καταστημάτων σίτισης και εστίασης απαντούν με μηχανήματα που συνδέονται απευθείας με λογαριασμούς σε τράπεζες του εξωτερικού. «Κάνε μια βόλτα στη Ρόδο παρατηρώντας με προσοχή τι συμβαίνει», λέει ο ροδίτης επιχειρηματίας και προσθέτει: «Όσο οι υπάλληλοι της ΣΔΟΕ κάνουν ελέγχους, όλα γίνονται όπως πρέπει. Όταν όμως το βράδυ σταματήσουν οι έλεγχοι τότε εμφανίζονται στους πάγκους διαφορετικά μηχανήματα πιστωτικών καρτών».

Η τουριστική περίοδος στην Ελλάδα δεν έχει ακόμα τελειώσει. Στα νησιά, αλλά και την Αθήνα τα ξενοδοχεία έχουν ακόμα αρκετούς τουρίστες. Κατά συνέπεια το ζήτημα της μείωσης των τουριστικών εσόδων θα συνεχίσει να απασχολεί τους ειδικούς του τουρισμού. Όμως και η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να εξετάσει την εξέλιξη αυτή και να δει τι θα πρέπει να κάνει. Διότι ο τουρισμός είναι μια από τις σημαντικότερες πηγές εσόδων της χώρας.