Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 13 Οκτωβρίου 2015 16:33

Deutsche Bank: Υπάρχει πολιτική απόφαση για «συγχώρεση» του ελληνικού χρέους

Την εκτίμηση ότι η απόφαση για κάποιο είδος «συγχώρεσης» του ελληνικού χρέους έχει ληφθεί σε πολιτικό επίπεδο και μάλιστα υπολογίζεται ότι θα κοστίσει περίπου 5.000 ευρώ στον Ευρωπαίο φορολογούμενο εκφράζει ο επικεφαλής Παγκόσμιας Έρευνας της Deutsche Bank David Folkerts-Landau.
Την εκτίμηση ότι η απόφαση για κάποιο είδος «συγχώρεσης» του ελληνικού χρέους έχει ληφθεί σε πολιτικό επίπεδο και μάλιστα υπολογίζεται ότι θα κοστίσει περίπου 5.000 ευρώ στον Ευρωπαίο φορολογούμενο εκφράζει ο επικεφαλής Παγκόσμιας Έρευνας της Deutsche Bank David Folkerts-Landau.

«Νομίζω ότι έχει ληφθεί η πολιτική απόφαση ή έχει διαμορφωθεί η πολιτική πεποίθηση να γίνει κάποια μορφή συγχώρεσης χρέους για την Ελλάδα. Είναι κάπως κρυμμένο αυτό και ωθείται μακριά. Πιθανότατα θα αντιστοιχεί σε περίπου 5.000 ευρώ για κάθε άνδρα, γυναίκα και παιδί στην υπόλοιπη Ευρώπη. Αλλά θα γίνει. Έχει ληφθεί λοιπόν η πολιτική απόφαση η Ευρωζώνη να μείνει ενωμένη. Και αυτό θα συμβεί», ανέφερε ο κ. Folkerts-Landau, μιλώντας σήμερα στο Bloomberg.

«Αλλά νομίζω ότι θα χρειαστούν δεκαετίες πολιτικού μετασχηματισμού, ώστε να είσαι σε θέση να λαμβάνεις τις κατάλληλες αποφάσεις σε επίπεδο δημοσιονομικής πολιτικής. Είναι κάτι που πρέπει να γίνει. Αλλά θα είναι ακριβό να φτάσεις σε εκείνο το σημείο», πρόσθεσε ο επικεφαλής Παγκόσμιας Έρευνας της Deutsche Bank.

Μετά και το βάρος που προστέθηκε στην ελληνική οικονομία τους τελευταίους μήνες, μια νέα μορφή «κουρέματος» του ελληνικού δημόσιου χρέους θεωρείται αναπόφευκτη. Η ακριβής χρονική στιγμή κατά την οποία πιθανότατα θα δρομολογηθεί συντεταγμένα μια περαιτέρω αναδιάρθρωση των ελληνικών ομολόγων έγκειται στους εταίρους και πιστωτές, οι οποίοι ζητούν προηγουμένως δείγματα γραφής στο πεδίο υλοποίησης του τρίτου προγράμματος.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΩΣΤΟΥΛΑΣ
vkost@naftemporiki.gr
@VasKostoulas