Skip to main content

Χρηματιστήριο Αθηνών: Δίχως τη βοήθεια του ενδιαφέροντος για μετοχές εκτός 25άρη το φινάλε του α΄ τριμήνου

Στο τραπεζοκεντρικό ελληνικό χρηματιστήριο χθες,  οι θεσμικοί με τις επιλογές τους υπογράμμισαν πως είναι δυνατή η κίνηση του μέσου όρου ψηλότερα, χωρίς αυτή να είναι απαραίτητα αποτέλεσμα των κερδών των τραπεζικών blue chip.

Στα διεθνή

Ο Ντόναλντ Τραμπ σύμφωνα με το Bloomberg  έχει δίκιο τουλάχιστον για ένα πράγμα: Κανένας άλλος πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ δεν είχε ποτέ τέτοια μεταχείριση. Αντιμετωπίζει μια άνευ προηγουμένου αλυσίδα κατηγοριών που προκαλούν αναξιοπρέπεια μετά από μια έρευνα για σιωπηλές πληρωμές σε πορνό σταρ κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του το 2016. Αυτό είναι ένα ιστορικό γεγονός για το αμερικανικό δίκαιο και την πολιτική που είναι βέβαιο ότι θα διχάσει μια ήδη πολωμένη κοινωνία και το εκλογικό σώμα.

Το κοινοβούλιο της Τουρκίας ενέκρινε την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, αφαιρώντας το τελευταίο εμπόδιο για την ένταξη της γείτονος της Ρωσίας στην αμυντική συμμαχία ως το 31ο μέλος της. Η ψηφοφορία επισφραγίζει μια σημαντική αλλαγή στην ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας, αφού η στρατιωτικά αδέσμευτη Φινλανδία και Σουηδία επιδίωξαν την ένταξη στο ΝΑΤΟ με μια στροφή, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πριν από ένα χρόνο. Υπογραμμίζει επίσης τις διαιρέσεις στο εσωτερικό της συμμαχίας, καθώς η Τουρκία και η Ουγγαρία παραμένουν αντίθετες στην είσοδο της Σουηδίας, με το χρονοδιάγραμμα για την ένταξη του μεγαλύτερου σκανδιναβικού έθνους να αμφισβητείται.

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα ενταχθεί σε ένα μπλοκ 11 χωρών του Ινδο-Ειρηνικού , και γίνεται το πρώτο νέο μέλος από τη δημιουργία του, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τους οικονομικούς δεσμούς με νέους εταίρους μετά το διαζύγιο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Rishi Sunak βλέπει την ένταξη στη Συνολική και Προοδευτική Συμφωνία για την Εταιρική Σχέση του Trans-Pacific, η οποία περιλαμβάνει την Αυστραλία, την Ιαπωνία και τον Καναδά, ως ώθηση για την οικονομική ανάπτυξη και τις γεωπολιτικές σχέσεις.

Το Ηνωμένο Βασίλειο πιστεύει επίσης ότι η ένταξη θα του δώσει έναν ρόλο στον καθορισμό περιφερειακών εμπορικών κανόνων τις επόμενες δεκαετίες. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλα μέλη θα αποτρέψουν τη μελλοντική ένταξη της Κίνας στο μπλοκ σε μια κίνηση να διασφαλίσουν υψηλά εμπορικά πρότυπα.

Η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν πιέζει τις ρυθμιστικές αρχές να αυστηροποιήσουν τους κανόνες για τις μεσαίου μεγέθους τράπεζες. Κανένα από τα μέτρα δεν απαιτεί έγκριση του Κογκρέσου, ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε δήλωση, αν και δεν είναι σαφές εάν οι ρυθμιστικές αρχές θα τα θεσπίσουν.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές θα κινηθούν ανοδικά μετά από το ράλι των αμερικανικών και ασιατικών μετοχών. Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ θα μιλήσει στη Φλωρεντία, ενώ ο Ignazio Visco, Διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας, θα μιλήσει στη Ρώμη.

Το σύνολο δεδομένων προς δημοσίευση περιλαμβάνει τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης και το ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου. Η Computacenter, η InPost, η Jungheinrich και η Nordex είναι μεταξύ των εταιρειών που ανακοινώνουν εικόνα κερδών τριμήνου.

Οι αξιωματούχοι της Fed βλέπουν περισσότερη δουλειά για τον πληθωρισμό παρά τις οιεσδήποτε πιέσεις από την αναταράξεις των τραπεζών.

Η Ρωσία σφίγγει τον έλεγχο του εμπορίου σιτηρών καθώς οι δυτικές εταιρείες αποσύρονται.

Το Μεξικό και η Κολομβία αφήνουν ανοιχτή την πόρτα για αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων.

Οι ΗΠΑ ευνοούν τη διερεύνηση της Παγκόσμιας Τράπεζας για πιο επιθετική αύξηση δανεισμού.

Στην Αθήνα

Στο τραπεζοκεντρικό ελληνικό χρηματιστήριο χθες,  οι θεσμικοί με τις επιλογές τους υπογράμμισαν πως είναι δυνατή η κίνηση του μέσου όρου ψηλότερα, χωρίς αυτή να είναι απαραίτητα αποτέλεσμα των κερδών των τραπεζικών blue chip. Η αγορά δεν ψηφίζει ούτε υποδεικνύει σχήματα εξουσίας, αλλά βοηθά στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων που φιλοξενεί επιτρέποντας τελικά την αύξηση του πλούτου για όλους.

Αν και οι εγχώριοι παράγοντες διατηρούν σημαντικές επιφυλάξεις οι ξένοι θεσμικοί μάλλον ακολούθησαν τις “υποδείξεις” της  Goldman Sachs. Το χρηματιστήριο της έχει πάνω από όλα διαχειριστές κεφαλαίου που θέλουν να εμφανίσουν κέρδη για τους πελάτες τους και για αυτό απουσιάζουν από ορισμένους ξένους Οίκους οι συναισθηματισμοί στην αξιολόγηση των μηνυμάτων από το ταμπλό.

Καλό θα ήταν επίσης να μπορούσαν οι ιδιώτες επενδυτές να ξεχωρίσουν ποια άποψη, ακόμα και επαγγελματιών αναλυτών, έχει επιβαρυνθεί από αρνητικές προκαταλήψεις. Γιατί εμποδίζουν τον εντοπισμό αλλαγών που έφεραν σημαντικές εξελίξεις των τελευταίων ετών. Αν και θεωρητικά αυτό δικαιολογείται από την  επενδυτική ψυχολογία.

Στην προεκλογική προπαγάνδα τονίζονται από την αντιπολίτευση τα αρνητικά από τα πεπραγμένα της κυβέρνησης και από την κυβέρνηση προβάλλονται επιτεύγματα υπερβολικών διαστάσεων. Ωστόσο η λειτουργία των τεχνοκρατών έχει όντως δημιουργήσει συνθήκες που ευνοούν την οικονομική ανάπτυξη. Επίσης τα λάθη στην εθνική πολιτική κάποιων γειτόνων έχουν ενδυναμώσει γεωπολιτικά  τη θέση της χώρας στο παγκόσμιο σκηνικό. Μια επιμέτρηση των θετικών και των αρνητικών μαζί με ένα νηφάλιο ζύγισμα της συνολικής τους επίδρασης την ανάπτυξη της χώρας, είναι ο μόνος δρόμος για να προκύψουν κέρδη από τη διαχείριση των κεφαλαίων όσων ιδιωτών έχουν το “δικαίωμα” στις επενδύσεις.

Στις 15:30 χθες προτελευταία μέρα του πρώτου τριμήνου, με τζίρο 42 εκατ. ευρώ το ταμπλό επιβεβαίωνε τις αισιόδοξες προσεγγίσεις της στήλης, με τρία blue chip μόνο (ΓΕΚΤΕΡΝΑ -0,7%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ -0,5% και ΤΕΝΕΡΓ -0,2%) σε πτώση και 22 με κέρδη. Σημειωτέον τα μισά, είχαν άνοδο  από +1,5% ως +6%. Η αύξηση των ΓΔ, ΔΤΡ και FTSE25, ήταν +1,4% καθώς για άλλη μια φορά οι θεσμικοί μοιράζανε ισοδύναμα την εύνοιά τους σε επιμέρους μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Εντυπωσιακό ήταν το γεγονός πως ενώ το μέγιστο του ΔΤΡ σημειώθηκε στο πρώτο τέταρτο της ελεύθερης διαπραγμάτευσης , αυτά για τους ΓΔ και 25άρη προέκυψαν στις 17:00.