Skip to main content

Αγορές: Πώς η Ευρώπη πέρασε στην αντεπίθεση

Οι βασικές κινητήριες δυνάμεις πίσω από την ανάκαμψη της Ευρώπης ήταν ο ήπιος χειμώνας, ο οποίος περιόρισε τις ανησυχίες των επενδυτών για την ενεργειακή κρίση της περιοχής και το ξαφνικό άνοιγμα της Κίνας.

Για πολλά χρόνια έβλεπαν την πλάτη των αμερικανικών μετοχών. Τώρα βγαίνουν μπροστά, «τρέχουν» και η Wall Street τρώει τη σκόνη τους.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές έχουν σημειώσει άνοδο 38% από τα τέλη Σεπτεμβρίου σε όρους δολαρίου και απολαμβάνουν το καλύτερο ξεκίνημα έτους όλων των εποχών.  Παράλληλα τα ευρωπαϊκά ομόλογα επενδυτικής βαθμίδας εμφανίζουν κέρδη υψηλότερα κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες έναντι των αντίστοιχων αμερικανικών, ενώ το ευρώ, ύστερα από πολύμηνο σφυροκόπημα, έχει ανακάμψει 10% έναντι του δολαρίου (περιορίζοντας έτσι τις απώλειες από το -16% στο -6%).

Οι βασικές κινητήριες δυνάμεις πίσω από την ανάκαμψη της Ευρώπης ήταν ο ήπιος χειμώνας, ο οποίος περιόρισε τις ανησυχίες των επενδυτών για την ενεργειακή κρίση της περιοχής και το ξαφνικό άνοιγμα της Κίνας – μια κρίσιμη αγορά για πολλές ευρωπαϊκές βιομηχανίες.

Και αυτό, σύμφωνα με ανάλυση του Bloomberg, μπορεί να είναι μόνο η αρχή: οι ευρωπαϊκές μετοχές παραμένουν φθηνότερες από τον μέσο όρο των 20 ετών παρά το πρόσφατο ράλι, και κορυφαίοι στρατηγικοί αναλυτές της Citigroup Inc. και της Goldman Sachs Group Inc. αναβαθμίζουν τις συστάσεις τους για το ενεργητικό της περιοχής.

Οι ελκυστικές αποτιμήσεις

«Βιώνουμε μία τεράστια μετάβαση από έναν κόσμο εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων σε έναν κόσμο όπου υπάρχει κόστος κεφαλαίου και έχει σημασία η ελκυστική αποτίμηση», δήλωσε η Grace Peters, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της JPMorgan Private Bank. «Η Ευρώπη φαίνεται ελκυστικά αποτιμημένη, με discount περίπου 30% σε σχέση με τις μετοχές του αμερικανικού δείκτη S&P 500. Έτσι, παρά την πρόσφατη υπεραπόδοση, νομίζω ότι αυτό μπορεί να συνεχιστεί».

Ο δείκτης Stoxx Europe 600 διαπραγματεύεται περίπου 12,7 φορές τα μελλοντικά κέρδη σε σύγκριση με 17 φορές για τον S&P 500, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg. Ο ευρωπαϊκός δείκτης αναφοράς είναι επίσης φθηνότερος από τον μέσο όρο των 20 ετών, ενώ ο αμερικανικός διαπραγματεύεται πάνω από αυτό το επίπεδο.

Πέρα από τις μετοχές, τα εταιρικά ομόλογα – που έζησαν την πιο πολυσύχναστη εβδομάδα έκδοσης όλων των εποχών – έχουν εξασφαλίσει αναβαθμίσεις στις συστάσεις των JPMorgan Chase & Co. και Deutsche Bank AG αφού υπέφεραν δυσανάλογα πέρυσι εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία.

Για πρώτη φορά από το 2007

Να θυμίσουμε ότι η τελευταία φορά που το ενεργητικό ΄της Ευρώπης ξεπέρασε σημαντικά εκείνο των ΗΠΑ ήταν από το 2005 έως το 2007, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg. Αν και από τότε έχουν γίνει προσπάθειες αντεπίθεσης, καμία δεν κράτησε πολύ.

Και σήμερα υπάρχει κίνδυνος η αντεπίθεση να αποδειχθεί βραχύβια, αφού ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται και η ενεργειακή κρίση θα μπορούσε να αναζωπυρωθεί ανά πάσα στιγμή. Και επειδή η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ήταν πιο αργή από άλλες στην έναρξη των αυξήσεων των επιτοκίων, η σύσφιξή της τώρα δεν επιδέχεται πολλούς ελιγμούς.